Neotaam is de opvolger van Aspartaam

Neotaam is de opvolger van Aspartaam Aspartaam is een veelomstreden zoetmiddel dat inmiddels al vele jaren en ook in duizenden producten word verwerkt en toegevoegt. Vooral ook light producten bevatten Aspartaam. Ook producten als: Candarel, Natrena enz. bevatten allemaal Aspartaam. Op het etiket herkenbaar onder het nummer: E-951. Aspartaam is een neurotoxisch middel dat wil zeggen dat het hersenbeschadigingen kan veroorzaken, en nu komt er dan een nieuw middel bij: 'Neotame'. Hét nieuwe zoetmiddel, ook uit de stal van NutraSweet.

Misschien toch maar wel suiker dan?

Omdat suiker bekent staat als dikmaker, zoeken mensen graag een alternatief op als dat er is. en dat is de zoete stof die velen malen zoeter smaakt dan suiker, waardoor je er dus minder van nodig hebt, en bovendien helemaal geen calorieën bevat. Wat mensen niet weten is dat er al jaren en jaren onderzoeken gaande zijn die inmiddels velen malen hebben bewezen dat Aspartaam, wat dat is de stof waar het om gaat, vele ziektes en verschijnselen kan veroorzaken. Dus ja, je word niet meer dik van de suiker, maar of het nou zo slim is om Aspartaam te gebruiken?

Natuurlijk gaat de voedingsmiddelenindustrie in de tegenaanval en komt ook weer met vele resultaten van onderzoeken die bewijzen dat Aspartaam helemaal niet gevaarlijk is voor de gezondheid. En die discussie zal gewoon doorgaan. Men moet zich wel afvragen wie er nu het meeste bij te winnen heeft om gelooft te worden. Doordat Aspartaam al zo ontzettend vaak in opspraak is gekomen gaan toch steeds meer stemmen op tégen het gebruik van dit goedje, dat in duizenden producten is verwerkt. Van aspirines, babyvoeding, vitamines, frisdranken, Lightproducten, yoghurt tot koek en cake en weet ik wat al niet meer. Eigenlijk is er geen ontkomen aan en mensen gaan dan ook steeds bewuster kijken naar hun aankopen.

Patent bijna verlopen op Aspartaam.

Het patent is bijna verlopen. Daarbij de negatieve publiciteit en bewustwording van mensen in acht genomen werd het tijd voor een nieuwe zoetstof. Ook deze nieuwe zoetstof komt van de zelfde fabrikant die Aspartaam produceert en dat is ‘NutraSweet’. De vervanging van Aspartaam naar NutraSweet bij de toevoeging aan producten zal probleemloos en stilletjes verlopen want alle producten die nu Aspartaam bevatten zullen straks Neotaam bevatten. Voor NutraSweet ligt het voordeel van dit middel in het feit dat het nóg eens zoeter is en er dus minder van nodig is om een middel te zoeten (hogere geldopbrengst) én dat zij voorlopig weer het patent hebben op dit nieuwe middel. Daarbij komt ook nog eens het feit dat juist doordat, er veel minder Neotame in een product word toegevoegd, het niet als ingrediënt hoeft te worden vermeld en het op die manier dus ook voor de consument niet te checken is dat hij/zij een product koopt dat Neotame bevat.

De feiten over Neotame.

  • Neotame is afgeleid uit Aspartaam en naar de berichten luisterend nóg giftiger voor het menselijk lichaam dan Aspartaam.
  • Neotaam is een wit reukloos poeder dat kan worden gebruikt in levensmiddelen om deze te zoeten. Neotaam is volkomen chemisch product en heeft niets met ‘echte’ suiker of zoetstof te maken. Witte suiker is ook niet gezond omdat het een leeg geraffinadereerd eindproduct is geworden na bewerking van de oorspronkelijke suikerbiet, maar Neotaam komt uit het laboratorium. Het is een met mensenhanden gemaakt chemisch product.
  • Neotame is 7000 tot 13000 keer zoeter dan suiker, er is dus maar heel weinig van nodig in een product.
  • Neotaam wordt geproduceerd door de reactie van aspartaam en 3,3-dimethylbutyraldehyde.
  • Evenals bij Aspartaam maakt men zich zorgen over de geleidelijke neurotoxische en immonotoxische schade die Neotame zou kunnen veroorzaken door een combinative van formaldehyde metabolite (dat al zeer giftig is bij extreme lage dosering) en een excitotoxische aminozuur.
  • Ook in de Europese Unie is de stof eind 2009 aanvaard en opgenomen in de ‘Warenwetregeling Gebruik van zoetstoffen’.
  • Neotame zal benoemt worden als E-961

Zijn de zorgen overdreven?

