Ongezond eten en drinken: suiker, rood vlees en witte rijst

Ongezond eten en drinken: suiker, rood vlees en witte rijst Wat is ongezond eten en drinken? Wat is de top 10 ongezonde voeding en wat zijn de gevolgen van ongezonde voeding? Ongezond eten en ongezond drinken is het consumeren van voedsel wat nadelige gevolgen heeft voor je gezondheid. Sommige mensen zweren bij het gezegde 'alles met mate', ook wat betreft eten en drinken. Dit klopt ten dele, maar gaat zeker niet altijd op. Sommige levensmiddelen, hoe lekker ze ook zijn, kun je beter links laten liggen. In westerse landen hangen vier van de 10 belangrijkste doodsoorzaken samen met voeding: diabetes, hart- en vaatziekten, kanker en beroerte. Het aanpassen van je voedingspatroon en leefstijl maakt je gezonder en geeft je een langere levensverwachting. Wat kun je beter niet eten? We geven een lijst met 50 ongezonde voedingsmiddelen. Doe er je voordeel mee!

Ongezond eten en minder gezond voedsel


Ongezond eten en drinken: top 10 'voedsel om te vermijden'

Hieronder staan 10 voedingsmiddelen opgesomd die je maar beter kunt vermijden. Ook geven we eventueel suggesties voor een gezondere vervanging.

Ongezonde voedingsmiddelen in vogelvlucht:
  1. Suikerhoudende dranken: Het drinken van suikerhoudende dranken, zoals frisdrank en sap, kan volgens het Voedingscentrum bijdragen aan het ontstaan van overgewicht en diabetes type 2.[1]
  2. Fastfood: Vetrijk en sterk bewerkt voedsel zoals hamburgers, friet en pizza leidt tot gewichtstoename en hoge bloeddruk. Bij een hoge bloeddruk heb je een verhoogd risico op hart- en vaatziekten (beroerte, hartaanval of hartinfarct) en nierfalen.[2]
    Als je veel frisdrank drinkt, neemt de kans op overgewicht toe. / Bron: Leemonton/Shutterstock.comAls je veel frisdrank drinkt, neemt de kans op overgewicht toe. / Bron: Leemonton/Shutterstock.com
  3. Verwerkt vlees: Rood vlees en bewerkt vlees zoals ham, salami en bacon, en bepaalde soorten worst als rookworst en knakworst, vergroten het risico op darmkanker, hartziekten en diabetes.[3]
  4. Witte rijst: Geraffineerde koolhydraten zoals witte rijst hebben een hoge glycemische index. Dit betekent dat ze leiden tot snelle pieken in de bloedsuikerspiegel en insuline na de maaltijd.
  5. Snoep en zoetigheden: Overmatige consumptie van snoepgoed draagt bij aan obesitas, tandbederf en insulineresistentie.
  6. Gefrituurd voedsel: Gefrituurd voedsel is rijk aan verzadigde vetten. Veel verzadigd vet in je voeding verhoogt je cholesterol. Dit verhoogt het risico op hart- en vaatziekten.
  7. Transvetten: Industrieel geproduceerde transvetten, vaak aanwezig in gebakken en bewerkte voedingsmiddelen, verhogen het risico op hart- en vaatziekten.T ransvetzuren zijn vrijwel in alle bewerkte voedingsmiddelen aanwezig.
  8. Zoutrijk voedsel: Te veel zout kan een hoge bloeddruk veroorzaken. Dit is een risicofactor voor hart- en vaatziekten.[4]
  9. Kant-en-klare maaltijden: Deze bevatten vaak veel toegevoegde suikers, zout en verzadigde vetten. Deze ingrediënten kunnen leiden tot gewichtstoename, hartziekten en diabetes type 2.
  10. Energiedranken: Deze dranken zitten vol suiker en cafeïne. Suiker kan leiden tot gewichtstoename en sommige mensen krijgen na het drinken van koffie last van hartkloppingen, onrust of slapeloosheid.[5]

Frisdrank bevat veel suiker / Bron: VintageBlue, PixabayFrisdrank bevat veel suiker / Bron: VintageBlue, Pixabay

Ongezonde voeding: suikerhoudende dranken

Veel suiker en calorieën

Vruchtensappen en frisdranken bevatten veel suiker en zijn bovendien rijk aan calorieën. Frisdrank kan bijdragen aan overgewicht, de ontwikkeling van diabetes en tandbederf, ofschoon het niet de hoeveelheid suiker die je eet iets zegt over mogelijk tandbederf, maar wel hoe vaak je op een dag iets eet of drinkt. Ter voorkoming van tandbederf kun je het beste niet vaker dan vier keer per dag iets eten of drinken buiten de drie hoofdmaaltijden om.

