Heel gezond eten: wat is heel gezond eten?

Heel gezond eten: wat is heel gezond eten? Heel gezond eten. Wat is heel gezond eten? Natuurlijk hebben we de schijf van vijf die voorschrijft wat we allemaal zouden moeten eten aan gezond voedsel. Maar aan die schrijf van vijf wordt inmiddels getwijfeld. Er is wel eten dat gezonder is dan ander voedsel. Het is een soort super voedsel dat goed voor je gezondheid is. En je kunt er gewoon voor naar de supermarkt.

Geen enkele soort voedsel heeft alles wat het menselijke lichaam nodig heeft

Hoewel er gezond voedsel is, kan geen enkele voedselsoort zorgen voor alle voedingsstoffen die de mens nodig heeft. Alleen maar bessen eten, zorgt voor eiwittekort, alleen maar vlees eten is ook niet gezond. Dus het best leuk om allerlei super eten als eenling te noemen, maar dat voldoet niet. Supergezonde granaatappels, cranberry’s en sinaasappelen zorgen namelijk alleen niet voor voldoende inname van voedingsstoffen. Eigenlijk bestaat supervoedsel dus niet en mogen producenten producten ook niet meer zo noemen. Toch zijn er heel veel gezonde producten te vinden in de schappen van de supermarkt en die benoemen we hier.

Ketchup

Ketchup lijkt een vreemde eend in de bijt als het om gezond voedsel gaat. Toch is ketchup heel goed voor de mens, omdat er tomaten in zitten die verwarmd zijn. In tomaten zitten lycopenen, een soort natuurlijk pigment dat heel gezond is voor de mens. Hoe roder de tomaat, hoe meer lycopeen er in zit. En lycopeen beschermt de mens. Tegen verbranding van de zon, maar mogelijk zelfs tegen kanker en dan vooral protstaatkanker. Feit is alleen dat diezelfde lycopeen pas opgenomen wordt door de mens als de tomaat is verwarmd. De lycopeen zit namelijk in de celwand en dat kunnen mensen niet goed verteren. Door de tomaat te verhitten of door hem te gebruiken in pastasauzen of tomatenpuree gaat dat wel. Ook bewerkte producten die je dus zo kant en klaar in de supermarkt koopt zitten die goede lycopenen. Wil je daarom zoveel mogelijk lycopeen binnenkrijgen eet dan voldoende:
  1. Tomatensoep
  2. Tomatensap
  3. Tomatenpuree
  4. Tomatenketchup

Lycopeen heeft ook een E-nummer

Hoewel lycopeen een heel natuurlijk bestandmiddel is, heeft het ook een E-nummer. Dat komt omdat het wordt gebruikt voor het rood kleuren van bepaalde producten. Lycopeen heet in die bijzondere E-taal dan ook E160d. Van dat nummer hoef je dus niet te schrikken, het is gewoon het rood van de tomaat.

Zuurkool; vol vitamines, vezels, melkzuurbacteriën en vitamine B en C

Gewoon een pakje zuurkool van nog geen euro schenkt de mens een heel arsenaal aan goede voedingsstoffen. Zuurkool komt tot stand door witte kool met zout te bestrooien en daarna te laten gisten. Door die gisting komen er allerlei melkzuurbacteriën vrij. En die zijn weer goed voor de menselijke darmen. Maar ook de vezels in zuurkool zijn goed voor de menselijk darmen. De grote hoeveelheid vitamine B en C zijn verder zeer goede antioxidanten die het lichaam beschermen tegen kwalijke invloeden van buitenaf. Om die reden werd er ook altijd veel zuurkool meegenomen op verre zeereizen. Dit voorkwam dat de zeelieden aan scheurbuik gingen lijden.
Resumerend: In zuurkool zit:
  • Vezels
  • Melkzuurbacteriën
  • Vitamine B
  • Vitamine C

Zuurkool uit het vat of uit een pakje?

Sommige mensen denken dat zuurkool uit het vat een stuk beter is dan zuurkool uit een pakje. Niets is minder waar, beide zijn evengoed voor de gezondheid. Dat komt ook omdat ze allebei vaak uit dezelfde fabriek komen. Het ene is alleen los gestort in een vat, het andere in een verpakking gestopt.

Wanneer krijg je de meeste voedingsstoffen binnen van zuurkool?

Zoals dat met alle groenten het geval is, is lang koken van groenten funest voor de vitamines. Kook dus ook zuurkool zo kort mogelijk.

Zuurkool bevat veel zout

Voor mensen die op hun zoutgebruik moeten passen is een waarschuwing wel op zijn plaats. Zuurkool bevat veel zout en wie dan ook aan aardappelen en vlees nog veel zout toevoegt, kan een probleem krijgen.

