Fit en gezond door een goede spijsvertering

Fit en gezond door een goede spijsvertering Als we het over gezond eten hebben, hebben we het meestal over het zelfstandig naamwoord, niet over het werkwoord. Toch blijkt dat minstens even belangrijk. Als je weet hoe je spijsvertering werkt, begrijp je vanzelf welk voedsel, wanneer, en in welke combinatie van voedingsmiddelen het beste is. Dan wordt verantwoord koken opeens een stuk gemakkelijker. Je hoeft nooit meer met een (te) volle maag van tafel. En je lichaam blijft als vanzelf op gewicht. Dat beweren gezondheidsgoeroes Harvey en Marilyn Diamond in de jaren '70. Hoeveel klopt daar tegenwoordig nog van? Voedingsregels veranderen tenslotte aan de lopende band, lijkt het.

Gezond

Er zijn zoveel theorieën over wat wel of juist niet gezond zou zijn, hoe kun je weten wat klopt en wat klinkklare nonsense is, zonder dat je zelf alles moet uitzoeken en controleren? Hoe weet je of wat Harvey en Marilyn Diamond beweren in 'Een leven lang fit' waar is? Dat weet je niet. Je zult er toch veel over moeten lezen en voor de rest accepteren wat aannemelijk klinkt. Maar vooral is belangrijk wat werkt voor jou. Als het voor jou niet werkt om de ochtend met alleen fruit te beginnen, dan doe je dat niet. Want wat niet bij je past, houd je niet vol. Je kunt er beter naar streven het zo goed mogelijk te doen. Gezond eten en leven hoeft niet ingewikkeld te zijn. Dus: Probeer het, wees kritisch en pik eruit wat bij jou past, maar maak er vooral geen drama van. Er zijn tenslotte belangrijkere zaken in het leven.

Een goede spijsvertering

Volgens het echtpaar Diamond kent onze spijsvertering drie cycli:
  1. De opnamecyclus: eten en spijsvertering vindt plaats tussen 12.00-20.00 uur
  2. De assimilatiecyclus: absorptie en gebruik vindt plaats tussen 20.00 - 04.00 uur
  3. De eliminatiecyclus: van lichaamsafval en voedselrestanten vindt plaats tussen 04.00-12.00 uur

De Diamonds schrijven dat het lichaam maar één geconcentreerd voedsel tegelijk kan verteren. Fruit en groenten zijn ongeconcentreerd voedsel. Fruit kun je het best alleen eten, maar groenten kun je met proteïnen zowel als met koolhydraten combineren, echter niet met allebei tegelijk!

Fruit

Het lichaam leeft op glucose. Fruit bestaat uit fructose dat in het lichaam het snelst wordt omgezet in glucose. Je zou op fruit alleen kunnen leven, vooropgesteld dat je geen zware lichamelijke arbeid verricht of intensief sport beoefent.
Fruit bevat alle vitaminen, mineralen, koolhydraten, aminozuren en vetzuren die een mens nodig heeft. Het reinigt het lichaam en verstopt niet (mits je het op de goede manier eet).

Verlies van voedingsstoffen

Begin (de dag) met fruit en eet het afzonderlijk, dus niet gecombineerd met ander voedsel. Waarom niet? Het lichaam heeft 20 à 45 minuten nodig om alle voedingstoffen uit het fruit te halen (afhankelijk van wat het is: banaan, dadels, gedroogd fruit). Zodra dit proces beëindigd is, kun je iets anders eten. Zou je dit niet doen, en fruit wel samen met ander voedsel eten, dan vermengt, volgens de schrijvers, het fruit zich met het voedsel dat veel tijd nodig heeft om verteerd te worden en het fruit gaat gisten en rotten waardoor de kostbare voedingstoffen verloren gaan. Je merkt daar niets van en kwaad kan het ook niet, maar qua voedingswaarden heeft het eten van fruit dan weinig zin. Of dat echt zo is? Men zegt ook wel dat het lichaam zo'n intelligente 'machine' is, dat het wel raad weet met combinaties. Kijk dus zelf wat jouw ervaringen zijn.

