Voeding voor een goede spijsvertering

Het is niet vaak een geliefd onderwerp, onze spijsvertering. Maar niets is zo vervelend als een slecht werkend spijsverteringskanaal. De meest voorkomende klacht is verstopping. Weer anderen hebben last van maagzuur of een opgeblazen gevoel. Maar ook meer indirecte klachten zoals eczeem en vermoeidheid kunnen verband houden met een niet optimaal werkend spijsverteringssysteem. De in dit artikel genoemde voedingsmiddelen zijn over het algemeen goed voor iedereen en helpen je een gezond spijsverteringssysteem te krijgen. Vezels zijn zeer belangrijk voor gezonde darmen en zij begeleiden het spijsverteringsproces. We hebben allemaal 30 tot 40 gram voedingsvezels per dag nodig. Iedere spijsvertering is anders en zeer persoonlijk. Raadpleeg bij twijfel of langdurige klachten altijd een deskundige. Naast het voldoende eten van vezels is het ook belangrijk goed te kauwen en voldoende water te drinken.

Papaja

De papaja is de vrucht van de meloenboom en vindt haar oorsprong in Mexico. De vrucht wordt het meest gegeten als zij rijp is en een mooie oranje kleur heeft. Maar ook de onrijpe, groene, vrucht kan gegeten worden en wordt meestal toegepast in hartige gerechten. De papaja’s zijn zeer vezelrijk en zorgen daarmee dat de goede bacteriën in de darmen gestimuleerd worden. Papaïne is een enzym wat in de papaja voorkomt en remt ontstekingen af en bevordert de spijsvertering. Bètacaroteen speelt een belangrijke rol tegen vrije radicalen. De papaja bevat veel vitamine C. Een halve vrucht voldoet aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

Smoothie papaja recept

De hoeveelheden zijn voor 1 glas. Mix alle ingrediënten in een blender totdat je een fijne structuur hebt.
  • 1 papaja
  • 200 ml ananassap (liefst vers)
  • ½ banaan
  • Theelepel honing

Ananas

De ananas kun je eigenlijk beschouwen als een samengestelde vrucht. Een verse ananas bevat bromeline, een spijsverteringsenzym. Bromeline heeft ontstekingsremmende eigenschappen. De ingrediënten van de ananas zorgen ervoor dat het bloed minder stroperig wordt en verlicht trombose. De ananas is rijk aan vitaminen zoals bètacaroteen, vitamine E en mineralen zoals kalium, magnesium, fosfor, ijzer, koper, mangaan, zink en jodium. Een verse ananas zit vol met vitamine C en zorgt hiermee voor een versterking van je immuunsysteem.

Smoothie ananas recept

De hoeveelheden zijn voor 1 glas. Mix alle ingrediënten in een blender totdat je een fijne structuur hebt.
  • ½ ananas
  • 150ml kokoswater
  • ½ banaan
  • Specerijen

Zilvervliesrijst

Een vezelrijke voeding is van groot belang voor een goede en gezonde spijsvertering. Vezels bevorderen de stoelgang. Omdat de afvalstoffen bij een goede stoelgang regelmatig het lichaam verlaten wordt de kans op problemen verkleind. Een vezelarme voeding kan verschillende darmklachten veroorzaken zoals verstopping. In zilvervliesrijst zitten nog alle vezels, vitamines en mineralen. Vooral vitamine B zit in de zilvervliesrijst. Ter vergelijking: zilvervliesrijst (gekookt) bevat drie keer zoveel vezels als witte rijst. Je kunt zilvervliesrijst op dezelfde manier in de gerechten verwerken als witte rijst. Een ander voordeel, de grote hoeveelheid vezels in zilvervliesrijst zorgen langer voor een voldaan gevoel na de maaltijd.

Geurige rijst recept

Deze rijst is lekker bij een stoofpotje of Marokkaans lamsvlees:
  • 1 kop zilvervliesrijst (per persoon)
  • 2 koppen water
  • 6 kardemom peulen
  • 4 kruidnagels
  • ½ kaneelstokje
  • ½ theelepel gemalen Kurkuma

Peer

De peer is familie van de appel. Alleen bevat een peer meer pectine (oplosbare vezels) dan een appel. Pectine zorgt voor een goede darmfunctie en bindt afvalstoffen aan zich in de dikke darm. De hoeveelheid vezels hebben een zuiverende en kalmerende werking op het spijsverteringskanaal. Een rijpe peer is zeer licht verteerbaar waardoor het spijsverteringssysteem minder belast wordt. Een peer voorziet je lichaam van een goede bron van energie. Peren zijn rijk aan boron en helpt calcium mee om de botten in ons lijf steviger te maken. De vitamine C en koper werken ontstekingsremmend en gaan vrije radicalen tegen.

Smoothie peer recept

De hoeveelheden zijn voor 1 glas. Mix alle ingrediënten in een blender totdat je een fijne structuur hebt.
  • 1 peer
  • 2 theelepels honing
  • 25 gram frambozen
  • 200 ml kokosmelk

Gember

Gember wordt al eeuwenlang gebruikt als medicijn. De helft van de geneesmiddelen uit de Ayurvedische en traditionele Chinese geneeskunde bevat gember. Gember wordt vooral gebruikt om de darmen te kalmeren maar verzacht ook buikkrampen, diarree en winderigheid. Gember is een uitstekende bron van magnesium, mangaan, kalium, koper en vitamine B6. Gember bevat krachtige antioxidanten. Naast het feit dat gember goed is voor je spijsvertering heeft het nog meer positieve effecten: ontstekingsremmend, bloedzuiverend, ontgiftend en ademverfrissend. Gember bevat een aantal chemische verbindingen die de alvleesklier stimuleert om specifieke enzymen af te scheiden die de spijsvertering bevorderen.

Gemberthee recept

Snij een gemberwortel in kleine stukken. Raspen kan ook. Giet er 1 liter kokend water bij en laat dit minstens 10 minuten trekken. Drink dit gedurende de dag.
© 2015 - 2024 Belles, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Onze darmen: cruciaal voor ons welbevindenOnze darmen: cruciaal voor ons welbevindenOver onze darmen spreken we niet graag. Dat is een beetje gênant. En dat terwijl onze darmen een van de meest invloedrij…
Spijsvertering- & stoelgangproblemen - Natuurlijke middelenSpijsvertering- & stoelgangproblemen - Natuurlijke middelenProblemen met de spijsvertering of stoelgang (maag- en darmklachten) kunnen heel vervelend zijn. Diverse klachten kunnen…
Gezonde spijsvertering: tipsGezonde spijsvertering: tipsEen goede voeding en goede leefgewoonten zijn goed voor een gezonde spijsvertering en de algehele gezondheid. Belangrijk…
Optimaliseer je spijsverteringOptimaliseer je spijsverteringDe spijsvertering is erg belangrijk, want ons lichaam heeft de spijsvertering “nodig” om optimaal te kunnen functioneren…

De geneeskracht van kikkererwtenpoederKikkererwtenmeel is een gezond product. Er zitten veel proteïnen in wat het bij uitstek geschikt maakt voor mensen die a…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Papaja
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Papaïne
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Ananas
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Zilvervliesrijst
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Peer_(plant)
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Gember
Belles (6 artikelen)
Laatste update: 01-06-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.