Bijenpollen zijn supergezond en puur natuur

Bijenpollen zijn supergezond en puur natuur Bijenpollen zijn echt puur natuur. Er komt geen mensenhand aan te pas en toch zijn deze kleine korreltjes een supergezonde toevoeging aan onze voeding. Het bevat natuurlijke suikers waardoor het ook niet echt een straf is om te eten. Gewoon een theelepeltje laten smelten op je tong of mengen door de smoothie of yoghurt en de klus is geklaard. Ook voor de bijen zelf dient het als voedsel en wordt daarom ook ‘bijenbrood’ genoemd. Je zou bijna denken dat we hen het voedsel uit de mond stelen. Waarom doen we dat eigenlijk?

Bijenpollen zijn supergezond voor mens en … bij!

Ja, inderdaad is het zo gezond. De samenstelling is perfect en ook supergeschikt voor de mens en het mooiste is nog dat het echt puur natuur is. Een groot voordeel is men ook dit natuurlijke product heeft geprobeerd chemisch na te maken maar bij het testen op bijen bleek dat de bijen er van doodgingen en dat is goed nieuws want zo blijft het product dus ook natuurlijk van oorsprong. De echte natuurlijke bijenpollen worden door de bijen zelf samengesteld. Enerzijds door stuifmeel dat ze uit de natuur halen en anderzijds door toevoeging van nectar. De bolletjes worden echt door de bij zélf gemaakt doordat ze tijdens het vliegen het stuifmeel uit haar vacht en poten poetst waarna het terechtkomt in haar pollenmanden en wanneer deze helemaal vol zijn ontstaat dus dat mooie ronde polletje. De werkbijen zijn eigenlijk vrouwelijk, wist je dat? En stuifmeel…is juist weer mannelijk en zo is het dus weer een perfecte balans tussen het mannelijk en vrouwelijke.

Wist je dat…

Een theelepeltje bijenpollen bevat meer dan 2.5 miljard korreltjes stuifmeel en de bij werkt er een maand lang en 8 uur per dag aan om één zo’n theelepeltje bijeen te werken.

De voedingsstoffen

Er zitten veel voedingsstoffen in zoals vitamines A, B complex, C, D, E, mineralen als selenium, calcium, magnesium, aminozuren, heel veel enzymen, lecithine, koolhydraten, vetzuren, hormonen, spoorelementen enz. De precieze samenstelling hiervan varieert wel maar dat is ook logisch aangezien het niet door een recept is samengesteld maar gemiddeld genomen bestaat ze voor 30% uit eiwitten, 30% koolhydraten, 20% vetten, een grote variëteit aan gezonde bacteriën die heel gezond zijn voor de darmen. Bijenpollen werken verder nog ontstekingsremmend en antibacterieel.

Toepassing

Bijenpollen worden door therapeuten voor heel veel dingen ingezet zoals artritis, acne, huidklachten en als immuunversterkend middel. Verder kan het ook helpen voor mensen die last hebben van hooikoorts. Als er stuifmeel in de lucht zit krijgen veel mensen hier last van en als je dan tijdens die periode een kleine dosis van deze allergenen neemt dan brengt dat het immuunsysteem vaak weer tot rust. Ook kun je bijenpollen een beetje vergelijken met een natuurlijke multivitamine die er aan kan bijdragen dat je weer energie krijgt na een periode van stress of neerslachtigheid want daar schijnt het heel goed tegen te helpen. Een oppepper dus.

Hoe eet je bijenpollen?

Smaken en meningen kunnen heel verschillend zijn. Bijenpollen zijn van een natuurlijke zoetheid die velen heerlijk vinden en smullen van een lepeltje, dat ze op de tong laten smelten. Anderen vinden het minder lekker en mengen het door de yoghurt of smoothie wat ook een heel goede mogelijkheid is. Je kunt kiezen voor een theelepeltje per dag tot wel 2 eetlepels.

Receptje

Neem een glas water, het sap van een halve citroen en doe daar 2 theelepels bijenpollen, een beetje honing en een héél klein beetje Keltisch zeezout bij. 30 minuten laten staan zodat alles kan oplossen en daarna lekker opdrinken. Echt een health-drankje!

Let op!

Omdat er in bijenpollen veel bacteriën (wel goede) zitten is het voor zwangere vrouwen niet aan te raden. Ook mensen die bloedverdunners nemen kunnen bijenpollen beter laten staan omdat deze van nature ook bloedverdunnend werken.

Tot slot

Alles bij elkaar genomen zijn bijenpollen dus heel erg gezond en of het een superfood is? Dat moet je zelf uitmaken. Wil je het zelf eens gaan proberen kies dan voor een Bio-variatie zodat je zo min mogelijk last hebt van verontreinigingen. Het liefst natuurlijk gekocht bij een imker en anders in een natuurwinkel. Imkers zitten overal en het enige wat je moet doen om een adres te bemachtigen is even snuffelen rond je woonplaats op het internet.

Lees verder

© 2015 - 2024 Yoan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De geneeskracht van bijenpollen of stuifmeelkorrelsDe geneeskracht van bijenpollen of stuifmeelkorrelsBijenpollen is een product van de bijen. De bijen verzamelen stuifmeel uit bloemen. Dit stuifmeel vervoeren ze vliegend…
Honing en kwaaltjesHoning en kwaaltjesHoning is heerlijk op brood, beschuit of door de yoghurt en veel mensen drinken, in plaats van thee met suiker, thee met…
Honing, een prachtig Nederlands natuurproductHoning, een prachtig Nederlands natuurproductHoning is een prachtig natuurproduct. Honing van de imker is een natuurproduct pur sang, er komt geen enkele toevoeging…
Bronnen voor koolhydratenBronnen voor koolhydratenKoolhydraten zijn belangrijk in onze voeding, dus ze moeten voor 55-60% deel uitmaken van onze dagelijkse hoeveelheid vo…

Is zuurkool gezond?Is zuurkool gezond?Stel je hebt vandaag zuurkool op het menu staan, wat heb je dan eigenlijk op je bord liggen? En is zuurkool gezond? Ja e…
Zijn augurken gezond?Zijn augurken gezond?Zijn augurken gezond? Om dit te weten te komen is het ten eerste interessant dat het niet helemaal duidelijk is of je nu…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Kincse J, Pixabay
  • www.superfoodcentre.nl/superwiki
  • www.jessevandervelden.com
  • www.ahealthylife.nl
  • www.superfoodleven.nl
Yoan (156 artikelen)
Laatste update: 02-05-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.