De beste eiwitshake of whey shake

De beste eiwitshake of whey shake Mensen die veel aan krachttraining doen kunnen haast niet zonder: een goede eiwitshake, ook wel whey shake genoemd. Het wordt vooral verkocht in poeder dat je zelf nog moet vermengen met water of melk. Daarnaast zijn er ook kant-en-klaar producten op de markt. Met voldoende whey proteïne in je voedingsschema kun je de perfecte ondersteuning bieden aan je spieren terwijl je voluit traint.

Eiwitshakes


Wat is een whey shake of eiwitshake?

Een whey shake of eiwitshake is een shake die vol zit met proteïne, een bijproduct van koemelk, maar wel met de helft minder lactose (melksuikers) dan gewone koemelk. In whey eiwitten zitten bovendien nog meer vitaminen en mineralen. Whey proteïnen worden grofweg in drie soorten gemaakt:
  • Whey concentraat
  • Whey isolaat
  • Whey hydrolisaat

Whey concentraat bevat niet altijd een hoog gehalte aan eiwit. Je treft dit vooral aan in de goedkopere producten op de markt. Whey isolaat en whey hydrolisaat bevatten altijd meer dan 90% eiwit. Laatstgenoemde is het meest zuiver en wordt bovendien het beste door het lichaam opgenomen.

Waarom gebruiken veel sporters eiwitshakes?

Mensen die veel aan fitness en krachttraining doen zie je regelmatig rondlopen met een kenmerkende shakebeker waarin ze hun shakes overal mee naartoe nemen. Waarom is dit product zo populair onder sporters? Dit komt omdat hun spieren dit product nodig hebben. Bij zware krachttraining verg je erg veel van de spieren en zorg je voor microbeschadigingen in het weefsel. Eiwitten zijn essentieel in het herstel hiervan.

Plantaardige eiwitten zitten vooral in brood, graanproducten, peulvruchten, noten en paddenstoelen. Dierlijke eiwitten tref je aan in vlees, vis, melk, kaas en eieren. Deze producten behoren tot het standaarddieet van de mensen die serieus met hun fitness bezig zijn. Het is echter lastig om zo veel te eten dat je genoeg eiwitten binnenkrijgt. Whey shakes vullen dit tekort aan. Overigens kun je het ook gebruiken om de honger te stillen wanneer je een dieet volgt of wanneer je vegetariër of veganist ben en om die reden een eitwit-tekort hebt.

Zelf maken of kant-en-klaar

Vanwege de grote vraag naar goede en smaakvolle whey shakes kun je dit product in allerlei soorten en maten kopen. Zo zijn er bijvoorbeeld proteïne smoothies kant-en-klaar in een flesje waarin eiwitproteïnen gecombineerd worden met vruchtensap. Ook worden in sommige sportscholen de shakes vers gemaakt. Verreweg de meeste whey shakes worden door sporters zelf gemaakt op basis van poeder uit grootverpakkingen van bijvoorbeeld 1 of 2kg. Omdat je er per dag 1 tot 3 van moet drinken waarbij je circa 30 gr. poeder gebruikt gaat dit er snel doorheen. Geadviseerd wordt om de poeder te vermengen met 250 ml water of melk. Het kan echter ook gecombineerd worden met vruchtensappen die weinig suiker bevatten. Ben je op zoek naar een andere manier om extra eiwitten tot je te nemen dan kun ook kiezen voor bijvoorbeeld een eiwitreep of zelf een pannenkoekenmix om eiwitpannenkoeken mee te bakken.

Ingrediënten whey shakes

De samenstelling van de poeder om een whey shake of eiwitshake mee te maken verschilt natuurlijk per product. Veel producten bevatten echter een combinatie van in elk geval de volgende ingrediënten (aminozuren):
  • Alanine
  • Arginine
  • Cystine
  • Glutaminezuur
  • Glycine
  • Histidine
  • Isoleucine
  • Leucine
  • Lysine
  • Methionine
  • Phenylalanine
  • Proline
  • Serine
  • Threonine
  • Tryptofaan
  • Tyrosine
  • Valine

Er bestaan ook lactose-vrije eiwitshakes voor mensen met een lactose-intolerantie.

Smaken: eerst allemaal proberen?

Het drinken van een naturel eiwitshake is niet aan te raden omdat het niet erg smaakvol is. Veel merken bieden dan ook een grote variatie aan smaken aan van chocolade tot banaan en van kokos tot appeltaart. Sommige merken bieden ook een probeer pakket zodat je samples hebt van alle smaken in het assortiment en niet meteen grote pot hoeft te kopen om er vervolgens achter te komen dat je de smaak toch niet zo lekker vindt. Zo heeft de Body&Fit Shop bijvoorbeeld een Variety Box Smart Protein met daarin tien verschillende smaken waaronder hazelnoot Nutella, kokos, aardbei en chocolade karamel. Elk verpakt in een handig sachet zodat je niet zelf hoeft te doseren met een maatschepje.

De beste eiwitshakes

Voorkeuren verschillen natuurlijk, maar populariteit is te meten. De website Fitness-tips.nl deed dit en kwam tot een top drie van de beste en meest verkochte formules voor eiwitshakes of whey shakes. Zij kozen voor de volgende drie producten:
  1. Body&Fit Whey Perfection
  2. Body&Fit Isolaat Perfection
  3. Dymatize ISO 100

Lees verder

© 2015 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen of trainen met Whey Delicious van XXL NutritionAfvallen of trainen met Whey Delicious van XXL NutritionXXL Nutrition staat bekend om goede en lekkere eiwitshakes. Whey Delicious van XXL Nutrition is goed van smaak en het he…
Afvallen met zeewier eiwitshakesAfvallen met zeewier eiwitshakesEiwitshakes zijn een populaire maaltijdvervanger voor wie probeert van de overtollige kilo's af te komen. Wat minder bek…
De voordelen, nadelen en gevaren van eiwitshakesDe voordelen, nadelen en gevaren van eiwitshakesVeel sporters gebruik eiwitshakes om hun spieren te ontwikkelen, af te vallen, beter te kunnen presteren of juist te her…
Whey shakes, spieropbouw en spierherstelWhey shakes, spieropbouw en spierherstelWhey (in het nederlands wei) eiwit wordt verkocht als een voedingssupplement en is populair onder krachtsporters en body…

De onbekende pompoenDe onbekende pompoenPompoen is een vrucht die wel kennen en eigenlijk ook weer niet. De smoothie-makers en de Halloween-fanaten kennen de po…
Is erwtensoep gezond?Is erwtensoep gezond?Erwtensoep is een bekende soep in Nederland die ook wel snert genoemd wordt. Het kan gemaakt worden van spliterwten (of…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: U.S. Naval Forces Central Command/U.S. Fifth Fleet, Flickr (CC BY-2.0)
  • http://www.mensfitness.com/nutrition/what-to-eat/6-reasons-you-should-be-using-whey-protein
  • http://www.fitness-tips.nl/voedingssupplementen/eiwitten/beste-eiwitshake
  • http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/eiwitten.aspx
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 26-08-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.