Frisdrink en fruitsap leidt tot leververveting

Uit een Israëlische studie uit 2009 blijkt verder dat het dagelijks consumeren van twee blikjes frisdrank of twee glazen fruitsap, op de langere termijn kan leiden tot leverschade. De reden dat de consumptie van frisdrank en gezoete vruchtensappen op een gegeven ogenblik leidt tot leververvetting, is dat het ingrediënt fructose, een soort suiker, in de lever direct wordt omgezet in vet. Dan maar aan de light-cola? Helaas, lichtproducten lijken geen goede vervangers te zijn. De zoetstoffen die aan de lichtproducten zijn toegevoegd, kunnen een vergelijkbaar effect hebben als fructose in gewone frisdranken.

Alternatief: groene thee en water

Drink water of groene thee (zonder suiker) in plaats van frisdrank. Zo blijkt groene thee gunstig te zijn voor hart en bloedvaten.

Bewerkt vlees (op de markt Mercado da Baixa te Lissabon) / Bron: Martin SulmanBewerkt vlees (op de markt Mercado da Baixa te Lissabon) / Bron: Martin Sulman

Ongezond eten: rood vlees en bewerkte vleeswaren

Nitrietzouten

Je moet proberen bewerkt vlees en bewerkte vleeswaren zoals spek, hotdogs, hamburgers, worst, ham, verpakte broodjes vlees, peperoni en salami volledig te mijden. De term 'bewerkt vlees' verwijst naar vleesproducten die zijn gerookt, gezouten of anderszins zijn geconserveerd. Bewerkte vleeswaren bevatten nitrietzouten die in het lichaam kankerverwekkende nitrosaminen vormen. "Als niemand meer bewerkt vlees zou eten, kunnen we een groot aantal gevallen van darmkanker voorkomen," aldus professor Ellen Kampman van de Wageningen Universiteit.

Ook is er bewijs dat rood vlees kanker kunnen veroorzaken. Rood vlees is vlees van varkens, geiten en runderen dat rood van kleur is als je het bij de slager haalt.

Alternatief: vis, gevogelte, magere kaas en hummus

Neem in plaats van bewerkt vlees vis of gevogelte, magere kaas en hummus (kikkererwtenpaté) op brood. En wissel voor de warme maaltijd rood vlees af met wit vlees zoals kip en kalkoen en laat bewerkt vlees zoveel mogelijk links liggen. Kies bij voorkeur twee keer per week voor vis, dat een bron is van belangrijke visvetzuren. Je kunt ook eens wat vaker vlees laten staan en vleesvervangers nemen als tofu en tempé. Minder vlees eten is tevens beter voor het milieu. Dat is één van de conclusies uit het onderzoek Growing within Limits uit 2009 van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). En zo sla je dus twee vliegen in één klap.

Variatie is belangrijk

In feite is variatie het toverwoord: wissel rood vlees af met wit vlees. En kies voor magere vleessoorten, aangezien je zo minder verzadigd vet binnenkrijgt. Verzadigd vet vergroot de kans op hart- en vaatziekten. En, niet onbelangrijk, bak het vlees in vloeibaar vet, zoals olie of vloeibare margarine. Of grill vlees: bij grillen wordt het vlees in eigen vocht of vet klaargemaakt en dat is wel zo mager. Bovendien geeft deze bereidingsmethode ontzettend veel smaak aan je gerecht. Lekker én gezond: wat wil je nog meer?

Overgewicht / Bron: Taniadimas, PixabayOvergewicht / Bron: Taniadimas, Pixabay

Wit brood

Weinig vezels

Gezonde voeding bestaat uit meer vezels, minder verzadigd vet en minder zout. Wit brood bevat weinig vezels. Volkoren bevat veel vezels en verdient daarom de voorkeur boven wit brood.

