Bekende aandoeningen en de invloed van voeding

Bekende aandoeningen en de invloed van voeding Gezond eten is geen garantie om een goede gezondheid te krijgen, maar het is wel een voorwaarde. Door verkeerde voeding kun je ziek worden. Zo kun je denken aan bijvoorbeeld allergieën, eetstoornissen of diëten. Suikerziekte vormt tegenwoordig een steeds groter wordend probleem. Een aantal voedingspatronen en bijbehorende ziektebeelden worden hieronder nader bekeken.

Gezonde voeding

Een gezond voedingspatroon verkleint de kans op ziekten zoals bijvoorbeeld hart- en vaatziekten, kanker en botontkalking (osteoporose). Door verkeerd te eten kun je ziek worden. Ook kun je allerlei vage gezondheidsklachten krijgen zoals: hoofdpijn, moeheid of minder goed in je vel komen te zitten. Er zijn ook mensen die bewust niet of te weinig eten omdat ze een eetstoornis hebben zoals bijvoorbeeld anorexia. Gezond eten draagt bij aan je lekker voelen en een goede gezondheid.

Een dieet bij een aandoening

In geval van een aandoening is goede voeding extra belangrijk. Vaak is ‘gewoon’ gezond eten voldoende, maar soms is een aangepast dieet nodig, bijvoorbeeld bij diabetes, maagdarmontstekingen, gal-, leverziekten, nierziekten en jicht. Zo moet iemand met diabetes op de hoeveelheid koolhydraten (suikers) die hij binnen krijgt en zal iemand met jicht moeten uitkijken met de hoeveelheid eiwitten die hij eet. Hieronder worden enkele aandoeningen genoemd met het daarbij behorend voedingsadvies.

Voedselovergevoeligheid

Overgevoeligheid van voedsel is een overkoepelende term voor overgevoeligheidsreacties op voedsel zoals voedselallergie en niet-allergische overgevoeligheid (intolerantie). Een arts kan vaststellen of er sprake is van een voedselovergevoelighied en kan je eventueel doorverwijzen naar een diëtist. Een diëtist kan aangeven hoe bepaalde voeding vermeden kan worden zonder dat er een tekort aan voedingsstoffen zal ontstaan. Bij een overgevoeligheid van voeding kan het om allerlei voedingsmiddelen gaan. De meest voorkomende voedselallergieën bij overgevoeligheid komen voor bij: koemelk, soja, pinda's en schaal- en schelpdieren.

Diabetes

Diabetes wordt ook wel suikerziekte genoemd. Steeds meer mensen lijden tegenwoordig aan deze ziekte. Dat heeft te maken met een ongezonde leefstijl meestal in combinatie met overgewicht. Het lichaam is niet in staat de bloedsuiker op peil te houden. Normaal gesproken wordt de bloedsuikerspiegel geregeld door het hormoon insuline uit de alvleesklier. Bij mensen met diabetes wordt er door het lichaam geen insuline aangemaakt of het lichaam reageert niet meer op insuline. Dit hangt af van het soort diabetes. Als er lang te veel suiker in het bloed zit is dat erg ongezond. Mensen met diabetes moeten goed op de koolhydraten letten in hun voeding. Geraffineerde suikers die voorkomen in koekjes en gebak kunnen beter vermeden worden.

Glutenintolerantie (coeliakie)
Indien je coeliakie hebt is een glutenvrij dieet voor de rest van je de enige behandeling. Gluten is een eiwit dat van nature voorkomt in bepaalde granen: (tarwe, rogge, gerst, haver). Coeliakie is een aandoening in de dunne darm als gevolg van een intoleratie voor gluten. Hierdoor wordt het slijmvlies van de dunne darm zodanig beschadigd dat deze niet meer optimaal werkt. In sommige gevallen zijn de darmvlokken beschadigd en soms helemaal verdwenen. Klachten die door coeliakie worden veroorzaakt zijn: diarre, buikpijn, vermoeidheid, bloedarmoede, lusteloosheid, botontkalking en gewichtsverlies. Bij glutenintolerantie moeten bepaalde granen vermeden worden. Dit is moeilijk en een kans op een tekort aan voedingsstoffen is daardoor groot. Een diëtist kan hierin advies geven.