Essentiële voedingsstoffen

We onderscheiden vier essentiële nutriënten (die dus absoluut onmisbaar zijn voor een goede gezondheid!): vitaminen, mineralen, essentiële vetzuren en essentiële aminozuren. Het beste is om ze uit het voedsel te winnen, in plaats van in poeder- of pilvorm te nuttigen.

Probeer het, wees kritisch en pik eruit wat bij jou past, maar maak er vooral geen drama van. Er zijn tenslotte belangrijkere zaken in het leven.

Glazuur

Als je op één moment van de dag fruit eet, kunnen de fruitzuren geen kwaad voor je gebit, aangezien de pH-graad van je speeksel voldoende tijd krijgt om zich te herstellen. Eet of drink je echter verspreid over de dag fruit(sap), dan is dat steeds opnieuw een aanslag op je glazuur! En glazuur dat eenmaal aangetast is, herstelt zichzelf niet.

Digestie

Eet 's ochtends dus fruit, drink vers geperst vruchtensap (omwille van het behoud aan vitaminen kun je fruit echter het best ongeperst eten) of lauw water (op smaak gebracht met citroen of verse munt); dit vermindert bovendien je hongergevoel. Aan een ontbijt van bijvoorbeeld een halve grapefruit, een sinaasappel, een appel en een banaan heb je voldoende. Na 12.00 uur is je lichaam klaar met de eliminatiecyclus. Doordat fruit, net als yoghurt, niet verteerd hoeft te worden, kun je de energie die je nodig zou hebben voor digestie voor iets anders gebruiken. Eet je toch later op de dag nog fruit, eet het dan pas nadat je maag leeg is, dus niet direct na de maaltijd.

Moe

Groenten hebben geen specifieke spijsverteringssappen nodig. Daardoor kun je ze combineren met koolhydraten of proteïnen. Om proteïnen (bijv. vlees) af te breken heb je zuur nodig. Om zetmeel / koolhydraten te verteren, heb je base nodig. Base en zuur neutraliseren elkaar, ze werken dus niet samen. Gevolg: het lichaam produceert extra spijsverteringssappen en heeft daarvoor extra energie nodig. Dit verklaart mede waarom je je zo moe kunt voelen na een maaltijd met proteïnen (bv. vlees) en koolhydraten (bv. aardappelen, pasta, rijst). Als de proteïnen te lang in je maag blijven bederven ze (beweren de Diamonds). Als koolhydraten te lang in je maag blijven gisten ze. Hierdoor ontstaan giftige zuren.
pH 0 = volledig zuur,
pH 7 = neutraal,
pH 14 is volledig base.

Gezonde combinaties

Twee soorten zetmeel kun je prima combineren omdat ze niet zo moeilijk af te breken zijn en dus niet in de maag zullen bederven. Het is echter af te raden om twee soorten proteïnen te combineren omdat ze verschillende digestieve eisen stellen:
  • Een salade / rauwe groenten blijven 2 uur in de maag
  • Een goed samengestelde maaltijd zonder vlees blijft 3 uur in de maag
  • Een goed samengestelde maaltijd met vlees blijft 4 uur in de maag
  • Alle onjuist samengestelde maaltijden blijven 8 uur in je maag.

Drinken

Alcohol

Het lichaam heeft geen hulp nodig bij het verteren van voedsel. Je hoeft dus niets bij het eten te drinken, en zeker geen wijn, om het weg te spoelen, het vertraagt eerder de digestie. Wijn en bier zijn gegist, waardoor alle voedsel dat ermee in contact komt bederft. Alcohol kun je om die reden het best op een lege maag drinken, omdat het een zware belasting vormt voor nieren en lever. In de praktijk heeft dit echter weer zo zijn eigen nadelen, zoals iedereen weet...

Koffie/thee of frisdrank

Een kop koffie of thee heeft 24 uur nodig om de nieren en het urinekanaal te passeren. Koffie zet de darmen ertoe aan het voedsel snel door te voeren; wat verhindert dat alle voedingsstoffen opgenomen worden.
Frisdanken zijn een aanslag op je tanden en slecht voor het lichaam. De zuren in frisdranken zijn gesplitst en blijven zuur. Ze worden niet tot base omgevormd zoals bij fruit en groenten. Frisdranken bevatten bovendien geraffineerde witte suikers, ongezonde stoffen en soms cafeïne.