Vezelrijk eten heeft de voorkeur

Uit onderzoek blijkt dat vezelrijk eten het LDL-cholesterol verlaagd. LDL wordt ook wel 'slecht' cholesterol genoemd, omdat een hoge concentratie LDL het risico op een hartinfarct vergroot. Door vezelrijk te eten heb je minder kans op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. Dit geldt vooral voor vezels uit volkoren graanproducten en fruit. Vezels zijn daarbij uitermate belangrijk voor de stoelgang en bovendien werken ze verzadigend, waardoor je minder snel trek krijgt. Vezels helpen daarom overgewicht te voorkomen en het is inmiddels genoegzaam bekend dat overgewicht een ander risico vormt voor hart- en vaatziekten.

Volle melk en volle yoghurt

In zuivel zitten eiwit, mineralen (zoals calcium) en B-vitamines. Volgens het Voedingscentrum zit in een gemiddelde voeding zonder zuivel ongeveer 300-400 milligram calcium. Aangezien voor volwassenen dagelijks 1000-1200 milligram wordt aanbevolen, heb je een bepaalde hoeveelheid zuivel nodig teneinde voldoende calcium binnen te krijgen. Maar zuivelproducten bevatten ook vaak verzadigd vet, hetgeen het cholesterolgehalte in het bloed verhoogt en een hoog cholesterolgehalte vergroot de kans op hart- en vaatziekten. Het is derhalve aan te raden om magere of halfvolle melk en melkproducten te gebruiken in plaats van de volle variant.

Soep uit blik

Gebruiksklare soepen in blik (bliksoep), diepvries of droog (in zakjes) bevatten over het algemeen veel zout. Wat veel mensen niet weten is dat ons voedsel veel meer zout bevat dan goed voor ons is. Gemiddeld krijgen we 9 tot 10 gram zout per dag binnen, terwijl de Gezondheidsraad adviseert maximaal 6 gram zout per dag te nemen. Het gevolg van te veel keukenzout is hoge bloeddruk. Dit komt door het mineraal natrium dat in keukenzout zit. Naarmate de bloeddruk hoger word, neemt het risico op hart- en vaatziekten toe. Maak je eigen soep, bij voorkeur op groentebasis en met een weinig zout.

Witte rijst

Vezelrijke vliesje

Rijst is een bron van koolhydraten en andere gezonde voedingsstoffen, zoals B- vitamines en mineralen, zoals fosfor en kalium. Zilvervliesrijst is de meest vezelrijke soort. En hierboven hebben we reeds opgemerkt dat vezelrijk eten 'slecht' cholesterol (LDL-cholesterolgehalte) verlaagt, waardoor je minder kans hebt op hart- en vaatziekten. Witte rijst levert daarentegen weinig tot geen vezels. Dit komt doordat witte rijst is ontdaan van het vezelrijke vliesje dat om zilvervliesrijst heen zit. Het is daarom beter om witte rijst links te laten staan en te gaan voor zilvervliesrijst.

Zilvervliesrijst / Bron: DONOT6_STUDIO/ShutterstockZilvervliesrijst / Bron: DONOT6_STUDIO/Shutterstock

Zilvervliesrijst beter voor bloedsuiker dan witte rijst

Bruine zilvervliesrijst in plaats van witte rijst eten zorgt voor een gezondere bloedsuikerspiegel. Dit blijkt uit onderzoek van de Madras Diabetes Research Foundation in India zijn belangrijk voor landen waar veel rijst wordt gegeten. Maar ook goed om te weten voor iedereen die zijn bloedsuiker beter onder controle wil krijgen. de onderzoekers stellen op basis van hun onderzoek dat in landen waar een groot deel van het dagelijks eten bestaat uit rijst, bruine rijst in plaats van witte het risico op diabetes type 2 kan verkleinen. Iedereen die op zijn bloedsuikerspiegel wil letten heeft baat bij bruine (zilvervlies)rijst. Die is gezonder dan witte omdat het langzamere koolhydraten zijn, oftewel een lagere zogeheten glykemische index heeft. Dit zorgt ervoor dat de koolhydraten uit de rijst langzamer als suiker in het bloed worden opgenomen. Hierdoor stijgt de bloedsuiker langzamer en wordt ook minder hoog. (Bron: www.diabetesfonds.nl, 30-01-2014.)

