Waarom eten wij zoveel brood?

Waarom eten wij zoveel brood? Brood, de meeste Nederlanders eten het haast elke dag. Eigenlijk kunnen we een leven zonder brood niet meer voorstellen. ’s Morgens als ontbijt beginnen we er al mee en in de lunchpauzes komen de boterhammen weer tevoorschijn. Gemiddeld wordt per persoon ongeveer 60 kilo brood per jaar verkocht! Waarom eten wij als Nederlanders zoveel brood? Is brood eten echt zo gezond?

Brood, een basisproduct

Brood is een basisvoedingsmiddel. Niet voor niets staat dit product in de bekende Schijf van Vijf. Samen met de ontbijtgranen, aardappelen, graanproducten en peulvruchten staat brood in het oranje vak. De producten in dit vak helpen je om onmisbare voedingstoffen binnen te krijgen. Denk aan:
  • koolhydraten
  • vezels
  • ijzer
  • eiwitten
  • calcium
  • vitamine B
  • mineralen

Hoeveel brood eten wij?

Al zijn onze eetgewoontes erg aan het veranderen, toch staan Nederlanders bekend om hun eenvoudige maar voedzame maaltijden. Neem bijvoorbeeld een typische Hollandse prak: aardappelen, groenten en vlees. Even prakken, jus erover en binnen een halfuur zijn we weer van tafel. Ook brood is een snel en voedzaam product. In andere landen nemen mensen de tijd voor het bereiden en eten van een warme maaltijd tussen de middag. Nederlanders nemen een gevulde broodtrommel mee naar het werk. Brood heeft, naast het beleggen, geen bereidingstijd en is daarom ideaal voor ons praktische Nederlanders. Toch wordt het eten van brood nooit saai. Met beleg kunnen we uitgebreid variëren. Dus waarom eten wij zoveel brood? Vooral omdat het een praktisch en voedzaam product is.

Hoeveel brood eten wij?

Per jaar eten wij ongeveer 60 kilo brood per persoon. Toch zijn wij steeds minder brood gaan eten bij het ontbijt en de lunch. Dat komt doordat er steeds meer nieuwe (ontbijt-)producten op de markt komen. Wel wordt er vaker brood geserveerd bij de warme maaltijd of gewoon als lekker tussendoortje.

Een volwassene eet gemiddeld 3-4 boterhammen per dag. Volgens de aanbevolen hoeveelheid van het Voedingscentrum is dit te weinig. Met 3-4 boterhammen zouden wij namelijk niet de gewenste hoeveelheid voedingsstoffen binnenkrijgen. Zij adviseren ons de volgende hoeveelheid:
  • 1 tot 3 jaar: 2 tot 3 boterhammen
  • 4 tot 8 jaar: 3 tot 4 boterhammen
  • 9 tot 13 jaar: 4 tot 5 boterhammen
  • 14 tot 18 jaar: 6 tot 7 boterhammen
  • 19 tot 50 jaar: 6 tot 7 boterhammen
  • 51 tot 70 jaar: 5 tot 6 boterhammen
  • 70+ jaar: 4 tot 5 boterhammen

Waarom eten we brood?

Nederlanders eten de hele dag door brood. Het begint al als we ons bed uitkomen en ons ontbijt klaarmaken. Niet zo gek, brood zorgt voor een gezonde start van de dag! In brood zitten veel belangrijke voedingsstoffen. Kies bij voorkeur roggebrood of volkorenbrood. In deze broodsoorten zitten belangrijke ingrediënten zoals voedingsvezels, magnesium, zink, ijzer, fosfor, foliumzuur en vitamine B. Uit onderzoek blijkt dat de meeste Nederlanders vaak tekort hebben aan ijzer en foliumzuur. Wil je gezond eten? Let er dan natuurlijk ook op wat voor broodbeleg je kiest. Beleg je boterham niet te dik en zoek beleg dat weinig calorieën, verzadigd vet en zout bevat. Drink bij je boterham voldoende zodat je darmen de voedingsvezels goed kunnen verwerken.

Wat maakt brood gezond?

