Gezondheid: Geheugentraining

Gezondheid: Geheugentraining Kan je je brein trainen? Waarom niet, als je wel je lichaam kunt trainer, kan je ook je brein trainen. Wat je niet gebruikt in lichaam en geest, verlies je onherroepelijk en dus moet je het blijven trainen. Nu weten we wel hoe we het lichaam trainen, maar voor wat betreft de geest, ligt dit toch wel wat genuanceerder. Soms kan het overigens heel eenvoudig.

Ideale hersenen

Als je heel jong bent, nemen je hersenen alles op als een spons. Hoewel er veel mensen zijn die het leven lang blijven leren, veranderen je hersenen wel. Net zoals een lichaam wat je minder goed onderhoudt, kan dit met je hersenen ook gebeuren. Je hersenen niet bezig houden, wil zeggen dat deze in de ruststand zullen gaan en als je dit maar lang genoeg doet, dan loop je de kans dat je “afstompt”. Zowel je hersenen als in de mens die je bent. Strikt genomen spreken we momenteel over ca. 20 jaar als ideale hersenleeftijd.

Hersenen onderhouden

Je hersenen bezighouden met bijvoorbeeld puzzelen is een prima manier en veel mensen die deze wijze kennen en hanteren. Maar je hersenen train je op veel meer vlakken en het kan allemaal op een relatief ludieke manier … zolang je het maar consequent doet.
Besef ook dat als je de dingen in een vast stramien gaat doen, je je hersenen lui kunt maken. Bij alles wat je dus doet, is het goed om stil te staan of het in je vaste patroon is of juist niet.

Aan de slag

Bijgaand enkele zaken waar je op – ludieke wijze – je hersenen kunt “trainen”:
  • Laat je controlerende geest los. Niet alles op voorhand proberen te ordenen. Soms gaan zaken organisch en dat organische helpt bij het nadenken over hoe zaken op te pakken, op te lossen, in te plannen etc.
  • Wissel je handelwijze eens af. De meeste mensen hebben een vast patroon hoe ze zaken oppakken. Of dat nu een afspraak in de agenda zetten is of een teamoverleg plannen of een etentje organiseren. Doe het eens net even anders en kijk dan hoe je tot hetzelfde resultaat kunt komen.
  • Ben je rechtshandig, probeer eens een half uur als linkshandig te doen en andersom.
  • Moet je nog wat eenvoudige huishoudelijke dingen doen, sluit de ogen en probeer diezelfde zaken nu met de ogen dicht te doen.
  • Zet je hersenen ook eens aan het werk met eten. Eet je eten – bij voorkeur niet zelf klaargemaakt – eens op met de neus dichtgeknepen. Je mag wel kijken, maar niet ruiken. En draai het vervolgens om door wel te ruiken, maar niet te kijken.
  • Bekijk thuis wat voor boodschappen je nodig hebt (probeer de schappen volgens de winkelformule te volgen), probeer het nu te onthouden en kijk in de winkel of je het ook daadwerkelijk onthouden hebt.
  • Heb je een hond en loop je meestal vergelijkbare rondjes om de hond uit te laten? Loop eens gewoon een andere richting op, denk even niet na en als je een stukje van huis bent, ga je kijken wel weg je terug kunt vinden.
  • Lees in de ochtend wat artikelen uit de (elektronische-) krant en probeer dit in de middaguren te reproduceren.

Nu zijn er ook allerlei elektronische spelletjes om de hersenen te trainen en die kan je natuurlijk ook altijd doen. Maar vaak zijn die ogenschijnlijk eenvoudige zaken, zoals boven genoemd, net een iets leuker om toe te passen … en zo zijn er nog veel meer zaken te bedenken hoe je de hersenen kunt trainen.

Slapen

Ook als we slapen, zijn onze hersenen actief. Als een proces niet geautomatiseerd is, stopt het wel tijdens onze slaap. De hersenen leggen het lam en de buitenwereld wordt even buitengesloten. Maar zoals gezegd zijn er ook delen van de hersenen die tijdens de nachtelijke uren blijven scannen (routinematig).
Dit alles neemt niet weg dat slapen goed is om zowel het lichaam als de hersenen gezond te houden. Futloos voelen als je niet goed geslapen hebt, heeft met je lichaam maar ook met je hersenen te maken. Denk maar eens aan het verlies aan concentratie. Een goede nachtrust is dus een begin van het onderhouden van de hersenen.

Tot slot

Je brein bezig houden is dus belangrijk en bij voorkeur tot op hoge leeftijd. Het geeft uiteraard geen garanties, maar je hebt wel meer kans dat je je hersenen tot op hoge leeftijd optimaal kunt gebruiken.
© 2014 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoeveel slaap per dag heb je nodig?De meeste mensen slapen 7 tot 8 uur per nacht omdat het zogenaamd "moet". Maar is dit wel zo? Dit is dus niet zo, want h…
Dutjes: Overdag slapenDutjes: Overdag slapenOverdag slapen kan helpen om vermoeidheid kwijt te raken wanneer je niet voldoende nachtrust hebt gehad. En slapen overd…
Wat moet je doen om goed te slapen?Wat moet je doen om goed te slapen?Voldoende slaap is belangrijk om de dag goed door te komen. Voor mensen met slaapproblemen is het erg moeilijk. Lees in…
Geheugentraining als je ouder wordtGeheugentraining als je ouder wordtAls je jong bent en je studeert, dan lijkt je brein meer op een spons. Alles wat binnenkomt wordt opgezogen zoals een sp…

Ontwaken tijdens een narcoseOntwaken tijdens een narcoseOperaties onder volledige narcose zijn tegenwoordig een routinezaak. Maar er zijn echter patiënten die tijdens de operat…
Urodynamisch onderzoek (UDO): Onderzoek van blaasfunctieUrodynamisch onderzoek (UDO): Onderzoek van blaasfunctieVia een urodynamisch onderzoek (UDO) onderzoekt de uroloog de functie van de blaas en het afsluitmechanisme. Dit inwendi…
Bronnen en referenties
  • H. Voermans - psycholoog
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.