Patat / Bron: Fclaria, PixabayPatat / Bron: Fclaria, Pixabay

Chips en patat

Acrylamide en neurotoxine

Deze populaire voedingsmiddelen bevatten acrylamide, een bekende kankerverwekkende stof en neurotoxine (stoffen die het zenuwstelsel aantasten), dat wordt gevormd wanneer de voedingsmiddelen worden gebakken of gefrituurd bij hoge temperaturen. Uit onderzoek is vast komen te staan dat verhitte aardappelproducten, zoals chips en frites (in de snackbar bereid), de belangrijkste bronnen van acrylamide zijn voor de consument. De hoogste gehaltes acrylamide werden aangetroffen in chips, zoutjes, pepernoten en ontbijtkoek. In patat die thuis was bereid werd acrylamide in mindere mate aangetroffen.

Transvetten

Maar dat is nog niet alles. Deze voedingsmiddelen bevatten ook transvetten, dat is een onverzadigd vet dat nog slechter is voor de gezondheid dan verzadigd vet. Voedingsfabrikanten gebruiken transvetten om de houdbaarheid van hun producten te verlengen. Uit onderzoek door de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) uit 2006 bleek dat in chips aanzienlijk minder 'foute' vetzuren zitten dan voorheen. Chips bevatten hoogstens 0,3 procent transvet en voorheen was dat maar liefst 15 procent.

Het is goed nieuws dat er nog maar zo weinig transvetten in chips zitten, desalniettemin blijft het een forse bron van calorieën. Honderd gram van de zoutjes leveren zo'n 540 kilocalorieën en voor vrouwen is dat meer dan 25 procent van de dagelijkse behoefte aan energie en voor mannen iets meer dan 20 procent.

Chips bevatten veel zout

Daarnaast bevatten chips en andere zoutjes veel zout. Zoals gezegd, krijg je van veel keukenzout een hoge bloeddruk en neemt het risico op hart- en vaatziekten toe als de bloeddruk hoger wordt. Wie gevarieerd eet, kan best af en toe chips of patat eten, maar maak er geen gewoonte van. Neem een gezonde snack als tussendoortje in plaats van een zakje chips (zie punt 10).

Hoe kun je weten of een product transvet bevat?

"Het is moeilijk na te gaan of een product transvet bevat. Soms wordt het gehalte transvet apart op het etiket aangegeven. Het gebruik van (gedeeltelijk) geharde olie of vet moet altijd worden vermeld in de ingrediëntendeclaratie. Vooral bij koekjes en snacks is op die manier te zien dat transvet is gebruikt. Staat bij de ingrediënten ‘plantaardig vet, gedeeltelijk gehard’ of ‘gehydrogeneerd vet’, dan kan dit duiden op de aanwezigheid van transvet.

In de snackbar of het cafetaria kunt u informeren in wat voor vet er gebakken wordt. Er zijn zaken die bakken in vloeibaar vet en dit kenbaar maken met een beeldmerk." (Bron: Voedingscentrum)

Donut / Bron: Skeeze, PixabayDonut / Bron: Skeeze, Pixabay

Donuts

Een donut is smakelijk. Maar als je een donut ontleedt, dan blijkt het geen enkele voedingswaarde te hebben. Het bevat geraffineerd suiker en bloem, kunstmatige smaakstoffen en gedeeltelijk gehard vet, dat vol zit met transvet. Transvet is schadelijk voor je gezondheid. De gezondheidsrisico's van transvet zijn onder andere: overgewicht en obesitas, kanker, dichtslibben van de aderen, diabetes, verhoogd cholesterol, hart en vaatziekten en allergie bij kinderen.

Koekjes en cakejes

Transvet en suiker

De Consumentenbond onderzocht in 2010 in de supermarkt de populairste koekjes en uit hun onderzoek bleek dat het gehalte transvet de laatste jaren aanzienlijk was verminderd. Lang niet alle koekjes bevatten transvet, maar koekjes bevatten wel suiker, veel suiker. Het is algemeen bekend dat een teveel aan suiker kan leiden tot overgewicht en daarmee samenhangende gezondheidsrisico's.