Water

Drink liever 's ochtends niet te koud water en de rest van de dag kruidenthee (infusion) zonder cafeïne. Volgens 'Een leven lang fit' zou water bij het eten de spijsverteringssappen verdunnen waardoor het voedsel niet goed verteerd wordt. Leidingwater bevat anorganische mineralen die zich binden met cholesterol en een dikke plak vormen in de slagaderen. Als je de hele dag door drinkt raden H&M Diamond aan gedistilleerd water te drinken. of ervoor te zorgen dat elke maaltijd zelf voor 70% uit voedsel met een hoog watergehalte bestaat en voor 30% uit geconcentreerd voedsel. Het is echter zo dat wij in Nederland erg zuiver leidingwater hebben; in sommige delen weliswaar beter dan in andere. Het hangt er dus vanaf waar je woont of je gewoon, veilig, goedkoop en gezond, water uit de kraan kunt drinken. Je hoeft het milieu dus niet te belasten met plastic wegwerp waterflesjes.

Melkproducten

Melk bevat caseïne (de basis voor een van de sterkste lijmen gebruikt bij houtbewerking...) dat stolt in de maag en grote taaie, moeilijk te verteren wrongen vormt. Deze dikke kleverige massa vormt een enorme belasting voor het lichaam. Er moet dan een aanzienlijke hoeveelheid energie gebruikt worden om de massa kwijt te raken. Bovendien verhardt iets van de massa en blijft aan de darmwand kleven waardoor absorptie van voedingsstoffen gehinderd wordt. Resultaat: lethargie. Ben je verzot op melk, drink het dan alleen, zonder andere voedingsmiddelen erbij. Als je kaas wilt eten, combineer het niet met koolhydraten, wel met groenten. Houd je van yoghurt, eet het op een lege maag (dus voor de maaltijd) of gebruik het als dressing bij een salade. Alle melkproducten, behalve boter, zijn bijzonder zuurvormend! Vet vertraagt de digestie van proteïne. Het kan wel met koolhydraten gegeten worden.

Calcium

Calcium in koeienmelk is verbonden met caseïne dat belet dat calcium geabsorbeerd wordt. Gepasteuriseerde en anderszins bewerkte melkproducten degraderen het calcium, maken het moeilijk bruikbaar. In rauwe melkproducten zitten zoveel potentieel schadelijke ingrediënten dat ze geen goed doen (behalve dat je ze lekker vindt).
Alle groene groenten en rauwe noten bevatten wel bruikbare calcium. In rauw sesamzaad zit het meeste calcium.
Het meeste fruit bevat een ruime hoeveelheid calcium, in het bijzonder geconcentreerd fruit (dadels, vijgen, pruimen).
Calcium neutraliseert het zuur.

Noten of toch maar vlees?

Wanneer je bij vermindering van je consumptie van melkproducten gaat vervellen, haar verliest en je nagels afbreken, is je lichaam bezig zich aan te passen aan de verandering in je voedingspatroon van grove calcium in melkproducten naar fijne calcium in rauwe noten (pinda's zijn geen noten!). Het haar zal juist meer gaan glanzen en je nagels worden sterker. Een handjevol per dag is meer dan voldoende èn volledig vleesvervangend! Wees niet bang dat je te weinig vlees binnenkrijgt. Voor je gezondheid heb je zelfs absoluut geen vlees nodig. Vitamines B vind je ook in andere proteïnebronnen. En behalve dat het lang duurt eer vlees verteerd is en het zwaar op de maag ligt als je het verkeerd combineert, is het ook voor het milieu en niet te vergeten de wereldvoedselvoorziening veel verantwoorder om je vleesconsumptie te minderen. Er zijn bovendien voldoende alternatieven. Denk aan verantwoorde (!) vis, sojaproducten, paddenstoelen, bonen, linzen of vleesvervangende groenteschijven (natuurwinkel).

