5 tips om je eetpatroon te verbeteren

5 tips om je eetpatroon te verbeteren De meeste mensen hebben er wel eens over nagedacht: het veranderen van je eetpatroon. Veel mensen willen gezonder en gevarieerder gaan eten, maar ze weten niet precies waar ze moeten beginnen. Er is tegenwoordig zo veel informatie beschikbaar over gezonde voeding, dat het soms lastig is om te bepalen wat juist is en hoe je de gezonde voeding in je eetpatroon kan verwerken. Gezond eten is voor iedereen anders, waardoor het lastig te bepalen is wat nou het goede eetpatroon is. Hieronder worden 5 tips gegeven hoe je je eetpatroon kan aanpassen.

Hou een eetdagboek bij

Om precies te weten waar het mis gaat met het gezonde eten, is het handig om een eetdagboek bij te houden. Je kan dit doen in een boekje en telkens opschrijven wat je eet, maar je hebt hier ook handige apps voor zoals: MyFitnessPal of Lifesum. Het is belangrijk om te zien welke voedingsstoffen je binnen krijgt en om te zien wat je gewoontes zijn. Door in te gaan zien hoeveel eiwitten, koolhydraten en vetten je binnenkrijgt, kan je aan de hand van die gegevens je eetpatroon aan te passen. Het kan ook zijn dat je ziet dat je bepaalde eetgewoontes hebt, die je kan gaan aanpassen. Houd daarom gedurende een aantal weken je eetdagboek bij, zodat je kan zien wat je kan gaan veranderen.

Stel grenzen voor jezelf

Het is handig voor jezelf om grenzen te stellen bij bepaald soort eten. Dit kunnen dingen zijn als snoep, chocola en chips. Veel mensen weten van zichzelf dat ze als ze deze 'bepaalde' producten in huis hebben, ze het niet kunnen weerstaan en het opeten. Vaak zijn deze 'bepaalde' producten niet goed voor je. Je zou ze helemaal kunnen verbieden, maar dit werkt vaak averechts. Als je etenswaren verbiedt, krijg je er vaak nog meer zin in en kan je jezelf in de winkel niet altijd inhouden, waardoor je het toch maar koopt. Hierna krijg je een schuldgevoel en verbied je het jezelf nog een keer. Hierdoor blijf je in de visuele cirkel. Wat je wel zou kunnen doen is voor jezelf een grens stellen. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af, dat het product alleen nog maar in het weekend mag eten of een beperkte hoeveelheid per dag. Zo kan je er toch nog van genieten, zonder dat je er teveel van neemt.

Eet drie tot vijf keer per dag

Veel mensen vinden dit een lastig onderwerp. Ze slaan bijvoorbeeld het ontbijt over of hebben geen zin om avondeten te maken. Voor je lichaam is het belangrijk dat je genoeg voeding binnenkrijgt. Als je bijvoorbeeld het ontbijt overslaat, begin je de dag op een lege maag. Doordat je maag leeg is, ben je veel meer geneigd om op de dag naar ongezond eten te grijpen. Door te zorgen dat je meerdere keren eet op een dag, heb je veel minder trek en ben je dus ook minder geneigd om ongezond te eten.

Voeg groente en fruit toe aan je voedingspatroon

Veel mensen die vinden dat ze gezonder moeten gaan eten, doelen op meer fruit en groente. De stap om gelijk over te gaan op groente is vaak groot. Voeg daarom in eerste instantie de groente toe aan het eetpatroon dat je hebt. Hierdoor leer je het eten van groente en merk je ook dat de behoefte aan ongezond eten afneemt. Als je eenmaal gewend bent aan het eten van de groente, kan je het ongezonde eten afbouwen. Hierdoor leer je het makkelijkst om groente te waarderen, zonder dat je gelijk hoeft te stoppen met je oude eetpatroon.

Daag jezelf uit met eten

Stel doelen voor jezelf. Eet bijvoorbeeld maximaal twee keer per dag brood of maximaal één ei per dag. Zo moet je voor jezelf bedenken wat je de rest van de dag gaat eten. Je kan zoveel doelen voor jezelf stellen als je wilt. Eet je bijvoorbeeld de hele week pasta als avondeten, stel jezelf dan het doel dat je vier keer pasta mag eten en dat je drie keer groente moet eten. Wees creatief en blijf niet eentonig!
© 2015 - 2024 Lisannex, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe kun je afvallen met yoghurt?Hoe kun je afvallen met yoghurt?Kun je afvallen met yoghurt? Dit blijkt inderdaad zo te zijn! Yoghurt heeft een hele positieve werking voor mensen die g…
Voorkom diëten, ga gezond eten!Voorkom diëten, ga gezond eten!Heel veel mensen die willen afvallen, volgen een dieet. Denk aan Atkins, Sonja Bakker of het Ziekenhuisdieet. Gezond ete…
Afvallen met knoflookKnoflook eten geeft je misschien wel een slechte adem, maar het heeft veel positieve eigenschappen. Afvallen met knofloo…
Afvallen met het Dr. Phil dieetmijn kijk opAfvallen met het Dr. Phil dieetHet dieet van dr. Phil is niet alleen een verandering van het eetpatroon, maar ook van je levensstijl. Er wordt ook geke…

Zo worden je kinderen tot slechte, ongezonde voeding verleidZo worden je kinderen tot slechte, ongezonde voeding verleidVoedselfabrikanten gebruiken allerlei sluwe marketing trucs om jou en je kinderen te verleiden tot het kopen van ongezon…
Vitamine D: Waarom, waarin en hoeveelVitamine D: Waarom, waarin en hoeveelZoals de meeste mensen wel weten is vitamine D goed voor sterke botten en een goed gebit. Echter speelt vitamine D ook e…
Lisannex (4 artikelen)
Gepubliceerd: 02-03-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.