Overdaad aan suiker is ongezond

Er kleeft nog een gevaar aan een overdaad aan suiker. Kristalsuiker bestaat uit glucose en fructose en een teveel aan fructose maakt je cellen minder gevoelig voor insuline, met als gevolg dat het lichaam glucose niet goed kan opnemen. Dit kan (waarschijnlijk in combinatie met andere factoren) leiden tot suikerziekte. Maar we zijn er nog niet: fructose blijkt verder het slechte LDL-cholesterol te verhogen hetgeen de kans vergroot op hart- en vaatziekten. Last but not least: er is een samenhang tussen dagelijkse inname van fructose en het ontstaan van aderverkalking. Neem een gezond snack als tussendoortje in plaats van een koekje (zie punt 10).

Een te veel aan fructose en de kans op insulineresistentie

"Dat je door het eten van veel suiker dik kunt worden, is geen nieuws. Minder bekend is dat fructose - meer dan elke andere zoetstof - aanzet tot de opslag van vet, voornamelijk buikvet. Maar er is meer aan de hand. De gemiddelde Nederlander eet dagelijks 100 gram suiker. Wie regelmatig meer dan 50 gram suiker eet (de "verborgen" suikers meegeteld) en dus minstens 25 gram fructose binnenkrijgt, loopt volgens onderzoeken een aanzienlijke kans op insulineresistentie. Daarbij reageren de lichaamscellen niet goed meer op insuline. Insulineresistentie kan leiden tot diabetes." (Bron: Nieuwslog.nl)

Candybars

Suiker- en vetbommetjes

Candybars, zoals Bounty, Mars, Kitkat, Milky Way, Nuts, Twix, Snickers en M&M's, zijn echte suiker- en vetbommetjes zonder enige toegevoegde waarde aan voedingsstoffen. Neem in plaats daarvan een gezonde snack als tussendoortje.

Gezonde snacks voor tussendoor

Hierbij kun je denken aan:
  • eigengemaakte soep op groentebasis;
  • een handjevol gedroogde zuidvruchten zoals dadels, vijgen, abrikozen en pruimen (deze zijn cholesterolverlagend en zitten boordevol vitamines en vezels);
  • een handjevol noten (noten bevatten weliswaar veel calorieën, maar ze werken beschermend tegen hart- en vaatziekten en noten zorgen bovendien voor een lager cholesterolgehalte);
  • fruit (rijk aan vitamines en mineralen);
  • volkoren knäckebröd (belegd met bijvoorbeeld magere vleeswaren of magere kaas);
  • magere kwark of magere yoghurt;
  • ontbijtkoek*, rijstwafels, eierkoeken en tussendoorbiscuits** zijn ook geschikte tussendoortjes.

(*) Ofschoon ontbijtkoek acrylamide bevat (zie boven), is dit volgens het Voedingscentrum geen reden om helemaal geen ontbijtkoek meer te eten. Ontbijtkoek bevat weinig vet en is daardoor een gezond tussendoortje. De hoeveelheid acrylamide in het eten kan beperkt blijven, als je niet zoveel chips, zoutjes en patat eet.
(**) Neem dan één tussendoorbiscuit en nièt het hele pakje. Voorbeelden van tussendoorbiscuits zijn: Liga, Evergreen, Sultana en Nutribreak.

Is chocolade goed voor de gezondheid? / Bron: Africa Studio/Shutterstock.comIs chocolade goed voor de gezondheid? / Bron: Africa Studio/Shutterstock.com

Chocolade: goed voor de gezondheid?

Chocolade bevat veel verzadigd vet, hetgeen de kans op hart- en vaatziekten vergroot. Chocolade is daarom een lekkernij die niet te vaak moet worden gegeten. Maar chocolade bevat ook flavonoïden, dat zijn bioactieve stoffen die een antioxidantwerking hebben en celbeschadiging kunnen voorkomen. Flavonoïden helpen mee om de kans op hart- en vaatziekten te verminderen. Flavonoïde maakt de aders wijder. Vooral pure chocolade - dus chocolade met een hoog gehalte aan cacao - heeft dit gunstige effect, zo blijkt uit onderzoek. Des te puurder, des te beter. Vermijd dus melk- en witte chocolade en eet zo puur mogelijke chocolade. Dagelijks een geringe hoeveelheid pure chocolade is gezond. Het is dan wel belangrijk om te compenseren en andere calorierijke producten te minderen of links te laten liggen. En zo sluiten we dit artikel over ongezond voedsel toch nog gezond én positief af!

