Smaak: al eeuwen in beweging

Smaak: al eeuwen in beweging Smaak is iets dat mensen kunnen ontwikkelen door dingen te proeven, te ruiken en te voelen of er kennis van te nemen. Smaak is echter ook onderhevig aan de tijdsgeest. Maatschappelijke ontwikkelingen vertalen zich altijd weer in de heersende smaak. Maar wat is smaak? En hoe ontwikkel je een goede smaak?

Smaak was heel vroeger om in te schatten of iets schadelijk was of niet

Het is moeilijk in te schatten of onze voorvaderen die nog in berenvellen liepen en jaagden op hun voedsel dat konijnenboutje echt lekker wilden maken. Het kan ook zijn dat ze het puur deden voor lijfsbehoud. Toch hebben onze voorouders op een keer uitgevonden dat het roosteren van eten lekkerder was. Dat het ook beter verteerbaar is, wisten ze toen misschien nog niet. Er wordt aangenomen dat de smaakzin bij mensen is ontstaan als bescherming tegen schadelijke producten en om uit te maken wat wel goed is als voedingsstof.

De betekenis van verschillende smaken

Een zoete smaak duidde daarbij op suiker en vet en dat betekende dat er energie uit het eten te halen was.
Bitter stond voor giftige stoffen en dus voor gevaar.
Te zuur associeerden de oermensen met onrijp en slecht te verteren.
Zout was een stof waarvoor onze voorouders respect hadden. Ze wisten dat ze het nodig hadden, maar ook dat een teveel hen zou doden.

Vuur veroorzaakt smaak

Echt beschreven is het nergens, maar waarschijnlijk is bij toeval ontdekt dat allerlei granen door ze te verhitten eetbaar werden. Dat ze ook nog eens goed smaakten en voedzaam waren was waarschijnlijk in dat stadium bijzaak. Wel had deze ontdekking een hele verandering van het leven tot gevolg :
Mensen bleven (ongeveer 12.000 jaar geleden) vaker op één plek hangen
Het verbouwen van bepaalde gewassen zoals granen en groenten werd steeds populairder. Dit betekende ook dat er minder gejaagd hoefde te worden en dat mensen dieren bij huis gingen houden zoals koeien, kippen en schapen die dan later werden geslacht.
Waarschijnlijk was smaak toen echt bijzaak. Mensen waren alleen bezig om elke dag opnieuw eten te bemachtigen.

Zout heeft de smaak enorme ontwikkeld

Er is één natuurproduct op deze aarde dat de smaak heel erg heeft ontwikkeld en dat is zout. Mensen hebben zout nodig om te kunnen functioneren. In de oertijd kon men echter niet even naar de winkel lopen om daar een pak zout aan te schaffen. In plaats daarvan werd in de behoefte voorzien door veel vlees en vis te eten en door bloed te drinken. Toen er meer granen en groenten werden gegeten, ontbrak het zout voor een groot deel. Daarom moest daarvoor een oplossing gevonden worden. Dichtbij zoutbronnen ontstonden namelijk hele nederzettingen en daar werd zout verkocht. Toen mensen erachter kwamen dat ze hun vlees en groenten bovendien veel langer konden bewaren door ze in zout in te leggen, werd zout nog veel belangrijker. Er ontstonden zelfs hele zoutroutes. Door die zoutroutes kwamen ook andere zaken op gang. Er was namelijk natuurlijk ook vraag naar heel veel andere producten want van zout alleen kan de mens niet leven. Op die zoutroutes ontstonden dus hele handelskaravanen die elkaar allerlei oude en nieuwe voedingsmiddelen verkochten. Omdat op die routes ook diverse culturen met elkaar in aanraking kwamen, was er ook een uitwisseling van producten en gerechten. Dat proces is tot vandaag nog steeds gaande.
© 2009 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Smaakpapillen van de tong: geen specifieke plaatsenSmaakpapillen van de tong: geen specifieke plaatsenNog altijd wordt geloofd dat de vier smaken (zoet, zuur, zout en bitter) die we met de tong kunnen waarnemen vast zitten…
Hoe proef je, en wat proef jeHoe proef je nou? En wat zorgt ervoor dat je het proeft. Hieronder staat besschreven hoe je kunt proeven en wat je neus…
Is het waar dat katten geen smaakzin hebben?Is het waar dat katten geen smaakzin hebben?Er wordt vaak gezegd dat een kat het verschil tussen verschillende etenswaren niet kan proeven. Dit is niet helemaal cor…
Kunt u eten leren eten?Kunt u eten leren eten?Wat mensen wel en niet lekker vinden is heel erg verschillend. Wat we wel en niet lekker vinden ligt een klein deel vast…

Moderne smaak: smaken worden steeds flauwerModerne smaak: smaken worden steeds flauwerSmaak of smaakzin is één van de zintuigen van de mens. Het is het gevoel dat mensen krijgen als ze iets proeven, voorafg…
Krijg ik voldoende calcium binnen?Krijg ik voldoende calcium binnen?Hoewel het lichaam calcium gemakkelijk opslaat, krijgen de meeste volwassenen onvoldoende calcium binnen. De meeste mens…
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 15-11-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.