Slankbrood zin of onzin?

Slankbrood zin of onzin? Eet je slank met slankbrood! Het klinkt als een wonderbrood om af te vallen. Volgens de fabrikanten van slankbrood vermindert slankbrood de vetvorming, versnelt het de vetafbraak, geeft het je energie, vermindert het lekkere trek en de behoefte aan eten. Maar wat is het verschil als je het vergelijkt met volkoren of witbrood? Bevat slankbrood andere voedingsstoffen dan volkoren- of witbrood, zijn de ingrediënten verschillend en hoe zit het met de aanbevelingen van de fabrikant?

De werking van Slankbrood

Op de website van Slankbrood staat de volgende werking beschreven. “We weten dat brood wordt gemaakt van meel. Maar wat de meesten onder ons niet weten is dat de traditionele meelsoorten, die gebruikt worden voor het bakken van brood voor zo’n 60% uit 'snelle energie' bestaat. Deze 'snelle energie' wordt via de spijsvertering en de stofwisseling omgezet in glucose en opgenomen in het bloed. Zodra het lichaam het teveel aan snelle energie heeft verwerkt, begint de maag weer te knorren en krijgt men opnieuw de behoefte aan eten.” Bij slankbrood is van deze snelle energie opname geen sprake, door het zogenaamde oergraan ‘Teff’. Teff zorgt voor een langzamere opname van deze energie. Lees meer over de werking van Teff en Slankbrood.

Vergelijking voedingswaarden van Slankbrood, volkerenbrood en witbrood

In de tabellen hieronder staan voedingswaarden weergegeven van 1 snee wit, volkoren en slankbrood. Er is gekeken naar energie, koolhydraten, eiwitten, vetten, vezels en water. Daarnaast zijn er verschillende vitaminen en mineralen beschreven.

1 snee witbrood (35 g) bevat:



EnergieEiwitKoolhydratenVet totaalVet verzadigdVet onverzadigdVet enkelvoudig onvz.Vet meervoudig onvz.VezelsWater
90 kcal3 g17 g1 gr0 g1 g0,5 g0,5 g0,9 g12 ml

CalciumKaliumVitamine B1Vitamine B2Vitamine B6
42 mg0,55 mg0,02 mg0,04 mg0,02 mg

1 snee volkorenbrood(35 g) bevat:



EnergieEiwitKoolhydratenVet totaalVet verzadigdVet onverzadigdVet enkelvoudig onvz.Vet meervoudig onvz.VezelsWater
82 kcal4 g14 g1 gr0 g1 g0,2 g0,3 g2,3 g14 ml

CalciumKaliumVitamine B1Vitamine B2Vitamine B6
42 mg0,55 mg0,02 mg0,04 mg0,02 mg

1 snee Slankbrood (35 g) bevat:



EnergieEiwitKoolhydratenVet totaalVet verzadigdVet onverzadigdVet enkelvoudig onvz.Vet meervoudig onvz.VezelsWater
51 kcal2,4 g8,7 g0,3 gr0,03 g0,1 g0,03 g0,1 g2,6 g18 ml

CalciumKaliumVitamine B1Vitamine B2Vitamine B6Omega 3+6
12 mg0,06 mg0,07 mg0,03 mg0,04 mg182,7 mg

Als we kijken naar 1 snee slankbrood in vergelijk met 1 snee volkorenbrood en witbrood bevat 1 snee slankbrood minder energie, eiwitten en koolhydraten. Slankbrood bevat daarentegen per snee meer vezels en water.

Bij de verschillen in hoeveelheden vitamines van Slankbrood, witbrood en volkorenbrood zijn er geen grote verschillen te ontdekken.
Op de website van Slankbrood wordt Slankbrood aangegeven als ‘Slankbrood is een bron van vitamine B2,B6 en kalium’. Als we dit vergelijken met wit of volkorenbrood is dit evenveel een bron van deze vitamine en kalium. Ook bevat slankbrood volgens de website natuurlijk calcium. In vergelijk met volkorenbrood bevat 1 snee slankbrood evenveel calcium. Witbrood bevat de meeste hoeveelheid calcium. De claims ‘bron van vitamine B2, B6 en kalium’ en ‘bevat natuurlijk calcium’ kunnen dus ook worden toegepast op volkoren- of witbrood, alleen zien we dit niet vaak op de verpakking staan.