Lijst met ongezond eten

Hieronder staat een lijst met 50 ongezonde voedingsmiddelen:
  1. Frisdrank
  2. Suikerhoudende ontbijtgranen
  3. Gefritueerde aardappelproducten (zoals friet)
  4. Donuts
  5. Gebak
  6. IJs
    Er zitten veel suikers en verzadigde vetten in gebak / Bron: Syda Productions/Shutterstock.comEr zitten veel suikers en verzadigde vetten in gebak / Bron: Syda Productions/Shutterstock.com
  7. Chocoladerepen
  8. Koekjes
  9. Chips
  10. Pizza
  11. Hamburgers
  12. Hotdogs
  13. Energie- en sportdranken
  14. Wit brood
  15. Witte rijst
  16. Pasta met veel roomsaus
  17. Gebakken kip met vel
  18. Bacon
  19. Worstjes
  20. Nacho's met gesmolten kaas
  21. Cake
  22. Margarine
  23. Popcorn met veel boter
  24. Instant noedels
  25. Vet vlees (bijvoorbeeld speklappen)
  26. Fastfood milkshakes
  27. Pannenkoeken met veel stroop
  28. Roomijs met toegevoegde suikers
  29. Vette sauzen (bijvoorbeeld mayonaise)
  30. Roomsoepen
  31. Nacho's met guacamole en zure room
  32. Gepaneerde en gefrituurde voedingsmiddelen
  33. Bier
  34. Gezoete yoghurt
  35. Slagroom
  36. Ketchup met toegevoegde suikers
  37. Koffiedranken met veel suiker en room
  38. Jam met veel toegevoegde suikers
  39. Soepen uit blik met veel zout
  40. Koolzuurhoudende dranken
  41. Blikjes fruit in zware siroop
  42. Instant havermout met toegevoegde suikers
  43. Zoete ontbijtgranen
  44. Fastfood-taco's
  45. Vette kaas
  46. Roomkaas
  47. Frituursnacks (bijvoorbeeld jalapeño poppers, frikandellen en kroketten)
  48. Diepvriesmaaltijden met veel vet en zout
  49. Taart
  50. Diepvriespizza's met veel kaas en vet vlees

Deze lijst met ongezond eten en drinken is niet uitputtend!

Noten:
  1. Voedingscentrum. Suiker. https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/suiker.aspx (ingezien op 30-8-2023)
  2. UMC Utrecht. Hoge bloeddruk. https://www.umcutrecht.nl/nl/ziekte/hoge-bloeddruk (ingezien op 30-8-2023)
  3. Voedingscentrum. Vlees. https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vlees.asp (ingezien op 30-8-2023)
  4. Hartstichting. Zout eten. https://www.hartstichting.nl/gezond-leven/gezond-eten/zout-eten (ingezien op 30-8-2023)
  5. Hartstichting. Koffie: gezond voor je hart? https://shop.hartstichting.nl/nieuws/koffie-gezond-voor-hart (ingezien op 30-8-2023)

Lees verder

© 2010 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe ongezond is pizza, patat, chips en ander 'slecht' eten?Hoe ongezond is pizza, patat, chips en ander 'slecht' eten?Patat, pizza en chips. Ongezond maar lekker eten. De een eet het bijna nooit, de ander bijna dagelijks. Onverstandig, wo…
Moeten mensen die ongezond leven meer betalen voor de zorg?Moeten mensen die ongezond leven meer betalen voor de zorg?De laatste tijd hoor je het steeds vaker om je heen dat iemand zegt: ‘Ik vind eigenlijk dat rokers en drinkers meer zorg…
Ongezond voedsel dat gezond blijkt te zijnOngezond voedsel dat gezond blijkt te zijnWe worden door allerlei factoren beïnvloed wat betreft onze eetgewoonte. Soms wordt ons wijs gemaakt dat een bepaald soo…
Is vette vis gezond? Een overzicht van gezonde vette visIs vette vis gezond? Een vraag die veel mensen zich stellen aangezien veel berichten tegenstrijdig zijn. Anderzijds word…

