Voldoende water consumeren kan deels ook via koffie drinken

Voldoende water consumeren kan deels ook via koffie drinken Jaarlijks sterven er in derdewereldlanden bijna tienduizend kinderen jonger dan vijf jaar, vanwege ziektes die zijn opgelopen door het drinken van onzuiver water. Vele miljoenen op deze aardbol moeten uren lopen om water te halen. We leven in Nederland, waar schoon en gezond drinkwater alom in overvloed is, dus ook wat dat betreft in een bevoorrechte omgeving. Maar dan moeten we wel voldoende van dat zuivere water drinken, willen we gezond blijven en bijvoorbeeld jicht voorkomen. En dat mag ook best via koffie zijn.

Water op onze planeet

Vandaag de dag is er nog evenveel water op onze aarde als ten tijde van de Neanderthalers. Van al het water op aarde bestaat 80% uit oppervlaktewater en 20% uit grondwater of waterdamp in de atmosfeer. Het molecuul water (H2O) bestaat uit twee atomen van het element waterstof en een atoom van het element zuurstof. Het watermolecuul ontstaat als waterstof d.m.v. zuurstof wordt verbrand. Water is dus een verbinding die ooit via verbranding is ontstaan.

Er zijn zoals bekend twee soorten water, namelijk de zoute en de zoete variant. Slechts 2,5% van al het water op aarde is zoet, waarvan het allergrootste deel, (zo’n 90%), zich bevindt op de Zuidpool in Antarctica. De hoeveelheid zout in zoet water is minder dan 1%. Zout water is minder gezond want het onttrekt vocht uit ons lichaam. Je droogt er dus door uit, wat betekent dat bijvoorbeeld een zoute soep niet (volledig) tot die 1,5 à 2 liter mag worden gerekend die we dagelijks gemiddeld dienen te drinken in ons klimaat. Het betekent ook dat je meer water moet drinken, naarmate je op een dag meer zout gebruikt.

Het water in ons lichaam

  • Ongeveer 2/3e van ons lichaam bestaat uit water. De vloeistof bevindt zich in alle lichaamsdelen en organen, en wordt door het lichaam getransporteerd om allerlei functies en processen te ondersteunen.
  • Een volwassen persoon bevat gemiddeld zo’n 37 liter.
  • De hersenen van een mens bestaan voor driekwart uit water
  • Zelfs de botten bestaan voor een kwart uit water.
  • Ons bloed bestaat voor 83% uit water.
  • Water bevindt zich slechts vijf minuten in de maag waarna het z'n functies in ons lichaam gaat vervullen.

Gezondheid en water

Uitdroging

  • Een mens kan, afhankelijk van z’n verbrandingssnelheid en vetvoorraad, gemiddeld zo’n maand zonder voedsel leven, maar slechts drie dagen tot maximaal een week zonder water.
  • Als we niet genoeg water drinken drogen we uit. We dienen daarom dagelijks ten minste 1,5 tot 2 liter water te drinken, om gezond te leven.
  • Wanneer onze urine nagenoeg helder is houdt dat in dat we daarvoor voldoende hebben gedronken. Te geelkleurige urine betekent dat we waarschijnlijk te weinig gedronken hebben, wat in de ochtend wel logisch is als we net wakker zijn geworden na een verkwikkende nachtrust.

Koffie

Vaak wordt gedacht dat koffie vochtafdrijvend zou werken, maar dat is gelukkig niet het geval. Ons lijf verliest niet meer vocht door het drinken van koffie. De cafeïne zorgt er wel voor dat het vocht het lichaam sneller verlaat, aangezien het de nieren stimuleert. Maar er verlaat dus niet méér vocht het lichaam.