Omega 3+6 is een uniek voedingsstof in Slankbrood. Omega 3+6 is in witbrood en volkorenbrood niet te vinden. Omega 3+6 zijn essentiële vetzuren. Dat wil zeggen dat deze vetzuren, net als vitamines (uitgezonderd vitamine D), niet door de mens zelf gemaakt kan worden en met de voeding opgenomen moeten worden. Klinische studies wijzen erop dat een goede verhouding tussen omega-6- en omega-3-vetzuren in de voeding belangrijk is voor de gezondheid van hart- en bloedvaten. Deze omega 3+6 vetzuren zitten vooral in vette vissoorten(makreel, paling, zalm) en in plantaardige olie (lijnzaadolie). De inname van omega 3+6 wordt door veel mensen niet gehaald, daarom is dit een waardevolle toevoeging. Het is echter niet voldoende om uit alleen Slankbrood de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid omega 3+6 binnen te krijgen.

Ingrediënten

Hieronder staat een overzicht van de ingrediënten die worden gebruikt voor Slankbrood, volkorenbrood en witbrood.
Ingrediënten witbrood:
Bloem, melk of water, zout, gist, boter of margarine en suiker.

Ingrediënten volkorenbrood:
Volkorenmeel, melk of water, zout, gist, boter of margarine en suiker.

Ingrediënten slankbrood:
Water, tarwe, teff, haver, rogge, quinoa, spelt, millet, gist, zout.

Als we deze ingrediënten bekijken, zien we dat het verschil tussen Slankbrood en volkoren- en witbrood bestaat uit feit dat in Slankbrood geen margarine en suiker zijn toegevoegd. Dit verklaard mogelijk de lagere calorische waarde van Slankbrood. Er zitten in Slankbrood in vergelijking met volkoren- of witbrood veel verschillende soorten granen.

Waar zorgt Slankbrood voor?

Volgens de fabrikanten van slankbrood vermindert slankbrood de vetvorming, versnelt het de vetafbraak, geeft het energie, vermindert het de lekkere trek en vermindert het de behoefte aan eten. De werking van het Teff en de andere soorten granen zullen zeker voor de nodige verzadiging zorgen. Hierdoor zullen mensen minder snel behoefte krijgen aan eten en lekkere trek. De vraag is of deze verzadiging meer is dan bij het eten van een volkorenboterham. Het verminderen van de vetvorming en versnellen van de vetafbraak is volgens de makers van Slankbrood te wijten aan de zogenaamde in wateroplosbare vezels, de o-vezels die in het oergraan Teff zitten. In ‘normaal’ volkorenbrood gaat een groot deel van deze o-vezels verloren tijdens het bakken. Deze o-vezels zouden ervoor zorgen dat de energie langzamer vrijkomt en daardoor langer een verzadigend gevoel geeft. Hierdoor eet de gebruiker van Slankbrood minder en wordt de vetvorming verminderd en de vetafbraak versnelt. Of de vetafbraak meer versneld door de o-vezels dan de vezels in volkorenbrood is wederom de vraag. Deze o-vezels in Slankbrood kunnen voor mensen met PDS(prikkelbaar darm syndroom) mogelijk een gunstig effect hebben. Doordat Slankbrood vooral bestaat uit wateroplosbare vezels, worden de darmen van deze PDS patiënten minder geprikkeld en ontstaat er minder irritatie (en daardoor minder pijnklachten) aan de darm.

Op de website van Slankbrood wordt ook een voorbeeld Slankbrood dag getoond. Hierin wordt een menu beschreven hoe je sneller kunt afvallen. Er wordt bij geadviseerd om Slankbrood te beleggen met weinig of geen toegevoegde suikers en bijvoorbeeld light kaas te gebruiken. Het Slankbrood menu bevat weinig calorieën en daarom zullen mensen die dit menu volgen ook gewicht gaan verliezen.

Bron: Mp1746, PixabayBron: Mp1746, Pixabay
Dus dit geldt ook voor de mensen die het menu met volkoren- of witbrood zullen gaan volgen. Dit menu bevat zo weinig calorieën dat dit onvermijdelijk zou zijn ongeacht dit Slankbrood of volkoren- of witbrood zal zijn. Of met het eten van alleen Slankbrood zonder het gebruik van dit menu bij mensen ook sprake is van versnelde vetafbraak en verminderde vetvorming is de vraag. Er zijn nog geen wetenschappelijke bewijzen. Het enige feit is dat Slankbrood minder calorieën bevat dan volkoren-of witbrood. Het lijkt erop dat het verhaal over de werking van Slankbrood op een aantal punten nog bewijzen mist van wetenschappelijk onderzoek.