Vitaminen, mineralen en spoorelementenVitaminen, mineralen en spoorelementenVitamines en mineralen zijn essentieel voor het lichaam, en dat betekent dat ze onmisbaar zijn voor een goede gezondheid…
Paardenmelk: lijkt veel op menselijke melkPaardenmelk: lijkt veel op menselijke melkPaardenmelk lijkt veel op menselijke melk. Het bevat veel meer vitamines dan koeienmelk. Bovendien helpt paardenmelk bij…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pashminu, Pixabay
  • Hartstichting. Koffie: gezond voor je hart? https://shop.hartstichting.nl/nieuws/koffie-gezond-voor-hart (ingezien op 30-8-2023)
  • Hartstichting. Zout eten. https://www.hartstichting.nl/gezond-leven/gezond-eten/zout-eten (ingezien op 30-8-2023)
  • http://www.diabetesfonds.nl/nieuws/zilvervliesrijst-beter-voor-bloedsuiker-dan-witte-rijst
  • http://www.voedingscentrum.nl
  • http://www.nu.nl/wetenschap/710535/minder-slecht-vet-in-chips.html
  • http://www.nieuwslog.nl/article/medisch_62246/Teveel_suiker_toch_oorzaak_van_diabetes.html
  • UMC Utrecht. Hoge bloeddruk. https://www.umcutrecht.nl/nl/ziekte/hoge-bloeddruk (ingezien op 30-8-2023)
  • Quora. Is het ongezond om het vel van de gebraden kip te eten? https://nl.quora.com/Is-het-ongezond-om-het-vel-van-de-gebraden-kip-te-eten (ingezien op 18-12-2023)
  • Voedingscentrum. Suiker. https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/suiker.aspx (ingezien op 30-8-2023)
  • Voedingscentrum. Vlees. https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vlees.asp (ingezien op 30-8-2023)
  • Afbeelding bron 1: Leemonton/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 2: VintageBlue, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Martin Sulman
  • Afbeelding bron 4: Taniadimas, Pixabay
  • Afbeelding bron 5: DONOT6_STUDIO/Shutterstock
  • Afbeelding bron 6: Fclaria, Pixabay
  • Afbeelding bron 7: Skeeze, Pixabay
  • Afbeelding bron 8: Africa Studio/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 9: Syda Productions/Shutterstock.com
Reacties

Merette, 15-10-2015
Klopt dat wel, over verzadigd vet vergroot kans op hart- en vaatziekten? Volgens mij is dit nooit bewezen. Reactie infoteur, 18-10-2015
Er is hier enkele jaren geleden controverse over geweest, maar een recente studie wijst uit dat verzadigd vet het risico op hart- en vaatziekten vergroot:

"Now, a study published in the Journal of the American College of Cardiology finds that too much saturated fat is indeed harmful to the heart, but it also provides an explanation for the earlier confusing study results as well. If you cut out calories from saturated fat, the kinds of calories you replace them with can be just as detrimental."

Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterol in het bloed en LDL-cholesterol is niet goed voor de bloedvaten Een teveel aan verzadigd vet vergroot zodoende het risico op hart- en vaatziekten.

In eerdere onderzoeken bleek dat er echter weinig gezondheidsvoordeel was als de inname van verzadigd vet verminderde. Het leidde vaak niet tot minder hart- en vaatziekten. Maar dit kwam doordat de meeste mensen de neiging hadden verzadigd vet te vervangen door koolhydraten, in het bijzonder geraffineerde koolhydraten die gemakkelijker worden omgezet in vet. Denk hierbij aan witte bloem, witte rijst, witte macaroni en spaghetti en alle kant en klaar producten (koekjes, gebak, diepvries- en koelkast maaltijden, pizza's, etc.).

"Because of the detailed nature of the food questions, the researchers could study in even more depth the patterns of diet changes among the volunteers. For example, as people dropped the number of calories they ate each day from saturated fat, Hu and his team could see that the participants replaced these fats with carbohydrates: particularly refined carbohydrates that are more easily transferred into fat. That contributed to a heart disease risk that was almost equal to that from saturated fats. That could explain why previous studies had found little benefit to reducing saturated fat, since most people tend to replace them with equally unhealthy carbohydrates."

Doch mensen die verzadigde vetten in hun dieet vervangen door volle granen, ondervinden wel degelijk gezondheidsvoordelen:

"For people who replaced the saturated with better-for-you whole grains, however, the story was different. They showed a lower risk of heart disease compared to those who didn’t make the switch."

