Met goede bacteriën in balans

Met goede bacteriën in balans Je ziet steeds meer reclame op de televisie over goede bacteriën in je darmen. Denk maar eens aan Yakult, Activia of Actimel. Deze yoghurt-achtige drankjes en toetjes zitten vol met goede bacteriën die de weerstand in je darmen verhoogt. Je bacteriële evenwicht is weer hersteld in je darmen en je stoelgang is daardoor verbeterd. Maar werken deze drankjes en toetjes nou echt…

Wat zijn nou goede bacteriën?

Probiotica is een goede bacterie. Probiotica betekent “goed voor het leven”. Ze bevatten eigenschappen die de gezondheid bevordert. Meestal zitten deze bacteriën in onze darmen en vandaar dat ze in drankjes en toetjes zijn gestopt. Deze goede bacteriën zorgen er voor dat de balans in je darmen in evenwicht blijft. Ze zorgen er dus voor dat het te veel aan slechte bacteriën wordt verwijderd. Deze balans van bacteriën zorgt er voor dat jij je goed voelt en je weerstand in je darmen optimaal is. Maar voordat deze bacteriën hun werk goed kunnen doen, moet je wel minimaal een miljard bacteriën per keer binnen krijgen. De meest bekende goede bacteriën zijn de Lactobacillus en de Bifidobacterium.

Werken deze bacteriën nou echt?

Als je naar de verkoopcijfers kijkt, zou je toch zeggen dat al deze probiotische producten moeten werken. In 2004 werd er voor 63 miljoen Euro aan probiotische producten in de supermarkten verkocht. In 2008 is dit gestegen naar 195 miljoen Euro. De onderzoeken naar goede bacteriën lopen nog steeds. De vele verschillende soorten goede bacteriën hebben zo allemaal hun eigen eigenschappen en invloeden, deze onderzoeken zijn nog lang niet afgerond. Zo is er al ontdekt dat een mengsel van bepaalde probiotische bacteriën een sterke vermindering van klachten geeft van het Prikkelbare Darm Syndroom. Dit is een chronische darmstoornis met klachten als: krampende, zeurende of stekende pijn in de buik. Helaas kunnen onderzoekers nog niet zeggen welke bacterie combinatie nou echt leidt tot een gezonde darmflora. Daarom wordt er in de reclame filmpjes ook correct gezegd dat deze producten kunnen helpen, maar de werking niet met 100% kunnen garanderen.

Hoe zijn deze bacteriën ontdekt?

Nobelprijswinnaar Ilya Metsjnikov uit Rusland, was degene die als eerste ontdekte dat bacteriën een positieve invloed kunnen hebben op je gezondheid. Hij deed onderzoek bij Nomadenstammen. Daar viel het hem op dat leden van een aantal nomadenstammen erg oud werden. Hij ontdekte dat deze stammen veel zuivelproducten met hoge concentraties melkzuurbacteriën dronken. Zo hielden deze stammen hun darmflora en darmen lang in een goede conditie en daarmee gezond.

Dr. Minoru Shirota, een Japanse wetenschapper, wilde deze theorie in praktijk brengen. Hij wilde een manier vinden om goede bacteriën toe te voegen aan zijn voeding. Uiteindelijk lukte het hem om in 1930 lactobacillen te isoleren en te cultiveren. Deze bacteriën waren sterk genoeg om de darmen in grote aantallen levend te bereiken. Deze bacteriestam is dan ook naar hem vernoemd: Lactobacillus casei Shirota. Deze wetenschapper ontwikkelde een aantal jaar later het zuiveldrankje Yakult. Dit drankje bevat hoge concentraties levende Shirotabacteriën. Sinds 1994 is Yakult ook in Nederland te verkrijgen.

Gedragscode wetenschappelijke onderbouwing Gezondheidseffecten.

