InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Gezonde voeding > Nut van vitaminen en mineralen - Noodzaak of Commercie

Nut van vitaminen en mineralen - Noodzaak of Commercie

Nut van vitaminen en mineralen - Noodzaak of Commercie Multivitaminen, multimineralen, noodzaak of commercie, beslis het zelf. Algemeen uitgangspunt is dat een mens onder normale omstandigheden, bij een gevarieerde voeding en voldoende daglicht géén aanvulling van vitaminen en mineralen op de voeding nodig heeft. Toch worden er veel vitaminenpreparaten verkocht en gebruikt. Noodzaak of commercie....beslis het zelf aan de hand van de informatie over vitaminen en mineralen in de tabletten van één van Neerlands meest verkochte preparaten.

Noodzaak van Vitamines en Mineralen

Voor het goed functioneren van lichaam en geest zijn vele stoffen, vitamines en mineralen van levensbelang. Echter....een teveel van bepaalde stoffen kan ook vervelende of schadelijk gevolgen hebben. Ga hoe dan ook bewust om met de inname van supplementen. Oriënteer jezelf eerst goed om een goede afweging te kunnen maken.

Te kort of te veel aan vitaminen
Heb je twijfels over het nut van extra inname van vitamines, of meen je klachten te hebben die zouden kunnen wijzen op een vitaminetekort; neem dan contact op met je huisarts of diëtist en maak je vermoedens of twijfels bespreekbaar. In de praktijk is het wel zo, dat een tekort aan vitaminen meer problemen kan geven dan een teveel aan vitaminen. Een teveel aan vitaminen wordt doorgaans (niet altijd) bij het plassen in de urine afgevoerd.

De bijlage bij Richtlijn 90/496/EEG

Vitaminen en mineralen die kunnen worden vermeld en hun aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH), waarbij:
ug = microgram = miljoenste deel van een gram
mg = milligram = éénduizendste deel van een gram