Lees hier verder: http://time.com/4052306/saturated-fat-heart-disease/

Pieter A., 23-02-2015
Teveel suiker is ongezond en terecht genoemd bij suikerhoudende dranken. Alleen vergeten bij Soep. Die gepasteuriseerde soepen uit een zak. Die juist door pasteurisatie zo zuur worden dat men er van lieverlee een hoeveelheid suiker aan toevoegt waar een fles cola bleek van wordt. Om over de rest van hun inhoud (zout) nog maar te zwijgen. Reactie infoteur, 28-02-2015
Dat is juist. In heel veel kant-en-klare maaltijden wordt suiker toegevoegd.

J. Gooijer, 07-12-2014
Helaas is het artikel over ongezonde voeding kennelijk niet getoetst op juistheid, veel stellingen zijn onwaar of nog niet aangetoond,
het is te simpel om te zeggen dat je witte rijst links moet laten liggen, de halve wereld leeft ervan.
Volle melk en volle yoghurt zijn geen ongezonde producten als je niet gevoelig bent voor LDL ophoping,
er zijn mensen die veel dierlijk vet eten en geen cholesterol probleem hebben.
wat wel ongezond is, is altijd maar bezig zijn met gezond eten… daar word je uiteindelijk (geestelijk ) ziek van Reactie infoteur, 08-12-2014
Dat de halve wereld ergens van leeft (witte rijst) wil niet zeggen dat het alternatief (zilvervliesrijst) beter is voor je gezondheid. Rijst is een bron van koolhydraten en andere gezonde voedingsstoffen. Zilvervliesrijst bevat daarnaast veel vezels. Witte rijst levert weinig tot geen vezels. Witte rijst is namelijk ontdaan van het vezelrijke vliesje dat om zilvervliesrijst heen zit. Bovendien is zilvervliesrijst beter voor je bloedsuiker.

Het Diabetesfonds schrijft over een recent onderzoek uit India: "Wetenschappers van de Madras Diabetes Research Foundation in India deden onderzoek bij 150 volwassenen zonder diabetes, met licht tot zwaar overgewicht. De helft van hen at drie maanden lang bruine rijst in hun dagelijkse menu, de andere helft witte rijst. Bij de mensen die bruine rijst aten was de bloedsuiker gemiddeld 20% lager dan bij de witte rijst-groep. Onderzoeker dr. Mohan presenteerde de resultaten op een bijeenkomst van de Internationale Diabetes Federatie. Hij stelt dat in landen waar een groot deel van het dagelijks eten bestaat uit rijst, bruine rijst in plaats van witte het risico op diabetes type 2 kan verkleinen." De halve wereld leeft weliswaar van witte rijst, maar deze onderzoekers raden aan om over te stappen op zilvervliesrijst.

Ik beweer niet dat volle melk en volle yoghurt ongezonde producten zijn. Ik schrijf: "Het is… aan te raden om magere of halfvolle melk en melkproducten te gebruiken in plaats van de volle variant." Dit is in lijn met de aanbevelingen van het Voedingscentrum.

Over yoghurt schrijft het Voedingscentrum: "Yoghurt past in een gezond voedingspatroon en is daarom opgenomen in de Schijf van Vijf. Net als melk levert yoghurt veel goede voedingsstoffen. Het levert ook verzadigd vet. Dit vergroot het risico op hart- en vaatziekten. Het advies is te kiezen voor magere yoghurt, hier zit minder vet in. Eet je volgens de schijf van Vijf, dan krijg je niet teveel verzadigde vetten binnen."

En over melk schrijft het Voedingscentrum: "Melk en melkproducten leveren veel goede voedingsstoffen. Ze bevatten eiwit en zijn een bron van de vitamines B2, B12 en calcium. Het vet in melk bevat wel veel verzadigde vetten. Dit vergroot het risico op hart- en vaatziekten. Eet je magere melkproducten, dan krijg je niet teveel verzadigde vetten binnen."

Ik adviseer nergens om altijd maar bezig te zijn met gezond eten. Dit artikel geeft slechts een aantal suggesties voor een gezonder voedingspatroon. Niets meer en niets minder.

Els, 24-03-2014
Welke biscuits vallen onder tussendoorbiscuits? Kunt u voorbeelden van deze biscuits geven? Alvast bedankt. Reactie infoteur, 25-03-2014
Naar aanleiding van uw vraag heb ik voorbeelden hiervan opgenomen in het artikel.

Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 18-12-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 20
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.