Door het eten van fruit word je slimmer en sneller

Door het eten van fruit word je slimmer en sneller Steve Jobs, de in 2011 overleden oprichter van het succesvolle elektronicabedrijf Apple dat onder andere computers, smart phones en tablets produceert, was een groot fan van een fruitdieet omdat je er volgens hem betere ideeën door kreeg. De naam "Apple" is ook ingegeven door Jobs' voorliefde voor fruit. Het strenge fruitdieet dat Steve Jobs destijds volgde is niet voor langere tijd aan te raden omdat het een onevenwichtig dieet is dat onder andere tot tekorten kan lijden. Toch is het raadzaam om bepaalde fruitsoorten wat vaker op je menu te zetten. Uit wetenschappelijke onderzoeken die door een Leidse psychologe zijn uitgevoerd, is gebleken dat sommige fruitsoorten er voor zorgen dat je dieper en creatiever kunt nadenken. Steve Jobs heeft het dus goed aangevoeld! Een ander gevolg van het eten van deze fruitsoorten was dat je sneller kunt reageren.

Inhoud:


Door het eten van fruit word je slimmer en sneller doordat er tyrosine in fruit zit

De Leidse cognitief psychologe Lorenza Colzato publiceerde op 26 september 2014 in het wetenschappelijke tijdschrift "Psychological Research" een artikel over haar bevindingen aangaande het eten van voedsel met veel tyrosine.
Uit haar onderzoek was gebleken dat je door het eten van voedsel met veel tyrosine, zoals bananen, perziken en amandelen, dieper en creatiever kon nadenken. Haar proefpersonen konden beter nadenken wanneer zij sinaasappelsap waaraan tyrosine was toegevoegd hadden gedronken dan wanneer zij sinaasappelsap zonder tyrosine hadden gedronken.

Je reageert sneller door tyrosine

Colzato publiceerde in september 2014 in het tijdschrift “Neuropsychologia” haar bevindingen uit een ander onderzoek naar tyrosine. Zij kwam er achter dat het innemen van tyrosine bevorderend is voor het vermogen om een activiteit bliksemsnel te stoppen, met andere woorden tyrosine zorgt ervoor dat je sneller kunt reageren.

Stoptaak

Dit is onderzocht door een zogenaamde "stop taak". De deelnemers aan het experiment moesten telkens wanneer er een groen pijltje op een beeldscherm verscheen zo snel mogelijk een knop indrukken. Als er een rood pijltje verscheen moesten ze helemaal niets indrukken. De deelnemers die sinaasappelsap hadden gedronken waar tyrosine door heen was geroerd presteerden beter bij deze stop taak dan de deelnemers die geen tyrosine hadden gekregen.

De wetenschap dat tyrosine ervoor zorgt dat je reactiesnelheid toeneemt, draagt bij aan de verkeersveiligheid. Stel dat een spelend kind onverwacht de straat op rent. Door snel te reageren en meteen op de rem te trappen, kan er een leven worden gered. Ook in files kunnen snelle reflexen ongelukken voorkomen.

Wat is tyrosine?

Tyrosine is een aminozuur (bouwstof van eiwit) dat ervoor zorgt dat er meer dopamine in je lichaam wordt aangemaakt. Van dopamine is onder andere bekend dat het je vermogen om creatief na te denken verbetert. Tyrosine zit in bepaalde fruitsoorten als bananen en perziken. Andere bronnen van tyrosine zijn amandelen, spinazie, eieren, hüttenkäse en soja.

Conclusie

Colzato stelt tyrosinerijk voedsel en voedingssupplementen met tyrosine een gezonde en goedkope manier om je vermogen tot dieper nadenken te vergroten. Studenten die een tentamen moeten maken, kunnen bijvoorbeeld baat hebben bij tyrosine.

Ritalin

Het is bekend dat middelen als Ritalin door studenten worden gebruikt om beter te kunnen studeren; deze middelen zijn alleen op recept verkrijgbaar en de veiligheid ervan staat ter discussie. Met voedsel dat veel tyrosine bevat en voedingssupplementen met tyrosine stimuleer je het denkvermogen op een goedkope en gezonde manier. Het schijnt dat Leonardo da Vinci ook dol was op fruit. Zou dit de reden zijn dat hij zo voortreffelijk kon schilderen?

Minder verkeersongevallen?

Bovenstaande onderzoeken zijn daarnaast relevant voor iedereen die aan het verkeer deelneemt. Het is bijna te mooi om waar te zijn dat het aantal verkeersongevallen zou afnemen als we dagelijks een banaantje zouden eten.
© 2014 - 2024 Crayon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Fruit verbetert je denkvermogenDe maatschappij wordt alsmaar complexer. Er wordt met name steeds meer gevraagd van ons denkvermogen. Dat we tot veel be…
Dik worden van fruitEen grote valkuil bij mensen die willen afvallen, is het plotseling overstappen op het eten van (veel) fruit. Een appel,…
Kilocalorieën fruittabelKilocalorieën fruittabelDat er in bijna alle eten en drinken calorieën zitten dat weten we zo langzamerhand wel. Op de meeste verpakkingen van v…
Bewust consumeren: In welk seizoen eet je welk fruit?Bewust consumeren: In welk seizoen eet je welk fruit?Je denkt misschien dat wanneer je biologische producten eet, of enkel gezonde producten koopt, je bewust aan het consume…

Gezond eten is belangrijk, maar hoe doe je dat eigenlijk?Er is tegenwoordig veel te doen over gezond eten. Dat is begrijpelijk en ook zeker goed: het is belangrijk dat we goed v…
Drie keukenkruiden met ongezonde bijwerkingenDrie keukenkruiden met ongezonde bijwerkingenWe houden allemaal van eten dat lekker smaakt en gebruiken daarom graag allerlei specerijen en kruiden in de keuken. Hel…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pasja1000, Pixabay
  • http://nieuws.leidenuniv.nl/nieuws-2014/droeg-fruit-bij-aan-het-succes-van-apple.html
  • http://nieuws.leidenuniv.nl/dossiers/brain/artikelen/sneller-stoppen-dankzij-tyrosine.html
  • www.dokterdokter.nl
  • Image courtesy of stockimages,at FreeDigitalPhotos.net
Crayon (104 artikelen)
Laatste update: 21-01-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.