Etikettering verpakking multivitaminen

ADH volgens richtlijn 90/496 EEG

Vitamine A (μg) 800Vitamine A (μg) 800
Zorgt voor: de opbouw/epitheelvorming* van de huid, in de luchtpijp, het haar, tandvlees en longweefsel. Speelt tevens een rol bij de groei en bij een goede werking van het afweersysteem.
Komt voor in: levertraan, melkproducten, eigeel en kaas. Als caroteen in: wortelen, groenten en vruchten
Teveel kan soms leiden tot: vergiftiging met symptomen als hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid, vermoeidheid en afwijkingen aan ogen, huid en skelet.
Tekort kan leiden tot: problemen met de huid, luchtwegen en de urineweg
Vitamine D (μg) 5Vitamine D (μg) 5
Zorgt voor: vergemakkelijking van de opname van calcium en fosfor, nodig voor de opbouw van botten en tanden.
Komt o.a. voor in: vette vis, levertraan en in mindere mate in boter, eieren en sommige plantaardige oliën
Teveel kan leiden tot: kalkafzetting in het lichaam. Vitamine D uit zonlicht kan niet tot een teveel leiden.
Tekort kan leiden tot: botontkalking, hypocalciëmie* en mogelijk spierzwakte (ouderen)
Vitamine E (mg) 10Vitamine E (mg) 12
Zorgt voor: bescherming van de celwanden in bloedbaan en weefsels en heeft invloed op de stofwisseling.
Komt o.a. voor in: plantaardige oliën, granen, noten, groenten, fruit, eigeel, lever
Tekort kan zelden leiden tot: achteruitgang van spieren en ruggemerg.
Vitamine K (μg) 75Vitamine K (μg) 75
Zorgt voor: vorming van protrombine*, waardoor een goede bloedstolling plaatsvindt
Komt o.a. voor in: sommige groenten, lever, eigeel, granen, fruit, melkproducten
Teveel kan leiden tot: niet bekend
Tekort kan leiden tot: vertraagde bloedstolling
Vitamine C (mg) 80Vitamine C (mg) 80
Zorgt voor: instandhouding van de weerstand en vorming van bindweefsel
Komt o.a. voor in: verse vruchten, groenten en aardappelen
Teveel kan leiden tot: darmklachten of diarree
Tekort kan leiden tot: verminderde weerstand, bloedarmoede, scheurbuik en vertraagde wondgenezing
Vitamine B1 (mg) 1,4Thiamine (mg) 1,1
Zorgt voor:
Komt o.a. voor in: bonen, rijst, orgaanvlees, groene groentes, vruchten, melk, eieren
Teveel kan leiden tot: wordt met de urine afgevoerd
Tekort kan leiden tot: psychische en geheugenproblemen, hartklachten, gevoelloosheid in de benen
Vitamine B2 (mg) 1,6Riboflavine (mg) 1,4
Zorgt voor: een goede stofwisseling en draagt bij aan een gezonde huid
Komt o.a. voor in: melk, dierlijk spierweefsel, nieren, eieren, groenten, gist, melk, groenten, vruchten, granen
Teveel kan leiden tot: wordt met de urine afgevoerd
Tekort kan leiden tot: aandoeningen aan lippen, tong en mondslijmvlies, huid, ogen en centraal zenuwstelsel
Vitamine B3 (mg) 18Niacine (mg) 16
Zorgt voor: energievoorziening in het lichaam
Komt o.a. voor in: orgaanvlees, rijst, gist, granen, groentes, aardappelen
Teveel kan leiden tot: bloedvatverwijding en opvliegers
Tekort kan leiden tot: pellagra: stofwisselingsproblemen (maag- darmkanaal) tengevolge van ondervoeding
Vitamine B6 (mg) 2Vitamine B6 (mg) 1,4
Zorgt voor: speelt een rol in stofwisseling. Belangrijk voor de groei, bloedaanmaak en een goede werking van het immuumsysteem en zenuwstelsel.
Komt o.a. voor in: lever, gist, zilvervliesrijst, eieren, vis, graanproducten, melkproducten
Teveel kan leiden tot: aandoeningen aan de zenuwen in de armen en benen
Tekort kan leiden tot: langdurig ernstige tekorten kunnen leiden tot bloedarmoede/anemie, een verminderde weerstand en problemen aan het zenuwstelsel
Vitamine B11 - Foliumzuur (μg) 200Foliumzuur (μg) 200
Zorgt voor: nodig voor de aanmaak van erytrocyten*
Komt o.a. voor in: vele dierlijke en plantaardige voedingsmiddelen
Teveel kan leiden tot: komt zelden voor
Tekort kan leiden tot: bloedarmoede, darmstoornissen, vermoeidheid, depressieve verschijnselen
Vitamine B12 (μg) 1Vitamine B12 (μg) 2,5
Zorgt voor: instandhouden van weefsel, aanmaak van rode bloedcellen en een goede werking van het zenuwstelsel
Komt o.a. voor in: dierlijke producten zoals melk, melkproducten, vlees, vleeswaren, vis en eieren
Teveel kan leiden tot: geen ongewenste effecten bekend
Tekort kan leiden tot: vorm van bloedarmoede, tinteling in de vingers, geheugen- en coördinatiestooornissen, spierzwakte in de benen
Vitamine B8 (vit.H)(ug) 150Biotine (μg) 50
Zorgt voor: noodzakelijk vitamine voor de stofwisseling en de spijsvertering
Komt o.a. voor in: zeer veel voedingsmiddelen, waaronder melk, eieren, lever en noten
Teveel kan leiden tot: wordt met de urine afgevoerd
Tekort kan leiden tot: groeistoornissen en problemen aan de huid
Vitamine B5 - Pantotheenzuur (mg) 6Pantotheenzuur (mg) 6
Zorgt voor: waarschijnlijk de stofwisseling en opbouw van de huid en slijmvliezen
Komt o.a. voor in: vlees, eieren, volkorenproducten, peulvruchten, zuivelproducten, groenten en fruit
Teveel kan leiden tot: diarree bij zeer hoge concentratie
Tekort kan leiden tot: zeer zeldzaam
Kalium (mg) 40Kalium (mg) 2000
Zorgt voor: de vochthuishouding en overdracht van de prikkels binnen het zenuwstelsel
Komt o.a voor in: groente, fruit, aardappelen en vlees
Teveel kan leiden tot:
Tekort kan leiden tot:
Chloride (mg) 36,3Chloride (mg) 800
Zorgt voor: instandhouding van de vochtbalans, productie van maagsap, reinigende werking van de lever, helpt bij de afvoer van afvalstoffen
Komt voor in: keukenzout, zeewier, visproducten, vlees
Teveel kan leiden tot: door inname teveel zout: oedeem en hoge bloeddruk
Tekort kan leiden tot: komt nauwelijks voor
Calcium (mg) 162Calcium (mg) 800
Zorgt voor: is vooral belangrijk bij de botvorming en speelt een rol bij de bloedstolling, spierconcentratie, hartfunctie
Komt voor in:melkproducten, kaas en groente, noten en peulvruchten
Teveel kan leiden tot: nier-/urinewegstenen, verkalking van nieren en bloedvaten
Tekort kan leiden tot: spierkrampen, botontkalking, verwardheid
Fosfor (mg) 125Fosfor (mg) 700
Zorgt voor: stevigheid in botten en tanden, stofwisseling
Komt voor in: melkproducten, kaas, vis, vlees, peulvruchten, volkorenproducten
Teveel kan leiden tot: bij slecht functioneren van de nieren: botontkalking
Tekort kan leiden tot: pijn in spieren en botten, gebrek aan eetlust, ontstaan van nierstenen
Magnesium (mg) 100Magnesium (mg) 375
Zorgt voor: botopbouw, opbouw van lichaamseiwit, de overdracht van zenuwprikkels en het samentrekken van spieren, belangrijke voedingsstof voor de hersenen, verhoogt de weerstand tegen stress, depressies en spanningen, versterkt het concentratievermogen en het geheugen.
Komt voor in: groene bladgroente, noten, vijgen, citrusvruchten, appelen, peulvrachten, volkorenproducten, vis, melkproducten, vlees
Teveel kan leiden tot: darmklachten, diarree
Tekort kan leiden tot: lusteloosheid, vermoeidheid, spierkrampen
IJzer (mg) 14IJzer (mg) 14
Zorgt voor: de vorming van rode bloedlichaampjes, zuurstofvoorziening in het lichaam
Komt voor in: volkorenproducten, groente, fruit, (rund)vlees
Teveel kan leiden tot: schade aan de lever
Tekort kan leiden tot: bleke huid, bloedarmoede, vermoeidheid, lusteloosheid
Zink (mg) 7,5Zink (mg) 10
Zorgt voor: opbouw van eiwitten, groei en vernieuwing van weefsel, stofwisseling, goede werking van het afweer/immuunsysteem.
Komt voor in: vlees, kaas, granen, noten, schaal en schelpdieren
Teveel kan leiden tot: komt nauwelijks voor
Tekort kan leiden tot: verminderde afweer tegen infecties, nachtblindheid, afwijkingen van huid, slijmvliezen, skelet
Koper (mg) 0,007Koper (mg) 1
Zorgt voor: verwerking van vitamine C, bloedstolling
Komt voor in: gedroogde vruchten, bonen, zeevis, (runder)lever, groente, fruit, vlees, graanproducten, cacaoproducten
Teveel kan leiden tot: braken, diarree
Tekort kan leiden tot: bloedarmoede, botontkalking
Mangaan (mg) 2,5Mangaan (mg) 2
Zorgt voor: bijdrage aan de energiestofwisseling
Komt voor in: volkoren en graanproducten, thee, groente, fruit
Teveel kan leiden tot: zenuwklachten
Tekort kan leiden tot: niet bekend
Geen toevoegingFluoride (mg) 3,5
Zorgt voor: versterking van tandglazuur
Komt voor in: zeevis, thee, gelatine, Nederlands drinkwater, tandpasta
Teveel kan leiden tot: aantasting van nieren, botten, zenuwen, spieren
Tekort kan leiden tot: tandbederf
Seleen (μg) 25Seleen (μg) 55
Zorgt voor: beschermt rode bloedlichaampjes en cellen tegen beschadiging, goede werking van de schildklier
Komt voor in: graanproducten, groente, vlees, vis, schelpdieren
Teveel kan leiden tot: (zelden) huidbeschadigingen, aandoeningen van het zenuwstelsel
Tekort kan leiden tot: komt zelden voor
Chroom (μg) 25Chroom (μg) 40
Zorgt voor: voorkomen/verlagen hoge bloeddruk, reguleert omzetting insuline
Komt voor in: zout, olijven, peulvruchten, groenten, fruit, volkorenproducten, vleesproducten, zuivelproducten
Teveel kan leiden tot: niet bekend
Tekort kan leiden tot: komt niet voor
Molybdeen (μg) 25Molybdeen (μg) 50
Zorgt voor: onderdeel van een enzym, nodig voor de stofwisseling
Komt voor in: graanproducten, peulvruchten, melk
Teveel kan leiden tot: komt nauwelijks voor
Tekort kan leiden tot: komt niet voor
Jood (μg) 150Jood (μg) 150
Zorgt voor: belangrijk voor de schildklierhormonen, goede groei, ontwikkeling zenuwstelsel en stofwisseling
Komt voor in: zout, zeevis, eieren
Teveel kan leiden tot: verstoring van de werking van de schildklier
Tekort kan leiden tot: groeiachterstand, strage werking van de schildklier