Suiker en zout

Behalve de suikers die je lichaam uit fruit haalt, heb je geen suiker nodig.
Gebruik geen tot zo min mogelijk zout, het is zeer bijtend en het lichaam vraagt om meer water om de zuuraanval te neutraliseren. Zout is slecht voor de nieren. Zout versterkt de smaken in onze gerechten, daarom is het zo populair. Gebruik dan liever verse of gedroogde kruiden om je eten op smaak te brengen. De keus in specerijen is zo groot dat je een maaltijd steeds net een andere twist kunt geven waardoor het nooit hetzelfde smaakt

Tot slot

Eet vroeg in de avond zodat het voedsel de maag verlaten heeft eer je naar bed gaat. Op een volle maag is het slecht slapen. Een behoorlijk gecombineerde maaltijd zal in circa drie uur de maag verlaten: de voedingsstoffen zijn gereed om te worden geabsorbeerd en geassimileerd. Een volledige nachtrust (vanaf ruim voor middernacht) stelt je lichaam in staat de assimilatiecyclus te voltooien eer het om circa vier uur 's ochtends weer in de eliminatiecyclus komt.
In zuidelijke landen wordt nog laat 's avonds gegeten, hoe zit dat? De echte grote maaltijd wordt rond twee uur 's middags genuttigd. 's Avonds wordt er inderdaad veel later gegeten dan bij ons, dit is echter een lichte maaltijd.

Lees verder

© 2008 - 2024 Stine, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
KoekjesreceptenAltijd al koekjes willen bakken. Met dit artikel vind je de beste koekjesrecepten voor jong en oud. Dus ik zou maar snel…
Gezonde voeding in een aantal stappenVoedsel heeft verschillende functies in ons lichaam. Ze zijn noodzakelijk voor de groei, de ontwikkeling van het lichaam…
Optimaliseer je spijsverteringOptimaliseer je spijsverteringDe spijsvertering is erg belangrijk, want ons lichaam heeft de spijsvertering “nodig” om optimaal te kunnen functioneren…
Te veel fruit eten is ook mogelijkTe veel fruit eten is ook mogelijkFruit is gezond, dat weet iedereen. Maar te veel fruit is niet goed voor je. Fruit bevat natuurlijk veel vitamines en ve…

Tips voor lekkere en gezonde tussendoortjesTips voor lekkere en gezonde tussendoortjesEen tussendoortje wordt tussen de hoofdmaaltijden door gegeten. Deze tussendoortjes leveren je vooral energie en dus cal…
Kruidnagel, het kippetongspecerijHet blijft mij verbazen hoe een onooglijk bloemknopje van een vreemde plant, in het verleden de wereld op zijn kop kon z…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pixabay, Pexels
  • Harvey en Marilyn Diamond: Een leven lang fit
  • http://www.overkruiden.nl/kruiden/alfabetisch-overzicht/
  • http://www.nutrienten.nl/
  • Gezond verstand en eigen ervaringen
  • Foto's uit eigen archief
Reacties

Harry, 18-06-2015
's Morgens drink ik als eerst een kop koffie, daarna 2 stuks fruit.
Mag dit op deze manier? Je hoort er nooit iets over.

Met vriendelijke groet, Harry Reactie infoteur, 23-06-2015
Hallo Harry,
alles 'mag' natuurlijk. Als jij het lekker vindt. En je 2 stuks fruit heb je in ieder geval al binnen.
Stine

Anna, 07-01-2015
"Alcohol kun je het best op een lege maag drinken" serieus?!? Reactie infoteur, 13-01-2015
Tsja, het staat er inderdaad echt. Ik zou het toch maar niet als advies opvolgen. De schrijvers gaat het meer om de samenwerking met ander voedsel, volgens mij. Voor close readers als jij zou ik zeggen: pik eruit waarvan je inderdaad denkt dat het gezond is en wat bij je past en zoek ook vooral verder! Ik zou inmiddels dit artikel kunnen herschrijven na alle reacties, maar het is en blijft een samenvatting van een boek, en niet mijn eigen onderzoek. Dit boek heeft mij jaren geleden gestimuleerd bewuster te eten, als het je daartoe aanzet ben je al op de goede weg, denk ik.

