De geneeskracht van hennepmeel of henneppoeder

Hennepmeel is een proteïnerijk middel wat regelmatig door mensen wordt gebruikt die de sportschool bezoeken. Proteïnerijk voedsel vergroot namelijk de spieren. Nu is het goed om te weten dat het lichaam uit het meel meer proteïne haalt dan uit de hele zaden. Ook niet-sporters kunnen hennepmeel gebruiken. Deze voedselsoort kan vele maaltijden veraangenamen. Bovendien is het middel eenvoudig in het gebruik.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Hennepzaad / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)Hennepzaad / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)

Inhoud:


Multifunctionaliteit cannabisplant

Met hennep kun je alle kanten op. Hennep heeft geneeskracht. Van CBD-olie wordt gefluisterd dat het een antikankermiddel is, net als van THC-olie. Gewoon hennepzaadolie is ook al erg gezond. De bladeren zijn te eten als medicinale groente. Hennepzaad wordt verkocht als superfood. Anno 2015 kun je hennepmeel aan dit rijtje toevoegen, een proteïnerijk meel dat klaar is om geshaket te worden.

Medicinale kwaliteiten van hennepzaadpoeder

De geneeskracht van hennepzaad is al meerdere malen beschreven maar het kan geen kwaad om je ervan bewust te zijn dat je uitstekend dit zaad als poeder kan gebruiken. Dat biedt meer keukencomfort en snellere bereidingstijden. Henneppoeder is anno 2015 al een oud supplement geworden maar het is pas sinds de 21e eeuw dat het flink onderzocht is. Hier volgt een opsomming van alle openbaar gepubliceerde medicinale kwaliteiten van hennepzaadpoeder.

Inhoudstoffen henneppoeder

Hennepzaadpoeder beschikt over veel essentiële vetzuren, vitamine E en de mineralen fosfor, kalium, natrium, magnesium, zwavel, calcium, ijzer en zink. Er zitten 18 belangrijke aminozuren in hennepzaad en arginine zit er het meest in. Wat vetzuren betreft zien de onderzoekers dat in hennepzaad in de juiste verhoudingen de vetzuren omega 3 en omega 6 bevat. In de praktijk krijgen veel mensen te veel omega 6 binnen in vergelijking met omega 3.

Hennepmeel goede bron proteïnen

Hennepzaad heeft net zoveel of meer proteïne als noten en granen, zo schrijven Canadese onderzoekers in 2010. Men gebruikte in het onderzoek zowel hennepzaad als hennepmeel ofwel hennepzaadpoeder. Uit het hennepmeel werd iets meer proteïne gehaald door het lichaam, zo konden de onderzoekers meten. De verteerbaarheid van proteïnen is gemakkelijker als het in meel is gemalen dan als het zaad heel wordt gegeten.

Sojabonenpoeder en henneppoeder

Sojabonenpoeder en henneppoeder bevatten beide veel proteïnen, een andere naam voor eiwitten of aminozuren. Chinese onderzoekers deden een onderzoek naar de beschikbaarheid van proteïne uit sojabonenmeel in vergelijking tot hennepzaadmeel. Het bleek dat sojabonen meer proteïnen opleverde maar toch vonden de onderzoekers de eiwitwaarden van hennepzaad zo hoog dat ze dit aanbevelen als supplementaire voeding voor kinderen. Een ander onderzoek meldt dat als hydrolyse op henneppoeder wordt toegepast, de beschikbaarheid van eiwitten uit hennepzaadmeel juist hoger is dan vanuit sojameel.

Henneppoeder door de pannenkoek

Voeg eens wat hennepmeel toe aan pannenkoekbeslag. Je kunt pannenkoeken maken voor een hartige maaltijd. Met spinazie door het beslag maak je een pannenkoek groen en met bietjes rood of roze. Zo maak je groenten leuk voor kinderen en eten ze het sneller. Onderzoekers maken melding van het feit dat de Wereldgezondheidsorganisatie henneppoeder als geschikt meel acht voor kinderen van twee tot vijf jaar.

Henneppoeder tegen hoge bloeddruk

Suppletie met henneppoeder kan hoge bloeddruk verminderen en voorkomen. Dat is de eindconclusie van een Canadees wetenschappelijk rapport dat in 2014 werd gepubliceerd. Daarnaast merken de onderzoekers op dat de spijsvertering verbetert als henneppoeder wordt ingenomen. Er worden meer goede enzymen aangemaakt die invloed hebben op de bloeddruk. De onderzoekers voerden hun onderzoek uit op ratten.