Lichaamstemperatuur

Water heeft voor ons lichaam ook een temperatuur regulerende functie, zodat je er bij koorts extra veel van moet drinken.
Het verwijdert de afvalstoffen uit ons lichaam. Het wordt afgeraden om ongezuiverd water uit een meer of rivier te drinken vanwege de mogelijke schadelijke stoffen. Vermoedelijk weet de plaatselijke bevolking in bijvoorbeeld Zwitserland of Zuid-Frankrijk of die restrictie ook daar geldt bij het water van kabbelende bergstromen.

Kraanwater beter en goedkoper

In menig land op de wereld kun je beter uitsluitend flessenwater drinken. Vooral als je lichaam niet aan het lokale water gewend is omdat je bijvoorbeeld op vakantie in een warm land vertoeft en je vanwege de warmte extra veel moet drinken. In Nederland kennen we wat kraanwater betreft een luxe situatie. Want de normen die in Europa voor flessenwater worden gesteld zijn zelfs lager dan die voor kraanwater in Nederland. Een andere reden om in ons land beter geen flessenwater te gebruiken is dat het honderden malen zo duur is als ons kraanwater terwijl ook nog eens het milieu met plastic flessen wordt belast.

Ons waterverbruik

Een Nederlander verbruikt totaal dagelijks 121 liter water, waarvan 91% wordt benut voor wassen van kleren, de vaat, het toilet en onder de douche. Een Senegalees moet het doen met 29 liter en een Amerikaan verbruikt maar liefst 700 liter per dag.

Waarom drinken we soms te weinig

Water is in alle opzichten van levensbelang voor mens, dier en plant. Dat we vaak toch niet voldoende water drinken kan een veelheid aan oorzaken hebben. In willekeurige volgorde:
  • Naarmate we ouder worden neemt de dorstprikkel af, waardoor soms eenvoudigweg vergeten wordt om voldoende vocht tot ons te nemen. Zelfs na een intensieve sportbeoefening in de zomer, zoals lange afstand hardlopen, ontbreekt bij senioren vaak het dorstgevoel.
  • In een warm land hebben we vanwege de hevige transpiratie zelfs aan die 1,5 liter natuurlijk lang niet voldoende. Vaak is het noodzakelijk om de gehele dag achtereen te drinken, en ondanks dat plassen we amper.
  • Als plassen door lichamelijke ongemakken een hinderlijke zaak dreigt te worden, willen vooral senioren nog wel eens smokkelen met het aanhouden van een gezond drinkpatroon. Prostaatklachten, moeilijk uit bed komen, etc. zijn helaas geen stimulans om voldoende te drinken.
  • En zonder dorstprikkel vergeten we het soms omdat we door andere zaken in beslag worden genomen.
© 2015 - 2024 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gezonde alternatieven voor koffie en cafeïneGezonde alternatieven voor koffie en cafeïneKoffie, voor veel mensen de normaalste zaak van de wereld. Koffie om wakker te worden, koffie in de pauze, koffie na het…
Koffie drinken: Voordelen en nadelenKoffie drinken: Voordelen en nadelenHeel wat mensen starten de dag met een kop koffie. Sommigen drinken daarna nog een of meerdere koppen, om verschillende…
Hoe gezond is koffie?Hoe gezond is koffie?Is koffie gezond? De cafeïne die erin zit zorgt voor een hogere concentratie en gaat vermoeidheid tegen. Koffie is niet…
Cafeine in koffieWat is cafeïne en wat gebeurt er als je teveel cafeïne binnen krijgt? Wanneer ben je verslaafd aan cafeïne en hoe kom je…

De gevaren van groene smoothiesDe gevaren van groene smoothiesTegenwoordig ontkom je er niet meer aan. Bijna iedereen is aan de groene smoothies. Als ontbijt, als tussendoortje of ne…
Is filet americain gezond?Is filet americain gezond?Filet americain is een product gemaakt van rauw gemalen rundvlees met een toegevoegde saus. Het is een bekend product in…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Priyanka98742, Pixabay
  • Pwn.nl/consument
  • Voedingscentrum.nl ( 4-11-2016)
Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 01-08-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.