Alexandra, 21-06-2014
Goed artikel! Heel duidelijk uitgelegd allemaal. Ik zet wel mijn vraagtekens bij de regel: 'Voor je gezondheid heb je zelfs absoluut geen vlees nodig. Vitamines B vind je ook in andere proteïnebronnen." Volgens mij zitten er in vlees naast vitamine B voedingsstoffen die je wel degelijk nodig hebt en anders via supplementen moet opvangen. Zie deze link: http://www.ahealthylife.nl/5-voedingsstoffen-voor-het-brein-die-je-alleen-vindt-in-vlees-vis-en-eieren-niet-in-planten/
Correct me if I'm wrong.;-) Reactie infoteur, 23-06-2014
Dat je absoluut geen vlees nodig hebt, dat zeggen inderdaad de schrijvers van Een leven lang fit. Volgens de interessante link die jij stuurt (dank daarvoor!) gaat het om dierlijk voedsel dus ook vis en eieren; daarmee zou je dus nog steeds vleesloos door het leven kunnen gaan. Ikzelf ben geen voorstander van supplementen. Als niet-vegetariër eten wij nauwelijks vlees. En als we het eten, dan altijd biologisch. Feit blijft dat je er meer op moet letten dat je genoeg van alles binnenkrijgt. Dus gedoseerd en alles met mate. Hoeveel dat is, daarover verschillen de meningen en ervaart ieder dat bovendien anders. Afwisseling is altijd goed, dus als je één of tweemaal per week vis (vis uit blik is altijd handig om in huis te hebben), eieren (op allerlei manieren te bereiden en in gerechten te verwerken) en wat vlees (bijvoorbeeld biologische tartaar, spek; al is het maar als perfecte smaakmaker, of broodbeleg, e.d.) zit je safe. Belangrijkste blijft dat je het ook lekker vindt, anders houd je het niet vol. Je mag er (vooral ook samen) van genieten! De één is gevoeliger voor producten dan de ander, of heeft andere hoeveelheden nodig. Zoals de een al rokend 95 wordt, en de ander met 45 aan longkanker sterft, dus het blijft maatwerk.

Cathy, 13-10-2013
Ik heb al 20 jaar last van mijn darmen waarvan de laatste 10 jaar steeds erger. Eet gluten, lactose en suikervrij maar blijf last houden. Als ik naar bed ga wordt het vaak erger en dat duurt dan een paar uur. Nu drink ik sinds kort ook smoothies waarvan gedeeltelijk groente en wat fruit. Mag groente met fruit niet? Reactie infoteur, 26-10-2013
Ik ben geen voedingsdeskundige Cathy. Kun je niet beter eens via je huisarts een verwijzing aanvragen als je al zo lang problemen hebt?

Tessa, 01-10-2013
Ik eet in de ochtend een fruit hap/smoothie (fruit ipv yoghurt, vinden mn darmen niet fijn), met 2 eetlepels glutenvrije cruesli en een theelepel kaneel. Ik meng ook verschillende stukken fruit (met schil er nog bij).
Is het dan ook onverstandig om die cruesli er bij te eten? Krijg ik dan te weinig voedingsstoffen binnen van het fruit? Reactie infoteur, 06-10-2013
Ik zou niet weten waarom dat zo zou moeten zijn Tessa.

Jeroen, 14-07-2013
Wanneer ik lees dat de opname cyclus tussen 12.00 en 20.00 is wat is dan het van voedseliname voor en na die tijd…, of bedoel je 24.00 ipv 12.00, ik vermoed van wel. Reactie infoteur, 17-07-2013
Hallo Jeroen,

als ik het me goed herinner… beweren de schrijvers van dit boek, Een leven lang fit, dat voor 12.00 's middags en na acht uur 's avonds het lichaam het voedsel niet verteert, dit zou dan in je lichaam blijven gisten, en zwaar op de maag liggen, als je tenminste zwaar getafeld hebt. Vandaar dat zij adviseren 's morgens licht verteerbaar voedsel te eten en 's avonds liefst niet meer. Ik zou zeggen: kijk of jou dit bevalt, alleen dan werkt het en houd je het ook vol. Als je je er eens niet aan houdt, is dat geen ramp.

Jan, 08-02-2013
Ik sta momenteel op regime, en ik had gehoord dat als je wilt afvallen het slecht is fruitsoorten te mengen. Dus bv een appel eten en daarna een appelsien, omdat het dan begint te gisten in je maag. Maar ik vraag mij af of dit wel waar is. Reactie infoteur, 11-02-2013
Nou… ik ben geen voedingsdeskundige, maar mij lijkt het onzin. Wat ik wel weet dat elk regime gedoemd is te falen als het te regide is. Als je het al volhoudt val je erna weer terug en is alle moeite voor niets geweest. Beter proberen langzaam af te bouwen, geen tussendoortjes en niets meer na het avondeten. En als je daar, vooral in het begin moeite mee hebt, kies dan een stuk fruit of groenten zoals wortel, daar word je niet dik van. Suiker en vet liefst zoveel mogelijk/helemaal laten staan. En veel bewegen. Succes!