Eieren zijn wel degelijk gezond voor de mens

Er is lang beweerd dat je eigenlijk maar weinig eieren moest eten. Ze zouden je cholesterol omhoog jagen. Dit is echter al lang achterhaald, als je tenminste niet 40 eieren in een week eet. Het eiwit uit een ei is van de beste kwaliteit die er maar bestaat. Bovendien worden eiwitten niet opgeslagen in het lichaam zoals dat wel gebeurt met vet en koolhydraten. Eiwitten zijn nodig voor het lichaam, voor spieropbouw, het regelen van hormonen en het aansturen van enzymen. De dooier van een ei bevat niet alleen aminozuren, maar ook caroteen. Dit is een soort vitamine die ook weer een beschermende werking heeft op het lichaam. De eiwitten in het ei bevorderen verder de opname van ijzer in het lichaam.

Bosbessen, rode bessen, acai bessen

Bessen, je wordt er tegenwoordig mee doodgegooid. In het koelvak staan allerlei drankjes met daarin de meest gezonde bessen. Wat er niet zo duidelijk op staat is dat al die drankjes vaak stijf staan van de suiker. En dat is dus weer niet zo gezond. Gewoon bosbessen van de groenteafdeling zijn dan ook de beste manier om veel vitamine C binnen te krijgen. En om antioxiderende anthocyanen (natuurlijke kleurstoffen) binnen te krijgen die het lijf ook beschermen. Ook zitten er in bosbessen mangaan en voldoende vezels. Wat veel mensen niet weten is dat ook zwarte bessen (smaken een beetje naar cassis), bramen en frambozen erg gezond zijn. Natuurlijk kun je er jam van maken, maar ook dan geldt weer dat het eten van de bessen zo uit het handje het meeste oplevert.

De acai bes wordt al eeuwen gegeten door indianenstammen in de Amazone. Deze bes is wel uitzonderlijk, omdat hij vooral heel veel proteïnen bevat. Daarnaast ook nog een hoog gehalte aan onverzadigde vetzuren en een hoge concentratie antioxidanten.

Goijbessen

Goijbessen wordt hun gezonde eigenschappen toegedicht, omdat vooral monniken uit de Himalaya ze veel gebruiken, eeuwen gelden. Ze werden oud en hadden een goede gezondheid. Enige waarheid schuilt daar wel in, de goijbessen bevatten heel veel antioxidanten en veel vitamine C. De bessen zijn meestal alleen gedroogd te koop, maar sommige mensen hebben ook een eigen struik in hun tuin staan die het ook erg goed doet.

Veel suiker in bessen

Overigens zit in al die bessen ook heel veel natuurlijke suiker. Iemand die af wil vallen, moet dus wel rustig aan doen met het eten van bessen.

Noten en pinda’s

In noten en pinda’s zitten veel goede vetten en vitamines. Bovendien zijn ze een goede eiwitleverancier. De vetten die ze bevatten zijn nodig om in vet oplosbare vitamines op te nemen. Dit zijn:
  1. Vitamine A
  2. Vitamine D
  3. Vitamine E
  4. Vitamine K

De goede vetten in noten en pinda’s

Noten en pinda’s bevatten meervoudig onverzadigde vetzuren. Deze vetten kunnen niet door het lichaam zelf worden gemaakt, maar ze zijn wel nodig voor een goed hart- en vatenstelsel.

Pinda’s en noten maken wel dik

Hoewel de noten en pinda’s (dit zijn trouwens peulvruchten en geen noten) heel gezond zijn, is het wel goed ze met mate te nemen. Het zijn namelijk caloriebommen die direct op je achterwerk gaan zitten als je er teveel van eet.
© 2011 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen met bosbessenBosbessen zijn erg gezond. Kunnen bosbessen je helpen bij het afvallen? Zo ja, waarom en wat is de kracht van bosbessen?…
Is zuurkool gezond?Is zuurkool gezond?Stel je hebt vandaag zuurkool op het menu staan, wat heb je dan eigenlijk op je bord liggen? En is zuurkool gezond? Ja e…
Afvallen met zuurkoolWist je dat zuurkool ontzettend goed is voor je wanneer je wilt afvallen? Zuurkool is een echte powerfood die ideaal is…
Hoe kun je afvallen met yoghurt?Hoe kun je afvallen met yoghurt?Kun je afvallen met yoghurt? Dit blijkt inderdaad zo te zijn! Yoghurt heeft een hele positieve werking voor mensen die g…

Het mineraal: JodiumHet mineraal: JodiumJodium is een mineraal, of eigenlijk een sporenelement, dat maar met kleine hoeveelheden in ons lichaam nodig is. Maar,…
Het belang van Vitamine CHet belang van Vitamine CDat vitamines en mineralen een belangrijke rol in ons leven spelen is bekend, maar welke vitamine waar nou precies goed…
Bronnen en referenties
  • Libelle
  • De Kokstuin
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 15-11-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.