Verklaring van de woorden
  • Epitheel = bovenste laag van de huid en slijmvliezen
  • Erytrocyten = rode bloedcellen
  • Hypocaliëmie = te laag calciumgehalte van het bloed
  • Protrombine = stof in het bloedplasma dat actief wordt bij bloedingen en bijdraagt tot stolling
© 2009 - 2017 Jvd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Voeding en een gezonde huidJe kunt je huid nog zo goed verzorgen aan de buitenkant, als je niet oplet met wat je eet, zul je niet optimaal resultaa…
Vitamine C: in welke voeding?Vitamine C: in welke voeding?Voldoende vitamine C nemen is belangrijk voor onze energie, uiterlijk en lichaamsfuncties. Vitamine C is een anti-oxidan…
Adviezen bij aankoop vitamine- en mineraalpreparatenAdviezen bij aankoop vitamine- en mineraalpreparatenWie vitaminepreparaten en mineraalpreparaten koopt ontdekt al snel prijsverschillen, hoewel het soms om gelijkwaardige p…
Vitaminen: eenheden metenVitaminen: eenheden metenEenheden die je bij vitaminen om de oren vliegen zijn er in vele variaties: I.E., R.E., MG, MCG - een beetje kan al een…
De bekendste B vitaminenVitaminen zijn voor velen het symbool voor gezonde voeding. De vitaminen van de B-groep treden op als biologische kataly…
Bronnen en referenties
  • Richtlijn EEG
  • Elsevier
  • Gezondheidscentrum
  • Weyth

Reageer op het artikel "Nut van vitaminen en mineralen - Noodzaak of Commercie"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Jvd
Laatste update: 27-10-2016
Gepubliceerd: 18-12-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 4
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!