Veel mensen kunnen gewoon niet geloven dat de overheid het zou goedkeuren dat er een toevoeging aan producten zou worden gedaan die ons mensen ziek zou kunnen maken. Maar het tegendeel is al velen malen onderzocht en bewezen, ook al spreken de voedselfabrikanten dit weer tegen.

Men moet ook bedenken dat het hier niet om een eenmalig gebruik van een product gaat, maar om de consumptie van zeker 5000 producten die bij ieder in de supermarkt liggen en soms meerdere keren per dag worden genuttigd. Denk bijvoorbeeld aan light producten. Men kan er zeker vanuit gaan dat een product waarop staat: ‘zonder suiker’ daarvoor in de plaats Aspartaam/Neotame bevat. Je mag er dan niet dik van worden, maar daar staan dan weer 92 andere ziekte verschijnselen tegenover die daardoor kunnen ontstaan. Lees ook mijn artikel over ‘Aspartaam’ om te kijken over welke ziekteverschijnselen het hier gaat.

Voorkomen is beter dan genezen.

Let op de verpakking van een product dat je wilt aankopen en koop vooral geen light producten. Behalve dat deze producten toevoegingen hebben die ongezond zijn, zorgen ze er ook nog voor dat je juist meer honger en dorst krijgt en dus zeker niet zult afvallen. Suiker mag dan niet gezond zijn maar dit alternatief is nog veel ongezonder.
© 2011 - 2024 Yoan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gebruikt u nog Lightproducten?Gebruikt u nog Lightproducten?Lightproducten, wie kent ze niet? Frisdranken, boter, koekjes, chips en ga maar door. Maar, zijn die lightproducten eige…
Lightproducten: past het in een gezond voedingspatroon?Lightproducten: past het in een gezond voedingspatroon?Lightproducten bevatten vaak minder calorieën en vetten. Wanneer je wilt afvallen, past dit goed in een voedingspatroon.…

Bèta-caroteen of provitamine ABèta-caroteen of provitamine ABèta-caroteen is een veelvoorkomende vitamine die nuttig is voor het lichaam. Wat is beta-caroteen precies, waar vind je…
Vitamine D-tekort, hoe te voorkomenVitamine D-tekort, hoe te voorkomenVitamine D is een vetoplosbaar prohormoon. Belangrijkste functie van vitamine D is het faciliteren van het calciumopname…
Reacties

Joost, 27-03-2012
Is er ook ergens een lijst beschikbaar (of in te zien) van producten die neotaam bevatten? Reactie infoteur, 29-03-2012
Ik kan zo gauw geen echte lijst vinden maar waar je op kunt letten is dat Neotaam op verpakkingen is te herkennen aan het E nummer: E961.

Harriet, 22-03-2011
Ik heb een kennis die hardnekkig bekent totaal geen last te hebben van enige bijverschijnselen van aspertaam. Zij gebruikt het erg vaak, cola light en alles wat light is. Ze beweert dat ze een tante had die heel gezond at, niet rookte, drinkte, geen stress, en toch kanker kreeg en maar 60 jaar geworden is. Dus dat dit allemaal bangmakerij is.o.a.en onzin is. Reactie infoteur, 24-03-2011
Daar kijk ik niet van op Harriet. Ook mijn moeder is overleden aan longkanker en heeft nooit gerookt. Het gaat dan ook niet alleen maar om Neotaam of Aspartaam. Het is een opéénstapeling van bewerkte voedingsmiddelen, luchtverontreiniging, ongezonde levenswijzen en noem maar op. We kunnen hooguit ons best doen door het delen van informatie om elkaar wijzer te maken zodat we hopenlijk minder snel ziek worden. Maar natuurlijk is er nooit een garantie.
Groetjes…

Yoan (156 artikelen)
Gepubliceerd: 25-02-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.