Jodium

De meeste bakkers gebruiken zout verrijkt met jodium bij het bakken van brood. Hierdoor wordt voorkomen dat mensen een tekort aan jodium krijgen. Omdat jodium in weinig andere voedingsmiddelen zit is brood een belangrijk product. Bij gebrek aan jodium kan vergroting van de schildklier ontstaan. Ook denken sommige onderzoekers dat kinderen met jodiumtekort kans lopen op een groeiachterstand. Ook zouden zij een verminderd leervermogen kunnen ontwikkelen.

Zink

Zink speelt een belangrijke rol in ons afweersysteem. Ook bij de opbouw van eiwitten en hormonen is zink belangrijk. Brood zorgt voor gemiddeld 14 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zink.

Voedingsvezels

Uit het brood haalt je lichaam veel voedingsvezels. Deze vezels zorgen voor een goede stoelgang. De hoeveelheid voedingsvezels in een boterham hangt af van welk deel van de tarwekorrel is gebruikt. Het buitenste deel van de korrel bevat de meeste voedingsvezels. In wit brood wordt alleen het binnenste gedeelte van de korrel gebruikt. In volkoren brood wordt de hele korrel gebruikt. Volkorenbrood heeft dus de meeste voedingsvezels. Ook toegevoegde noten, vruchten, zaden of pitten zorgen voor extra voedingsvezels.

Koolhydraten

De hele dag door verbruikt je lichaam energie. Koolhydraten helpt je energie aan te vullen. Vooral voor de hersenen en rode bloedcellen zijn koolhydraten belangrijk.

Eiwitten

Brood zit vol met eiwitten. Eiwitten zijn erg gezond. Ze zijn goed voor je botten, spieren en organen. Het levert calorieën en aminozuren. Aminozuren zijn bouwstenen voor het eiwit in de lichaamscellen.

Vitamines en mineralen

Brood zit boordevol vitamines en mineralen! Vooral de vitamines B1, B2, B3, B6 en B11 zijn aanwezig in brood. De aanbevolen hoeveelheid brood voorziet al in een kwart van de dagelijkse behoefte aan vitamine B3 en foliumzuur.

Kan je brood vervangen door andere producten?

Brood is vooral een vullend product maar bevat in verhouding met andere producten minder voedingsstoffen. Toch staat het Voedingscentrum sceptisch tegen broodvervangende producten. Volgens hen is "brood vervangen erg complex en kan leiden tot tekorten". Wanneer je brood weghaalt moet je heel wat ondernemen om je voedingspatroon weer in balans te krijgen. Zoek je vervangende producten voor brood? Neem de tijd om dan een goed en gezond alternatief te vinden. Zoek producten met jodium en voldoende vezels, verdiep je in de goede en slechte eigenschappen van brood, lees diverse artikelen en houd de Schijf van Vijf altijd als leidraad bij je voeding.
© 2015 - 2024 Nevi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een gezond ontbijtEen gezond ontbijtEen gezond ontbijt is een belangrijke start van de dag. Gezond ontbijten is helemaal zo moeilijk niet, wanneer je oplet…
Voeding om je schildklier een handje te helpenVoeding om je schildklier een handje te helpenDe schildklier is de motor van het lichaam. Bij sommige mensen werkt deze wat langzaam, of misschien wel te langzaam. Di…
Ontbijt houdt studenten bij de lesOntbijt houdt studenten bij de lesVeel studenten liggen liever een half uurtje langer in bed dan dat ze goed ontbijten. Dit is erg slecht omdat `s nachts…
Ontbijten is belangrijk voor kinderenOntbijten is belangrijk voor kinderenJe moet ontbijten. Een ontbijt geeft je meer energie om de dag te beginnen en geeft je een beter concentratievermogen in…

Is bergamot gezond?Is bergamot gezond?Bergamot, wetenschappelijk bekend als citrus bergamia, is een citrusvrucht die een kruising tussen een soort limoen en d…
Djeroek poeroet gezond?Djeroek poeroet gezond?De bladeren van de djeroek poeroet zijn erg gezond voor je. Ze zijn een geweldig product voor gezonde tanden en tandvlee…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: TiBine, Pixabay
  • http://www.brood.net/gezondheid/brood-is-de-basis
  • http://www.brood.net/gezondheid/voedingsstoffen
  • http://www.voedingscentrum.nl/nl/schijf-van-vijf/schijf.aspx
  • http://www.voedingscentrum.nl/nl/nieuws/brood-vervangen-erg-ingewikkeld.aspx
Nevi (8 artikelen)
Gepubliceerd: 10-09-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.