Is snoepen een verslaving?

Is snoepen een verslaving? Is suiker net zo verslavend als alcohol? Wat zijn de effecten op de hersenen als we veel zoetigheid eten? Waarom snoepen vrouwen meer dan mannen? Hoe komt het dat de bloedsuikerspiegel in de feestmaanden veel hoger is? Staat lekker eten gelijk aan gezelligheid? Hoe gezond is gezonde voeding als er in veel producten suiker zit?

Ongezond gedrag

Dat snoepen een ongezond gedrag is, weten we allemaal. Sinds kort is het bewezen dat snoepen een verslaving is. De mate in hoeverre snoepen een verslaving is, dat is nog niet bewezen. Bijvoorbeeld: is suiker lichamelijk net zo verslavend als alcohol? Onderzoek bij dieren suggereert van wel.

Effecten

Onderzoek in de hersenen na inname van suiker, zouden dezelfde effecten op onze hersenen hebben als bijvoorbeeld nicotine en alcohol. Als de effecten in onze hersenen hetzelfde zijn, zou dat een verklaring zijn waarom het zo moeilijk is te stoppen met snoepen. Het geeft echter wel kansen om het snoepen onder controle te krijgen, nu we weten welke effecten het snoepen op onze hersenen hebben.

Bloedsuikerspiegel

Vooral de maanden waar er relatief veel gesnoept wordt, tijdens de feestmaanden met Sinterklaas, Kerst en Oud en Nieuw, is de bloedsuikerspiegel van veel mensen hoger dan normaal. Dat komt omdat er meer gesnoept wordt. Door het meer snoepen willen de hersenen de volgende dag net zoveel zoetigheid als de vorige dag.

Glucose

Onderzoek op dieren, die tijdlang grote hoeveelheden glucose kregen toegediend, zijn de resultaten duidelijk: de dieren waren veranderd omdat ze de dagen erna veel meer suiker tot zich namen dan hun soortgenoten die amper tot geen glucose kregen.

Vrouwen

Vooral vrouwen blijken gevoelig te zijn van de effecten van het eten van zoetigheid: lekker eten geeft een fijn gevoel. Ondanks dat vrouwen snoepen ongezond vinden, snoepen zij meer dan mannen. Het hunkerende gevoel naar chocola of zoetigheid kan bij vrouwen overheersend zijn. Na het snoepen komt de kater: het schuldgevoel en eventuele misselijkheid. Het fijne gevoel dat snoepen geeft is maar van korte duur. De bloedsuikerspiegel raakt na de hoge piek in een diep dal.

Lekker eten

Afblijven van lekker eten is moeilijk omdat we er steeds mee geconfronteerd worden: geen feest zonder lekker eten. Andersom geldt dat ook: lekker eten staat voor gezelligheid.

Gezonde voedingsmiddelen

Als suiker inderdaad vrijwel dezelfde effecten op onze hersenen heeft als alcohol en nicotine, hoe zit dat dan met de toevoeging van suiker in veel producten? Tomatensaus en pastasaus barst van de suiker. Ook gezonde voedingsmiddelen kunnen suiker bevatten. Vruchtensappen uit de supermarkt bevatten vrijwel net zo veel suiker als frisdrank. Ook de effecten op de bloedsuikerspiegel kunnen door snelle koolhydraten enorm zijn. Het verlangen naar zoetigheid wordt in stand gehouden door de toevoegingen van suiker in onze voeding. Puur natuur is beter en lees aandachtig de etiketten van voedingsproducten: weet wat je eet!

Verleiding

De verleiding is overal. Toch zijn er voedingsproducten die onze bloedsuikerspiegel niet laten schommelen:
  • Fruit,
  • Groente en
  • Volkorenproducten.
Na een week of drie zijn de hersenen er aan gewend dat er geen zoetigheid meer komt, toch blijft de verleiding overal. Actieve afleiding zoeken is de oplossing. Dat is makkelijk gezegd dan gedaan, maar waar: trek in zoetigheid? Ga iemand bellen, of ga sporten. Zolang je je hersenen tevreden houd, wordt het verlangen naar zoetigheid iedere dag minder.

Voordelen

Wat zijn de voordelen om niet te snoepen? Wat zijn de voordelen om zoetigheid te laten staan?
  • Je ziet er jaren jonger uit,
  • Je zal kilo´s lichter zijn,
  • Je hebt geen last van schuldgevoelens.
© 2011 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen: afkicken van zoet en suikerAfvallen: afkicken van zoet en suikerHeb jij altijd zin in iets zoets? Heb jij na het eten behoefte aan iets zoets? Om gezond af te vallen is het beter voor…
Antioxidanten en pure chocola, hoe gezond is het?Chocola is goed voor je en chocolade is het nieuwe superfruit. We kennen die kreten allemaal wel, maar hoe waar is het d…
Verslaafd aan suikerVerslaafd aan suikerHeb jij ook iedere dag zoveel trek in zoetigheid? Denk je er steeds aan en kan je er echt niet vanaf blijven? Grote kans…
Voedsel en emotieVoedsel en emotieIedereen heeft er wel eens last van; een rotgevoel. Voor veel mensen is eten dan een goede oplossing om dit gevoel van l…

Teunisbloemolie voor uw gezondheidTeunisbloemolie voor uw gezondheidTeunisbloemolie wordt gewonnen uit de teunisbloem. Teunisbloemolie heeft enkele zeer bijzondere geneeskrachtige eigensch…
Vrouwen: waarom een glaasje wijn goed voor je isVrouwen: waarom een glaasje wijn goed voor je isDe effecten van een glaasje wijn op het lichaam van vrouwen zijn volgens wetenschappelijk onderzoek zo gek nog niet. Wat…
Roberta (652 artikelen)
Laatste update: 17-10-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.