Appels: Voordelen voor gezondheid van vrucht appel
Appels (Malus domestica) zijn pomaceousvruchten geproduceerd door appelboom die behoort tot de Rosaceaefamilie. Appels zijn één van de meest geteelde en geconsumeerde vruchten ter wereld. Appels zijn extreem rijk aan belangrijke antioxidanten, flavanoïden en voedingsvezels. De fytonutriënten en antioxidanten in appels verlagen het risico op het ontwikkelen van kanker, een hoge bloeddruk, suikerziekte en hartaandoeningen. Daarnaast heeft de consumptie van appels, appelmoes, appelsap en andere appelproducten nog meer voordelen voor de gezondheid. Wanneer mensen een volledige appel consumeren, is het belangrijk ook de schil op te eten. Op deze manier behalen mensen het meeste voordeel uit deze heerlijke fruitsoort.
Voedingsstoffen in appel
Appels bevatten diverse belangrijke voedingsstoffen.
Fytonutriënten
Appels zijn rijk aan polyfenolen. Deze fytonutriënten helpen het lichaam te beschermen tegen de schadelijke effecten van vrije radicalen.
Mineralen
Ook
mineralen zoals
calcium, kalium en fosfor zijn aanwezig in deze vrucht.
Vitamine B-complex (riboflavine, thiamine en vitamine B6)
Vitaminen uit het
vitamine B-complex spelen een sleutelrol bij het gezond houden van de rode bloedcellen en het zenuwstelsel.
Vitamine C
Vitamine C is een krachtige natuurlijke
antioxidant die een deel van de schade veroorzaakt door vrije radicalen kan blokkeren, en de weerstand van het lichaam tegen infectieuze ziekteverwekkers vergroot.
Voedingsvezels
Een vezelrijke voeding helpt de ontwikkeling van bepaalde ziekten te voorkomen en voorkomt de stijging van de hoeveelheid slechte
cholesterol in het bloed De meeste vezels en antioxidanten zitten in de schil. Meestal zijn slechts zeer kleine overblijfselen van bestrijdingsmiddelen op de appelschil aanwezig.
Appels, met schil (eetbare delen), voedingswaarde per 100 gram
Gemiddelde grootte van appel = 150 gram
- betacaroteen - 27 μg
- calcium - 6 mg
- eiwit - 0,26 g
- energie - 52 kcal
- folaat (vitamine B9) - 3 μg
- fosfor - 11 mg kalium - 107 mg
- ijzer - 0,12 mg
- koolhydraten - 13,81 g
- luteïne en zeaxanthine - 29 μg
- magnesium - 5 mg
- mangaan - 0,035 mg
- natrium - 1 mg
- niacine (vitamine B3) - 0,091 mg
- pantotheenzuur (vitamine B5) - 0,061 mg
- riboflavine (vitamine B2) - 0,026 mg
- thiamine (vitamine B1) - 0,017 mg
- vet - 0,17 g
- vitamine A equiv - 3 μg
- vitamine B6 - 0,041 mg
- vitamine C - 4,6 mg
- vitamine E - 0,18 mg
- vitamine K - 2,2 μg
- water - 85,56 g
Gezondheidsvoordelen van vrucht
Bescherming tegen maagschade door NSAID’s
Catechine en chlorogeenzuur in appels helpen de maagwand te beschermen tegen schade van niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (
NSAID's). Dit zijn een klasse
pijnstillers die de maagcellen kunnen beschadigen.
Bosbessen, appels en bladgroenen zijn enkele belangrijke ontstekingsremmende voedingsmiddelen.
Gezondere tanden
Appels vervangen de
tandenborstel niet, maar in een appel bijten en op een appel kauwen stimuleert de aanmaak van
speeksel in de mond, waardoor
tandbederf (gaatjes in de tanden) wordt verminderd door het aantal bacteriën te verlagen. Het is wel belangrijk om niet overmatig veel appels te eten. Omdat appels behoorlijk zuur zijn, zijn ze namelijk wel tot vier keer meer schadelijk voor de tanden dan koolzuurhoudende dranken wanneer mensen erg veel appels consumeren.
Verbetering van botgezondheid
Het eten van fruit is gekoppeld aan een hogere botdichtheid, wat een indicatie is voor de
botgezondheid. Mensen behouden sneller de botmassa naarmate ze verouderen wanneer ze fruit zoals appels eten. De antioxidanten en ontstekingsremmende stoffen in fruit zoals appels bevordert namelijk de botdichtheid en botsterkte.
Verbetering van immuunsysteem
Rode appels bevatten de antioxidant quercetine. Quercetine stimuleert en versterkt het immuunsysteem, vooral bij
stress.
Verlaging van het gehalte aan slechte cholesterol
Appels zijn een soort wonderfruit. Mensen die elke dag appels eten, hebben na slechts zes maanden 23% minder slechte cholesterol (LDL) en 4% meer goede cholesterol (HDL) in hun lichaam.
Verminderd risico op diabetes mellitus (suikerziekte)
Het dagelijks eten van een appel verlaagt het risico op het krijgen van diabetes mellitus (
suikerziekte) type 2 met 28%. Polyfenolen in appels voorkomen wellicht weefselbeschadiging van bètacellen in het pancreas (
alvleesklier). Bètacellen produceren insuline in het lichaam en worden vaak beschadigd bij mensen met diabetes mellitus type 2.
