Minder buikvet door anders eten

Buikvet kun je kwijtraken zonder al teveel inspanningen. Je hoeft niet eens buikspieroefeningen te doen om een plattere buik te krijgen. Het is meer een kwestie van opletten van wat je eet en drinkt omdat sommige voedingsmiddelen werken als ware vetverbranders. Het is raadzaam om zo gevarieerd mogelijk te eten zodat je voldoende eiwitten, vitaminen, mineralen, koolhydraten en gezonde vetten binnenkrijgt.

Buikvet

Funest voor het krijgen van buikvet zijn zijn snoep, frisdrank, alcohol, koekjes, kant-en-klare maaltijden en fastfood omdat die teveel geraffineerde suiker en zout bevatten die slecht zijn voor je lichaam. Dat wil niet zeggen dat je die nooit mag eten of drinken want zo af en toe kan dat helemaal geen kwaad.

Suiker

Geraffineerde suiker heeft in tegenstelling tot natuurlijke suikers eigenlijk alleen maar slechte eigenschappen omdat er geen vitamines en voedingswaarden in zitten. Deze verkeerde suiker veroorzaakt eigenlijk alleen maar ellende in je lichaam en is bovendien een dikmaker van formaat.

Zout

Van teveel zout kun je hoge bloeddruk krijgen en je vochtbalans ontregeld raken. In bewerkte producten zit vaak teveel zout vandaar dat de laatste tijd veel producenten minder zout in hun voedingsmiddelen stoppen maar wel de smaak proberen te behouden. Zout wordt vaak verward met kruidig en dat is een grote vergissing.

Wat is dan wel gezond?

Fruit

Natuurlijke suiker komt voor in veel planten en dus in groenten en fruit. Er is niets mis met natuurlijke suikers omdat ze zijn juist heel gezond zijn voor je lichaam. Daarom eten wij ook volop fruit en groenten, natuurlijk ook goed vanwege de vele vitamines en vezels. De suikers in fruit hebben zelfs een zuiverende werking op je spijsverteringskanaal, mits je fruit los van ander voedsel en op een lege maag eet.

Vezels
Probeer voedsel te eten met veel vezels zoals volkorenbrood. De vezels zorgen ervoor dat je spijsvertering beter werkt zodat vet minder snel wordt opgenomen in je lichaam. Verder heeft onderzoek aangetoond dat mannen ouder dan 40 jaar die vezelrijk voedsel tot zich nemen minder kans hebben op hartziekten. Vezelrijk eten verlaagt 'slecht' cholesterol waardoor mannen en vrouwen minder kans hebben op hart- en vaatziekten.

Verzadigend

Vezelrijke producten hebben nog een prettige bijkomstigheid. Ze hebben een belangrijke invloed op de stoelgang en ze werken verzadigend waardoor je minder snel trek krijgt en dat is weer goed tegen overgewicht.

Peulvruchten

Vezels zitten in groenten, fruit, volkoren producten als pasta, in rijst en aardappelen. In peulvruchten als linzen, bonen en spliterwten zitten heel veel vezels. Het is verstandig om elke dag twee stuks fruit te eten en twee ons groenten.

Eiwit
Wat ook helpt om vet kwijt te raken is eiwitrijk voedsel te eten. Eiwit (proteïne) heeft net als vezels een positieve invloed op het hongergevoel. Je zult dus niet zo snel naar tussendoortjes grijpen en het bord minder vol opscheppen.

Het toevoegen van een eiwithoudend ingrediënt aan elke maaltijd zal resulteren in een sneller gewichtsverlies. Eiwit is moeilijk te verteren zodat het lichaam meer calorieën verbruikt. Proteïne helpt spierweefsel op te bouwen dat op zijn beurt resulteert in een verhoogde stofwisseling.

Mager

Nu is het niet de bedoeling om twee flinke karbonades te eten vanwege de hoeveelheid eiwitten. Met de eiwitten consumeer je dan ook het dierlijke vet dat slecht is voor je cholesterolgehalte. Eet bij voorkeur mager vlees als kip en kalkoen.

Kruiden

Bakken in vleesjus, margarine of boter is ook niet aan te raden maar wel alle soorten van plantaardige olie. Gebruik vaker de gril. Gebruik een klein beetje zout maar doe niet zuinig met pittige en hete kruiden of Spaanse pepers omdat die het gewichtsverlies juist bevorderen.

Eiwitten zitten verder in eieren, melk, kwark en vis, maar ook in gedroogde peulvruchten, noten, pinda's en granen. In sommige oliën en de meeste vis zitten omega-3-vetzuren in die een positieve werking hebben op het cholesterolgehalte.

Tussendoortjes

Kun je het niet laten om toch regelmatig tussendoortje te eten dan is dat geen probleem als je in plaats van een banaan, kroket of koek stukjes avocado eet, Noten, een stukje zalm of pruimen zijn een uitstekend alternatief.

Ei

Studies hebben aangetoond dat mensen die 's morgens een ei eten voor het ontbijt minder zwaar zijn dan mensen die bij het ontbijt jam, kaas of ander broodbeleg eten of helemaal niet ontbijten. Eieren zijn rijk aan eiwitten en B-vitamines. B-vitamines zijn belangrijk voor de vertering en het opheffen van vetten uit het lichaam.

Thee

Drink niet teveel koffie omdat cafeïne het negatieve effect van suiker en wit meel versterkt net als alcoholhoudende dranken. Kan je echt niet zonder koffie doe er dan een scheutje melk bij omdat die de cafeïne afbreekt. Groene thee heeft daarentegen een positieve invloed op de verbranding van calorieën zodat je sneller gewicht verliest.

Tot slot

Het zal niet makkelijk zijn om het eetpatroon te veranderen maar toch is dat samen met meer lopen en fietsen en het vermijden van stress de juiste remedie om buikvet kwijt te raken. Het stresshormoon cortisol heeft een directe invloed op de hoeveelheid vet op je buik. Maar met het aanpassen van je eetpatroon heb je al een grote stap in de goede richting gezet.
© 2010 - 2024 Bertvdw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
KoekjesreceptenAltijd al koekjes willen bakken. Met dit artikel vind je de beste koekjesrecepten voor jong en oud. Dus ik zou maar snel…
Bronnen voor koolhydratenBronnen voor koolhydratenKoolhydraten zijn belangrijk in onze voeding, dus ze moeten voor 55-60% deel uitmaken van onze dagelijkse hoeveelheid vo…
Voedzame, veelzijdige peulvruchtenPeulvruchten zijn erg gezond. Ze zitten vol eiwit (per 100 gram even veel eiwit als 100 gram vlees), veel vitamines B, i…
Teveel buikvet gevaarlijkTeveel buikvet gevaarlijkWaar ‘te’ voor staat is nooit goed, hebben we allemaal ergens op school geleerd. Toch is de ene ‘te’ niet de andere. Heb…

Vitamines: namen, functies en vindplaatsIedereen kent ze wel: vitamines. In deze tekst vindt u een weergave van de namen, functies, doses, en vindplaatsen van d…
Minder koolhydraten, let op de spijsverteringMinder koolhydraten, let op de spijsverteringZodra je op dieet gaat loop je de kans dat je stoelgang achteruit gaat en als je van nature al een trage(re) stoelgang h…
Bronnen en referenties
  • Voedingscentrum.nl
  • Gezondheidsnet.nl
Bertvdw (89 artikelen)
Laatste update: 21-10-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.