Fruitpap maken voor je baby

Fruitpap maken voor je baby Vanaf de leeftijd van vier maanden mag je baby fruitpap beginnen eten. Er wordt eerst, vanaf de leeftijd van drie maanden, geopteerd voor groentepap omdat de smaak van groentepap zachter is dan de iets zuurdere fruitpap. Fruitpap kan je bereiden met allerhande soorten fruit. Er wordt vaak gestart met appel, banaan en peer omdat deze zacht en neutraal smaken. Daarna kan je kiwi’s of andere citrusvruchten toevoegen. De gemiddelde hoeveelheid fruitpap voor je baby bedraagt ongeveer 150 gram. Dit kan uiteraard variëren van baby tot baby.

Welke fruitsoorten lenen zich het best voor fruitpap?

Bij de start wordt heel vaak gekozen voor zachte fruitsmaken zoals je deze kan vinden in appel, banaan en peer. Naarmate je baby meer en meer gewend raakt aan de fruitpap, kan je overgaan naar meer exotischere fruitsoorten zoals mango, kiwi’s en andere citrusvruchten. Je zal heel snel merken welke fruitsoorten je baby het liefst lust. Tracht in elk geval heel veel variatie te brengen in de soorten fruit. Op deze manier leert je baby verschillende smaken ontdekken. Indien je voor de eerste keer een nieuwe fruitsoort geeft, dan doe je dit het beste enkele dagen na elkaar.

Waaruit bestaat een goede en lekkere fruitpap?

Kies in het begin voor zachte fruitsoorten. Fruit zoals druiven en ananas zijn nogal moeilijk verteerbaar voor je baby. Wacht hiermee tot de leeftijd van twaalf maanden. Je kan kiezen voor een samenstelling van verschillende fruitsoorten of slechts één fruitsoort. Bij één fruitsoort weet je perfect hoe de smaak zal zijn. Het kan ook fijn zijn om verschillende fruitsoorten te gaan combineren. Op deze manier krijg je telkens opnieuw een verrassende smaak. De traditionele samenstelling van appel, banaan, sinaasappel en een koekje wordt het meest klaargemaakt. Het hangt uiteraard vaak af van welke fruitsoorten je ter je beschikking hebt. Tracht steeds voor vers fruit te kiezen. Blikvoeding zal immers meer suikers bevatten. Blikvoeding is door de grote hoeveelheid suikers ook niet bevorderlijk voor de ontwikkeling van de melktanden van je baby. Er bestaat ook blikvoeding zonder de toevoeging van suikers. Algemeen wordt echter wel aangeraden om te kiezen voor vers fruit omdat de hoeveelheid vitamine C hier het grootst is.

De fruitpap maken voor je baby

Verwijder eerst de rotte delen uit het fruit en verwijder vervolgens de schil en de pitten en was het fruit zorgvuldig. Hierna kan je het fruit in gelijkmatige stukken snijden. Hierna kun je het fruit fijn gaan malen. Dit kan met een zeef, rasp of een vork waarbij je het fruit als het ware plet. Heel handig hierbij zijn ook de fruitpersen waarbij je het fruit machinaal kan gaan malen. Een voorbeeld hiervan is de babycook waarbij het fruit heel fijn gemixt kan worden. De babycook kan ook gebruikt worden om groentepap in te verwerken. Als het fruit eenmaal gemaald is, kan je er ook nog koekjesmeel of kinderkoek aan toevoegen om het geheel wat vaster te maken. Extra suiker toevoegen moet je alvast niet doen. Het fruit is immers al zoet genoeg. Indien je fruitpap klaar is, dan geef je deze het beste zo snel mogelijk. Vers fruit smaakt immers nog steeds beter dan fruit dat al enkele uurtjes is klaargemaakt.

Hoeveelheid fruitpap voor je baby

De eerste keer fruitpap maken voor je baby zal niet zo vlotjes verlopen. Vaak zal je baby slechts een aantal lepeltjes fruitpap eten. Dit is echter heel normaal en dit zal naarmate de dagen vorderen steeds beter gaan. Een gemiddelde fruitpap-maaltijd is ongeveer 150 gram. De meest klassieke fruitpap-maaltijd is een kwart appel, een kwart banaan, een kwart kinderkoek en het sap van een kwart sinaasappel. Dit kan variëren afhankelijk van de behoefte van je baby. Indien je baby liever groentepap dan fruitpap eet, dan geef je hem iets meer groentepap. Het kan dan niet echt kwaad om wat minder fruitpap te geven. Let er echter wel goed op dat je baby van allebei toch een minimale hoeveelheid binnenkrijgt.

Enkele fruitpap-tips

  • Doe geen yoghurt of plattekaas bij de fruitpap. In deze voedingsmiddelen zitten immers enkel eiwitten, en geen vitamine C. Eiwitten krijgt je baby al voldoende binnen via de melkvoeding.
  • Zorg voor een grote slabber of een plastieken overtrekje voor je baby als hij fruitpap gaat eten. Bij het geven van fruitpap zal je kind immers heel vuil worden en het fruit kan dan overal gaan aanplakken. Een plastieken overtrekje brengt hier een goede oplossing.
  • Vanaf de leeftijd van 6 à 7 maanden, kan je proberen om af en toe een brokje fruit te geven. Het is geen ramp als je baby dit uitspuwt. Toch dien je je baby gewoon te maken om brokjes te leren eten.
© 2014 - 2024 Auteurjr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Slaap - en eetpatroon bij een babySlaap - en eetpatroon bij een babyAls een baby geboren wordt heeft deze amper besef van tijd. In de buik van de mama gaan de dagen immers naadloos over in…
De eerste boterham van je babyDe eerste boterham van je babyEindelijk mag je baby een boterhammetje eten aan tafel. Na maandenlang borstvoeding, flesvoeding, fruitpap en groentepap…
Oorzaken en behandeling van diarree bij een babyOorzaken en behandeling van diarree bij een babyDiarree bij een baby is zeker en vast niet onbekend bij jonge ouders. Het valt immers regelmatig voor dat je kleine spru…
Snelle, gezonde hapjes voor baby's en peutersIets oudere baby’s en peuters hebben vaak al snel honger tussen de maaltijden. Natuurlijk kan je dan snel naar een koekj…

Is tonijn gezond?Is tonijn gezond?Van tonijn zijn er verschillende soorten, de meest bekende is de Albacoretonijn. Tonijn is vers en in blik beschikbaar,…
Supervoedsel om je immuniteit een boost te gevenSupervoedsel om je immuniteit een boost te gevenSupervoedsel is een vrije vertaling voor de uit de Verenigde Staten overgewaaide term Super Food. Supervoedsel bevat een…
Bronnen en referenties
  • Gezondheid.be, http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=14517, 8 december 2014
  • Baby-kids.be, http://www.baby-kids.be/Baby_Kids/Fruitpap/, 8 december 2014
  • Infotalia, http://www.infotalia.com/nld/mama/baby/voeding/Voeding_detail.asp?id=1743, 8 december 2014
Auteurjr (335 artikelen)
Laatste update: 03-03-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.