Verminderd risico op hartaandoeningen
Appels zijn gekoppeld aan een lager risico op
hartaandoeningen. Een appel bevat namelijk oplosbare vezels, hetgeen helpt om het cholesterolgehalte in het bloed te verlagen. Appels bevatten ook polyfenolen, die antioxiderende effecten hebben. Veel van deze zijn geconcentreerd in de schil. Één van deze polyfenolen is het flavonoïde epicatechine, dat de bloeddruk verlaagt. Hoge innames van flavonoïden zijn gekoppeld aan een 20% lager risico op een
beroerte. Flavonoïden voorkomen hartaandoeningen door de bloeddruk te verlagen, ‘slechte’ LDL-oxidatie te verminderen en als antioxidant te werken.
Verminderd risico op kanker
Één appel per dag eten vermindert het risico op het krijgen van
kanker. Een verhoogde consumptie van fruit en groenten, inclusief appels zorgt voor meer fenolische stoffen in het lichaam. Deze bezitten tal van belangrijke gezondheidsvoordelen zoals het afweren van
borstkanker,
huidkanker,
pancreaskanker (alvleesklierkanker),
leverkanker en
dikkedarmkanker.
Vermindering van astma
Appels bevatten antioxidanten en ontstekingsremmende stoffen die helpen bij de regulering van immuunresponsen en beschermen tegen
astma (chronische
ontsteking van de luchtwegen in de longen).
Vermindering van gewicht
Appels bevatten veel vezels en
water. Mensen die bijgevolg appels consumeren, hebben sneller een vol gevoel. Dit geldt vooral voor mensen die appelschijfjes eten vóór een maaltijd. Wanneer mensen een appel eten vlak voor de maaltijd, eten ze ook gemiddeld 200 calorieën minder dan mensen die dit niet doen.
Verzorging van haar
Appelsap op de hoofdhuid aanbrengen voorkomt
roos. Het
haar wassen en afspoelen met appelsap geeft het haar een gezond, glanzend uiterlijk. Appelsap werkt ook als een goede conditioner.
Verzorging van huid
De krachtige antioxidanten in appels gaan de schadelijke effecten van vrije radicalen tegen, die direct verband houden met een vroegtijdige
veroudering,
rimpels,
ouderdomsvlekken en andere aan leeftijd gerelateerde aandoeningen. Appels
verhogen ook de bloedsomloop, waardoor de huid er jong en elastisch uitziet. Ze stimuleren de vervanging van oude cellen, de reparatie van de beschadigde cellen en de preventie van
acne (
huidaandoening met ontsteking van
talgklieren). Plaatselijk toegepaste pasta’s die gemaakt zijn van appel en honing of appel en melk zorgen voor een meer glanzende huid.
Voorkoming van aambeien
Aambeien zijn gezwollen aderen in het anale kanaal. Deze zijn niet levensbedreigend, maar ze zijn mogelijk wel zeer
pijnlijk. Ze zijn het gevolg van te veel druk in de bekken- en rectumgebieden. Vezels consumeren (zoals in appels) verlicht aambeien.
Voorkoming van dementie
Het eten van appels is mogelijk nuttig voor de
hersengezondheid. Het opnemen van appels in de dagelijkse voeding beschermt de neuroncellen tegen neurotoxiciteit veroorzaakt door oxidatieve stress. Regelmatig een appel eten is daarom belangrijk bij het verminderen van het risico op neurodegeneratieve aandoeningen en
dementie zoals de
ziekte van Alzheimer.
Voorkoming van galstenen
De rijke bron van pectine in appels helpt bij het beheersen van overtollig cholesterol in het lichaam. De stolling van cholesterol resulteert in
galstenen en daarom zijn appels een uitstekende soort fruit om galstenen te voorkomen.
Voorkoming van oogproblemen
Appels zijn rijk aan flavonoïde verbindingen en antioxidante fytonutriënten, die de impact van vrije radicalen op de ogen verminderen en verschillende
oogproblemen voorkomen. Appels voorkomen bijvoorbeeld oogaandoeningen zoals
maculadegeneratie,
cataract en
glaucoom. Ze maken de ogen ook sterker en verbeteren het gezichtsvermogen. Deze
ooggezonde voeding helpt eveneens bij de behandeling van
nachtblindheid.
Voorkoming van ziekte van Parkinson
Mensen die fruit en andere vezelrijke voedingsmiddelen eten, zijn beter beschermd tegen de
ziekte van Parkinson, een
neurologische aandoening die zich kenmerkt door een afbraak van de dopamine producerende zenuwcellen in de
hersenen.
Risico’s door het consumeren van appels
Er zijn geen ernstige bijwerkingen verbonden aan het appelgebruik. Appelzaden bevatten cyanide, een krachtig gif. Te veel appelzaden eten is mogelijk wel dodelijk. Appelzaden mogen daarom niet worden geconsumeerd. Voorts kampen sommige mensen met een
allergische reactie wanneer ze een appel eten (appelallergie). De inname van appels verstoort de werking van bepaalde medicijnen. Het snacken van zure voedingsmiddelen gedurende de dag is tot slot meer schadelijk dan het eten van een appel tijdens de maaltijd.
Lees verder