Hennepzaad / Bron: ElinorD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Hennepzaad / Bron: ElinorD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Henneppoeder goed voor hartpatiënten

Onderzoekers concluderen dat henneppoeder ofwel het meel van hennepzaad goed is tegen hartziekten. Mensen met hart- en vaatziekten kunnen dit meel gebruiken als supplement, zo opperen de onderzoekers. Dat doen ze op grond van het feit dat de essentiële vetzuren in de vorm van basis omega 3 en basis omega 6 in de juiste verhouding hennepmeel zit. Daarnaast kan het de bloeddruk omlaag brengen, wat we al in het onderzoek hierboven zagen. Verder kan hennepzaad aderverkalking verminderen door alle antioxidanten die het bevat. Aderverkalking is de voorwaarde voor het ontstaan van hart- en vaatziekten maar het kan ook tot een beroerte leiden. De onderzoekers eindigen hun onderzoek met de hoop uit te spreken dat andere onderzoekers het effect van henneppoeder op het zenuwstelsel gaan bestuderen en het immuunsysteem en de huid.

Henneppoeder tegen vermoeidheid en voor immuunsysteem

Chinese onderzoekers zagen in 2008 dat als ze henneppoeder aan muizen gaven deze minder vermoeid waren. Ook was er sprake van een positief effect op het immuunsysteem. Men gebruikte samples uit het bloed en de lever van de diertjes om deze gezondheidseffecten van henneppoeder te meten.

Henneppoeder tegen aderverkalking

Een onderzoek vertelt in de conclusie dat henneppoeder zoveel antioxidanten bevat dat het effectief vrije radicalen vangt. Daardoor vindt er minder lipidenperoxidatie plaats. Dat is het proces waardoor aderverkalking ontstaat. Daarom is henneppoeder een goed middel tegen hart- en vaatziekten. De onderzoekers zeggen dat henneppoeder wel eens grote potentiële therapeutische effecten kan hebben.

Gebruikstips henneppoeder

Henneppoeder of het gemalen meel van hennepzaad kennen we anno 2015 niet echt lang in de keuken. Dit superwaardevolle voedingsproduct wat bovendien zeer snel groeit, kan veel betekenen om nutritief vlak maar ook de culinaire en medicinale aspecten zijn waardevol. Om van dit product beter gebruik te maken volgen hier een paar aanwijzingen.
  • Henneppoeder kun je door een milkshake doen met bijvoorbeeld amandelmelk.
  • Het poeder van hennep is mengbaar in een groenten of fruitsmoothie.
  • Je kunt henneppoeder ´s morgens door een vloeibaar graanontbijt doen zoals havermout en muesli.
  • Henneppoeder is mengbaar in elke stamppot.
  • Als je zelf kaasballen, groentenballen of notenballen gaat maken kun je door het meel henneppoeder doen. Maak eens groentnballen door gekookte groenten tot een bal te rollen, deze te paneren en op te bakken of te frituren. Voeg uiteraard wat henneppoeder toe aan de groente.
  • Henneppoeder kun je door pannenkoekenbeslag doen om zelf je proteïnerijke heerlijke pannenkoeken te eten. Het is goed om de pannenkoeken hartig te beleggen zoals met een salade, een currygerecht of een opgebakken aardappelstamppot van de vorige dag.
© 2015 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hennep (cannabis) levert niet alleen wietDe meeste mensen kennen hennep of cannabis als de plant waar wiet van gemaakt wordt om joints te roken. De hennepplant h…
Gezond voedsel: hennepzaadGezond voedsel: hennepzaadDe eerste associatie met hennep is waarschijnlijk niet dat het gezond is, maar hennepzaad bevat veel voedingsstoffen die…
Hennepzaad: gezondheidsvoordelen en voedingsstoffenHennepzaad: gezondheidsvoordelen en voedingsstoffenHennepzaad is lange tijd genegeerd vanwege de botanische relatie van hennep met medicinale cannabisvariëteiten. Hennepza…
Hennep die niet verdooft zit in olie, de BMW en biodieselHennep die niet verdooft zit in olie, de BMW en biodieselHennep kennen veel mensen alleen maar als een verdovend middel. Maar het gewas kan ook gewoon in de keuken worden gebrui…

Snacks op ieder tijdstipSnacks op ieder tijdstipOmdat we steeds dikker worden en langzaam vervetten, worden we doodgegooid met allerlei informatie over gezond leven, ge…
Bronnen en referenties
  • Hennepmeel proteïnen: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20977230
  • Henneppoeder sojapoeder: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17090145
  • Henneppoeder hoge bloeddruk: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24292743
  • Henneppoeder goed voor hart: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2868018/
  • Henneppoeder vermoeidheid: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18589601
  • Henneppoeder goed voor hart/ hydrolyse: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4276990/
  • Foto´s: publiek domein
  • Afbeelding bron 1: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
  • Afbeelding bron 2: ElinorD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 01-06-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.