Glycemische index

De glycemische index (GI) zegt iets over de snelheid waarmee koolhydraten in de darm worden verteerd en als glucose in het bloed worden opgenomen. Producten met een laag GI hebben dus een langere tijd nodig om door de darm verteerd te worden en door het bloed te worden opgenomen. Deze producten hebben een langer verzadigend effect en zo krijgt men minder snel honger. Slankbrood zegt dus een lage GI te hebben. Bij eten met een hoge GI ligt de GI rond de 70 of hoger. Een lage GI is een GI van minder dan 55. Producten met een hoge GI zijn bijvoorbeeld gebakken aardappelen, wit- en bruinbrood, cornflakes en popcorn. Producten met een lage GI zijn bijvoorbeeld pasta, peulvruchten en fruit. Volkorenbrood heeft een GI van rond de 40. Dit betekend dus dat volkorenbrood langzaam door het lichaam wordt opgenomen en je lang verzadigd blijft. De GI van Slankbrood is onbekend. Maar als men naar de ingrediënten kijkt tarwe, haver, rogge, quinoa en spelt bevatten allemaal relatief een laag GI. De verwachting is dat dit bij Slankbrood dus ook het geval is.

Conclusie

De claims en opmerkingen op de site van Slankbrood doen er op lijken dat Slankbrood voedzamer en gezonder is dan het volkorenbrood van de bakker of de supermarkt. Bij de vergelijking van de voedingswaarden is gebleken dat de claims zoals gevoerd door Slankbrood ook toepasbaar kunnen zijn op volkoren- of witbrood. Men weet dat volkorenbrood betere voedingswaarden heeft en meer verzadigend werkt dan witbrood, daarom wordt door het Voedingscentrum volkorenbrood ook boven witbrood geadviseerd. Over de (positieve) werking van het oergraan teff en de o-vezels is op de website van Slankbrood geen nadere informatie te vinden. Het verhaal van Slankbrood is voor een aantal claims niet goed wetenschappelijk onderbouwd (versneld het de vetafbraak? Verminderd het de vetvorming?). Als we kijken naar de glycemische index, kan de bewering dat Slankbrood langer verzadigd en daardoor de behoefte aan eten voor een langere tijd onderdrukt, kloppen. De vraag of en wat dan het verschil is tussen Slankbrood en volkorenbrood blijft echter onduidelijk.
© 2011 - 2024 Vodiservice, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen met Slankbrood gebakken van teffSlankbrood is de nieuwe trend op het gebied van afvallen en gezondheid. Het product is al enige tijd verkrijgbaar bij ee…
Pasta het lekkerste gerecht ter wereldPasta het lekkerste gerecht ter wereldUit onderzoek van de ontwikkelingsorganisatie Oxfam is gebleken dat pasta weredwijd gezien het lekkerste gerecht is. Vle…
Quinoa recepten: voedingswaarde, koken en recept met quinoaQuinoa recepten: voedingswaarde, koken en recept met quinoaQuinoa is tegenwoordig bijna overal te verkrijgen. Quinoa is populair. Hoe kun je lekker koken met quinoa en welke recep…
Spitskool: een lekkere zomergroenteSpitskool: een lekkere zomergroenteSpitskool is een echte zomergroente met een zachte smaak. Het is ook makkelijk te bereiden en op veel manieren klaar te…

Gezonde voeding: do's en don'tsGezonde voeding: do's en don'tsGezonde voeding is van groot belang voor een gezonde levensstijl. Het zorgt ervoor dat het lichaam goed functioneert en…
Honing als geneesmiddelHoning als geneesmiddelIedereen weet natuurlijk wel wat honing is. Meestal gebruik je het voor op de boterham en soms ook wel voor in de thee.…
Bronnen en referenties
  • www.vodiservice.nl
  • www.slankbrood.nl
  • www.dieetinzicht.nl
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Omega-3-vetzuren
  • http://www.glycemische-index.com/
  • http://www.mlds.nl/nieuws/actualiteiten/265/dieetadvies-bij-pds-oplosbare-vezels-geen-zemelen/
  • http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/glycemische-index.aspx
  • Afbeelding bron 1: Mp1746, Pixabay
Vodiservice (75 artikelen)
Laatste update: 21-06-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.