Nierziekten

Nierziekten zijn verraderlijk omdat ze pas klachten geven als de nieren meestal al erg ziek zijn en niet meer kunnen herstellen. Er zijn vele nierziekten zoals: nierbekkenontsteking, nierstenen, nierfilterontstekingen en cystennieren. Meestal moet iemand bij een nierziekte eerst medicijnen gebruiken of een dieet volgen. Een nierdieet is een zoutarm dieet als er sprake is van een hoge bloeddruk of teveel vocht vasthouden. Bij een nierfilterprobleem wordt er een eiwitbeperkend dieet geadviseerd. Het is belangrijk om voldoende vitaminen en mineralen binnen te krijgen. Begeleiding van een diëtist is vaak noodzakelijk.

Jicht

Jicht is een pijnlijke ontsteking van het gewricht. Meestal komt dit voor in de grote teen. Het kan ook in andere gewrichten zoals enkel of knie voorkomen. Een eerste of enige aanval doet zich meestal voor in één gewricht. Soms komen de aanvallen terug en breiden uit naar andere gewrichten. Voedingsstoffen die veel purine bevatten zetten het lichaam aan tot het produceren van urinezuur. Dit kristalliseert zich in het gewricht waardoor de jichtaanval kan ontstaan. Voedingsmiddelen die zeer veel purine bevatten zijn: bouillon, haring, hersenen, lever, jus, mosselen, bier, wijn en zwezerik. Wil je meer weten over voeding en jicht, kijk dan bij: voedingsadvies bij jicht.

Leverziekten

De lever is een belangrijk orgaan dat vele functies vervult. Door de steeds ongezonder wordende levensstijl van de gemiddelde mens krijgt de lever het steeds zwaarder te verduren. Boosdoeners zijn: roken, alcohol, medicijnen, kleur- en smaakstoffen en allerlei andere gifstoffen. Hierdoor kunnen diverse ziekten ontstaan aan de lever zoals levercirrose of klachten zoals vermoeidheid en hoofdpijn. De volgende voedingsmiddelen kunnen beter worden vermeden indien iemand een leverprobleem heeft: alcohol, varkensvlees, vette kazen, boter, mayonaise, olie, vers brood, eieren, chocolade, koekjes en koffie.

Lees verder

© 2011 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Glutenallergie: Symptomen, behandeling en glutenvrij dieetGlutenallergie: Symptomen, behandeling en glutenvrij dieetEen allergie voor gluten komt in de samenleving erg veel voor: 2 tot 3% van de mensen heeft namelijk glutenintolerantie.…
Suikerziekte en dieet: welk voedsel eten bij diabetes?Suikerziekte en dieet: welk voedsel eten bij diabetes?Suikerziekte is een ziekte die niet te genezen is, maar je kan ze wel onder controle houden. Naast de behandeling met me…
Risicofactoren suikerziekte type IIRisicofactoren suikerziekte type IIEr bestaan verschillende vormen van suikerziekte, ook wel diabetes genoemd. De meest voorkomende vorm is diabetes type I…
Jicht? Pas eetgewoonten aan om klachten te verminderenJicht? Pas eetgewoonten aan om klachten te verminderenJicht, een zeer vervelende en vooral pijnlijke aandoening. Het is dan ook belangrijk om de pijnlijke aanvallen zoveel mo…

Boter versus margarineBoter versus margarineIn de volksmond lijken boter en margarine, en zelfs ook halvarine, eenzelfde product te zijn. Je smeert het op je brood…
Gezonde lunch (tips)Gezonde lunch (tips)De lunch is na het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag. Een gezonde lunch geeft nieuwe energie en bevat langzam…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Couleur, Pixabay
  • www.voedingscentrum.nl
  • www.diabetesfonds.nl
  • www.kennisring.nl
  • www.werkendlichaam.nl
  • www.leverpatientenvereniging.nl
  • www.metabolisme.be
Reactie

Annie de Vries, 08-04-2013
Ik las over botontkalking. Moet daarvoor een scan laten maken voor de huisarts, omdat
het nu voor de 2e keer binnen een jaar voorkomt, dat ik een gebroken rib heb. Een goede vriend zei, dan ga je zeker aan de medicijnen. De huisarts zei, dat dit eventueel nodig zou zijn. Hij zei van niet en vond, dat ik maar eens op het internet moest kijken. Bij deze dus. Misschien hebt u wat meer informatie voor me.
Met vriendelijke groet,

Annie de Vries Reactie infoteur, 12-04-2013
Beste Annie,

Het ligt aan verschillende factoren zoals leeftijd, gewicht, voeding, leefstijl enzovoorts. Of medicijnen nodig zijn, kan ik zo niet bepalen. Op het internet is wel een hele hoop informatie te vinden over botontkalking. Voor persoonlijke informatie zou ik u toch doorverwijzen naar een arts.

Met vriendelijke groet,
Yvette Bakker

Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 26-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.