Is Coca Cola light slecht?

Is Coca Cola light slecht? In de Jaren 80 introduceerde Coca-Cola een nieuwe cola op de markt, de zogenaamde Coca-Cola light. Deze drank was de eerste variant op de gewone Coca-Cola. Het bevatte geen suikers, maar de zoete smaak werd gebracht aan de hand van zoetstoffen. Dit klinkt als een positieve verandering aangezien suikers slecht voor de gezondheid zijn, maar hoe zit het eigenlijk met zoetstoffen? En hoe zit het met het cafeïnegehalte in Coca-Cola light?

Cafeïne in Coca-Cola light

In Coca-Cola light zit 43 mg cafeïne per blikje van 33 cl. Volwassenen kunnen zonder bijwerkingen gemiddeld 400 mg cafeïne per dag innemen. Dus je kunt negen blikjes Coca-Cola light opdrinken zonder risico te lopen. Dit geldt echter niet voor mensen die gevoelig voor cafeïne zijn, bij deze personen is het niet te zeggen wat het maximum is aangezien dat voor iedereen anders is.

Zwangere vrouwen en kinderen

Kinderen die jonger dan 13 jaar zijn kunnen beter geen cafeïnerijke producten consumeren. Ditzelfde geldt voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. Voor kinderen tussen de 13 en 18 is het aan te raden om niet meer dan één cafeïnerijk product te consumeren.

Zoetstoffen in Coca-Cola light

Als er geen suikers zijn toegevoegd, maar de drank wel een zoete smaak heeft, dan is er meestal sprake van zoetstoffen. Dit is bij Coca-Cola light het geval. De zoetstoffen die zijn toegevoegd zijn aspartaam en acesulfaam-K.

Aspartaam

Aspartaam is een zoetstof die 150 tot 200 keer zo zoet is als suiker. Het is de bekendste zoetstof ter wereld en is per ongeluk ontdekt in 1965 door een chemicus die aan zijn vinger likte omdat hij een stukje papier wou opplakken. Op dat moment was hij bezig met een medicijn tegen maagzweren. Door deFood and Drug Administration (FDA) is aspartaam in 1981 goedgekeurd voor droge voedingsmiddelen, na jaren te zijn tegengehouden. De goedkeuring kwam omdat er een nieuwe FDA-commissaris werd aangesteld. Hierop volgde koolzuurhoudende dranken in 1983 en overige voedingsmiddelen in 1993. Aspartaam is dan wel het meest bekend, het is niet positief bekend. Er wordt gezegd dat het voor ziekten als Parkinson, kanker, diabetes en migraines zorgt. De FDA weerlegt dit. Van aspartaam blijft het onduidelijk wat de langetermijngevolgen zijn.

Mensen met de ziekte Phenyl Keton Urie (PKU) kunnen aspartaam beter niet innemen. Dit komt omdat er in aspartaam fenylalanine zit en mensen met PKU deze stof niet kunnen omzetten tot tyrosine. Op deze manier ontstaat er een ophoping van fenylalanine. Uiteindelijk kan dit leiden tot hersenschade.

Acesulfaam-K

In 1967 werd er (weer toevallig) een zoetstof ontdekt die wij bij de naam acesulfaam-K kennen. Het werd ontdekt door Duitse wetenschappers. De zoetstof is 100 tot 200 keer zoeter dan suiker. Ook deze zoetstof is goedgekeurd door de FDA in de VS en volgens hen is de zoetstof niet schadelijk voor de gezondheid. Er zijn echter critici die beweren dat de zoetstof niet goed genoeg is onderzocht. Zo is er een onderzoek dat de stimulering van dosisafhankelijke insuline-afscheiding in ratten aantoont. Dit is echter wel bij hoge dosissen acesulfaam-K. Bovendien is er een onderzoek dat aangeeft dat de zoetstof invloed heeft op de borstvoeding en het ongeboren kind. Meer onderzoek is dan ook cruciaal.

Conclusie

De zoetstoffen aspartaam en acesulfaam-K in Coca-Cola light zijn beide toevallig ontdekt. Of ze veilig voor de mens zijn is vanaf het begin al afgevraagd. Rond de zoetstoffen hangt aardig wat controversie aangezien er critici zijn die beweren dat het schadelijk voor de gezondheid is. Door de overheidspartijen worden de zoetstoffen echter als veilig beschouwd. Meer onderzoek is cruciaal om er zeker van te zijn dat de zoetstoffen veilig zijn. Bovendien lijkt het te mooi om waar te zijn dat iets een zoete smaak kan brengen, maar geen nadelen heeft. Voor cafeïne geldt dat volwassen mensen wel negen blikjes Coca-Cola light kunnen drinken zonder bijwerkingen te krijgen. Zwangere vrouwen, kinderen en mensen die gevoelig zijn voor cafeïne kunnen het beter niet consumeren.

Lees verder

© 2015 - 2024 Freshprince, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Coca Cola Life: Nieuw, groen, gezond en nog net zo lekker?Sinds januari 2015 is er een nieuwe Coca Cola smaak te koop: Coca Cola Life. Met het groene label, wordt de consument zo…
Coca-Cola CompanyDe Coca-Cola Company is een van de grootste en waarschijnlijk de grootste leverancier van frisdrank over de hele wereld.
Cola-kip: een aparte, maar heerlijke smaakcombinatieKip, gekookt in een cola-mengsel. Het klinkt niet heel aanlokkelijk. Maar als je het eenmaal geproefd hebt, ben je helem…
Dieet en frisdrank, light varianten zijn boosdoener obesitasDieet en frisdrank, light varianten zijn boosdoener obesitasOm het drinken van de verplichte hoeveelheid vocht voor de mens aantrekkelijker te maken zijn er frisdranken op de markt…

Is Japanse mix gezond?Is Japanse mix gezond?Japanse mix is een graag geziene gast op menig tafel. Niet alleen thuis voor de buis of op een verjaardag, maar ook in s…
Is Optimel Drink gezond?Optimel Drink is een bekende zuiveldrank die zich in de markt zet als een product met dezelfde voordelen als melk, maar…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: VIc Lic, Flickr (CC BY-2.0)
  • Onderzoek1: https://www.thieme-connect.com/products/ejournals/abstract/10.1055/s-2007-1011788
  • Onderzoek 2: http://chemse.oxfordjournals.org/content/36/9/763.short)
  • http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/cafeine.aspx
  • http://www.caffeineinformer.com/caffeine-content/diet-coke?
Freshprince (112 artikelen)
Gepubliceerd: 30-12-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.