Agnes, 06-08-2012
Ik heb een vraag over gezondevoeding, wat als je een boompollen allergie hebt is het dan wel verstandig om noten en havermout te eten.
Ik wil heel graag gezond eten, brood neem ik al haast niet meer dit geld ook voor pasta's.
Appels namik vroeger wel maar kan ik nu vanwege de allergie
niet meer verdragen. Reactie infoteur, 06-08-2012
Hallo Agnes,

ik zou niet weten wat noten en havermout met een pollenallergie te maken hebben…, maar ik ben dan ook geen specialist. Ik denk dat je voor een zinnig antwoord het best terecht kunt bij een dietist, en een onderzoek laten doen naar allergieen.

Stine

Eva Snow, 08-03-2012
Ieder zijn eigen mening. Maar uit mijn personlijke ervaringen met mijn lijf komt dit mij wel bekend voor met wat de auteur heeft opgeschreven. Oke dat thee en koffie verhaal komt mij niet bekend voor en ik kan daar ook niet over oordelen. (ik drink alleen kamille thee) Reactie infoteur, 09-03-2012
Beste Eva,

inderdaad blijkt inmiddels dat niet alles wat het echtpaar Diamond heeft verkondigd, klopt. Er is meer bekend, maar tegelijkertijd blijven er ook steeds nieuwe en soms elkaar tegensprekende voedings-/dieetdeskundigen de aandacht opeisen. Een fix aantal jaar geleden heeft 'Een leven lang fit' mij geholpen regelmaat op te bouwen, niet teveel te snoepen en genoeg gezonde voedingsstoffen binnen te krijgen. Ik denk dat ieder zelf moet kijken welk eetpatroon het best bij hem/haar past. Nooit overdrijven, dus niet te zoet, zout of vet. evenwichtig fruit, groenten en koolhydragen, vlees met mate en genoeg drinken. Daar komt het in het kort op neer. En ook: voorkom dat je moet dieten, wat lijnen valt niemand mee. Ik laat dit artikel verder ongewijzigd, het is tenslotte een samenvatting van de overtuiging van de Diamonds.

Herman, 29-12-2011
Ik lees enkele vreemde beweringen in het artikel. Voedsel heeft bijvoorbeeld geen enkele invloed op de zuurtegraad van het bloed of de rest van het lichaam, zoals het artikel claimt ("Koffie en thee zijn puur zuur in het bloed"). Een gerespecteerde dokter legt het hier uit: http://www.drmirkin.com/nutrition/1603.html. In de maag is het voedsel zuur door de maagsappen, en in de darmen wordt het geheel alkalisch. In dat licht is ook het gedeelte over "de bijproducten van de melkdigestie" die een "heel zuur" slijm achterlaten, vrij dubieus. Verder stimuleert caseïne uit melk juist dat calcium geabsorbeerd wordt door de darmwand, in tegenstelling tot wat in het artikel staat (neem tenminste aan dat dat met "geabsorbeerd" bedoeld wordt). Zie ook http://www.zuivelengezondheid.nl/?pageID=174 van de Nederlandse Zuivel Organisatie. Sommige standpunten in dit artikel zijn dus niet-gangbaar en zelfs dubieus te noemen. Even speuren op het web laat zien dat de bron, Harvey en Marilyn Diamond's boek 'Fit for Life'/'Een leven lang fit', dezelfde kritiek krijgt te verduren. Reactie infoteur, 29-12-2011
Oke Herman! bedankt voor je reactie. Altijd goed om kritisch te blijven.

Anneke, 05-12-2009
Het is duidelijk dat de auteur nog nooit een les voedingsleer of zelfs maar biologie heeft gevolgd op enig niveau. Wat een totale onzin… Reactie infoteur, 06-12-2009
Het is gemakkelijk om zo'n vernietigende kritiek te schrijven, kom liever met argumenten!

Stine (145 artikelen)
Laatste update: 26-05-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.