Het mineraal: Koper

Het mineraal: Koper Voor een optimale gezondheid is een juiste balans van vitamines en mineralen in ons lichaam van het grootste belang. Maar wat ook van belang is, is dat al deze stoffen ook in de juiste balans zijn zodat ons lichaam ze ook kan opnemen. sommige mineralen hebben elkaar nodig, versterken elkaar en sommigen werken elkaar juist weer tegen. Dit artikel verteld ons meer over het mineraal: Koper.

Wat kan koper voor ons doen?

  • Koper is een mineraal dat we nodig hebben om ijzer te kunnen opnemen in het bloed., en zo werkt het bij veel vitamines en mineralen. Je kunt niet stellen van: ik neem die of die soort. In het geval van gezondheid is het alles of niets. Want alle voedingsstoffen die we nodig hebben zijn op elkaar afgestemd en hebben elkaar nodig om hun werk in ons lichaam optimaal te kunnen doen.
  • Verder speelt koper ook een rol bij de vorming van pigment voor haar en huid en is het betrokken bij bindweefsel en botvorming. Vandaar ook dat bij een tekort dit te merken kan zijn aan aantasting van de botten en het verliezen van kleur van haren en huid.
  • Koper speelt een belangrijke rol in de vorming van hemoglobine. Hemoglobine komt voor in het bloed, met name in de rode bloedcellen en bindt zuurstof in de longen zodat het zo in het bloed kan komen.
  • Koper is van belang bij de verwerking van vitamine C.
  • Verder helpt koper ook bij de opbouw van eiwitten en enzymen en het bevorderen van een goede werking van het zenuwstelsel.

Balans is altijd belangrijk.

Dat mineralen elkaar beïnvloeden word ook weer duidelijk wanneer je weet dat wanneer je per dag meer dan 1500 mg vitamine C tot je neemt (en tegenwoordig is 3000 mg niet geheel vreemd), dat de opname van koper gestagneerd word door die hoge opname van vitamine C. Ook zink kan voor een verminderde opname van koper zorgen evenals vezels en fytaten, maar met zink heeft koper echt een soort van haat/liefde verhouding. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is momenteel 1.2 mg per dag. Het grootste deel daarvan kan zich al bevinden in een goed merk Multi-vitamine.

Meer koper tijdens de zwangerschap.

Koper is tijdens de zwangerschap belangrijk voor een goede vorming van de placenta en ontwikkeling van de foetus. Ook later, tijdens het geven van borstvoeding is extra koper nodig om het verlies van koper via de voeding te compenseren.

In welke voedingsmiddelen vinden we koper?

Eigenlijk komt koper in veel producten voor. Om te beginnen in schaal- en schelpdieren, zeevis, noten, orgaanvlees, peulvruchten, graanproducten, eidooiers, groente, fruit (pruimen), aardappelen en cacaoproducten.

Gevolgen van een tekort aan koper:

Een tekort zal niet zo snel voorkomen en als er dan toch een tekort is ontstaan dan kan zich dat uiten door bloedarmoede, een verminderd afweersysteem en/of botafwijkingen zoals osteoporose, smaakverlies en prikkelbaarheid. Ook kan het zijn dat de kleur van huid en haar verloren gaat.
Bij kinderen word nog weleens een tekort aan koper geconstateerd en dan vooral bij te vroeg geboren baby’s of bij kinderen die aan ondervoeding lijden.

Gevolgen van een teveel aan koper:

Een teveel aan koper kan symptomen geven als diarree, braken, buikpijn, misselijkheid, overtollig speeksel en als dit lang aanhoud kan het zelfs resulteren in beschadiging van lever, nieren, darmen en hersenen. Gelukkig komt dit maar zelden voor. koper kan tot 3mg per dag worden ingenomen zonder dat daar gevolgen van zijn. Wel is het zo dat een hoge dosis aan koper de opname van het mineraal: zink kan verlagen, en dat is dan ook weer niet de bedoeling. De gulden middenweg is nog altijd de beste, oftewel: balans.

Wil je weten hoe het er met je koper/zink balans voor staat of met de andere mineralen?, dan kun je daarvoor een speciale haaranalyse laten doen bij CCG in Zeewolde (info@ccgonline.eu)

Lees verder

© 2011 - 2024 Yoan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De hardheidsschaal van MohsDe hardheidsschaal van MohsWe vergelijken de hardheid van vaste stoffen door met de ene stof op de andere te krassen. Hierop is de hardheidsschaal…
Zijn kastanjes gezond?Zijn kastanjes gezond?Wilde kastanjes zijn noten die je vroeger als kind wellicht hebt gespaard. Maar wist je dat juist deze noten helemaal ni…
Kelp: een belangrijk zeewierKelp: een belangrijk zeewierKelp: dit verbazingwekkende zeewier bevat meer vitaminen en mineralen dan enig ander voedingsmiddel. Kelp bevat onder an…
Verschil huurkoop en koop op afbetalingWat is het verschil tussen “koop op afbetaling” en “huurkoop”? Aan welke verplichtingen moeten koper en verkoper zich ho…

Gezond, snel afvallen en vet verbrandenGezond, snel afvallen en vet verbrandenBen je op zoek naar een snelle manier om gezond af te vallen? Je voelt je niet goed in je vel, bent niet tevreden met je…
Heel gezond eten: wat is heel gezond eten?Heel gezond eten: wat is heel gezond eten?Heel gezond eten. Wat is heel gezond eten? Natuurlijk hebben we de schijf van vijf die voorschrijft wat we allemaal zoud…
Bronnen en referenties
  • www.caloriedagboek.nl
  • www.ccgforum.wordpress.com
  • www.dokter.nl
Reactie

Smolders Mady, 27-04-2018
Ik heb een teveel aan koper. Wat kan ik eten, tomaten champignons, bier of wijn? Reactie infoteur, 28-04-2018
Dat moet je echt aan iemand vragen die een natuurgeneeskundige is. Of misschien aan Juglen Zwaan, die weet er ook ontzettend veel van.

Yoan (156 artikelen)
Gepubliceerd: 17-08-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.