Sinds Yakult in 1994 op de markt is, zijn er veel fabrikanten bij gekomen die probiotische producten verkopen. Al deze fabrikanten claimen dat hun product(en) allemaal een gunstige invloed hebben op de gezondheid van de darmen. Tot nu toe zijn er slechts 3 producten die aan de Gedragscode wetenschappelijke onderbouwing Gezondheidseffecten voldoen. Dit gaat om Vivit, Yakult en Activia.

Toch een waarschuwing!

Desondanks dat deze goede bacteriën de slechte bacteriën uit je darmen weren, kan je van goede bacteriën ook erg ziek worden. In je darmen leeft de zogenaamde Clostridiumbacterie. Deze bacterie kan botulisme veroorzaken, maar is altijd in kleine aantallen (voor goede redenen) in je darmen aanwezig. Als je darmflora om welke reden dan ook van slag raakt, kan deze bacterie de baas worden in je darmen, en daar kan je goed ziek van worden. Wetenschappers weten helaas nog niet precies welke combinatie van bacteriën nou precies leidt tot een gezonde darmflora.
© 2009 - 2024 Lautof, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een ERP-pakket automatiseert de waardekringloopOver wat een ERP-pakket nu precies is en doet, wordt verschillend gedacht. Sommigen zien het als een logistiek pakket da…
Probiotica als voedingssupplementDe term probiotica, meervoud van probioticum, is vrij recent, hoewel zijn werking reeds lang gekend is. Een kennismaking…
Probiotica in voedingsmiddelen, nodig of niet?Probiotica in voedingsmiddelen, nodig of niet?Probiotica zijn bacteriën waarvan wordt beweerd dat ze de gezondheid ten goede komen. Bekend zijn de producten met probi…
Probiotica een must voor (top)sporters?Probiotica een must voor (top)sporters?Zowel topsporters als amateursporters willen een zo gezond mogelijk werkend lichaam. Met een gezond lichaam kan namelijk…

Meer energie door eetpatroonMeer energie door eetpatroonMeer energie en vitaliteit door een veranderd eetpatroon, dat kan. Moeheid ontstaat een veel gevallen door onze voeding.…
Superfoods: De AçaibesSuperfoods: De AçaibesDe açaibes wint snel aan populariteit in Nederland. De açaibes behoort tot de zogenaamde "superfoods". Deze gezonde bess…
Bronnen en referenties
  • Readers digest
Reactie

Kimberley Pex, 23-10-2011
De grote vraag is dus ; hoeveel goede bacterieën mag je maximaal binnenkrijgen. En de clostridium heeft dus ook z'n nut. Ik las dat de goede balans van t darmflora al na één kuur antibiotica (een kuur in één leven) zo verstoord raakt, dat dat onherstelbaar is voor de rest van je leven. Ik kreeg de ene na de andere a.b.kuur 20 jaar lang… Blijkt t nu toch echt I.B.D. te zijn. Ik denk dat bij crohn of colitis juist alles gericht moet zijn op 'n goed darmflora. De artsen gooien je dood met hun antibiotica. triest, héél erg triest. Reactie infoteur, 23-10-2011
Beste Kimberly,
Antbiotica maakt geen onderscheid tussen goede en slechte bacteriën. Dus ja bij een antibiotica kuur kan je darmflora van slag raken (diaree). Maar het hersteld zich daarna wel weer. En met het drinken van bijvoorbeeld vivit, gaat het herstel sneller. De ziekte van crohn is chronisch en er zit een fout in je afweersysteem. Ik denk dat goede bacteriën misschien wel een positieve werking heeft op de afweersysteem in de darmen, maar het heeft helaas geen invloed op de algemene afweersysteem.

Hoeveel goede bacteriën je per dag mag binnenkrijgen weet ik niet precies. Maar in je darmen zitten miljarden goede bacteriën. Dus een glaasje meer of minder goede bacteriën zal niet zo veel uit maken. Waarschijnlijk zal het te veel aan goede bacteriën gewoon via de ontlasting je lichaam verlaten.

Groetjes Lautof (infoteur)

Lautof (148 artikelen)
Gepubliceerd: 14-02-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.