Feiten en fabels over alcohol: onderzoek van Drinkwijzer

Feiten en fabels over alcohol: onderzoek van Drinkwijzer Is rode wijn echt goed voor je gezondheid - of tenminste gezonder dan bijvoorbeeld een glas sterke drank? Wat wordt toch bedoeld met dat 'standaardglas' alcohol? En bevat zo'n standaardglas whiskey meer of minder alcohol dan een glas wijn of bier? Onderzoek van Drinkwijzer wil ons wijzer maken over alcohol. Dat mag ook wel, want het blijkt dat er heel wat misverstanden bestaan rondom alcohol. Veel mensen drinken alcohol, maar het aantal mensen dat weet wat we nu precies drinken, is heel wat lager. Uit onderzoek blijkt dat wij Nederlanders niet genoeg weten van de feiten rondom alcohol. Nou zijn die feiten vaak ook verrassend. Zo denkt de helft van de deelnemers aan het onderzoek dat een standaardglas whisky meer alcohol bevat dan een glas wijn, bier of jenever. Dat is niet zo, maar wie weet dat? Ruim de helft van de ondervraagden is er niet van op de hoogte dat één glas jenever evenveel alcohol bevat als één glas bier of wijn.

Drinkwijzer, drink wijzer

Het onderzoek is een initiatief van Drinkwijzer.info. Naast het onderzoek, komt Drinkwijzer ook nog eens met een app, bedoeld om mensen bewuster moet maken van het eigen drinkgedrag. De slotsom moet natuurlijk zijn: verantwoord alcoholgebruik. Deze 'eerste drank-app van Nederland' maakt de gebruiker wijzer over het eigen drinkgedrag. De opzet van de App is speels, maar de gebruiker komt wel achter de nodige feiten en fabels als het gaat om alcohol.

Iedere dag wijn beter dan iedere dag whiskey?

Alleen onderzoeken gericht op één aspect van de gezondheid lijken er weleens op te duiden, dat bijvoorbeeld rode wijn sowieso gezond zou zijn. Over het algemeen blijft het gezondheidsadvies om zo min mogelijk te drinken. Nu willen we het wel graag gezellig houden, en dat doen we ook graag met een drankje. Onder de Nederlanders van 25 jaar en ouder drinken ruim vier op de vijf mensen, ofwel 84%, wel eens een alcoholhoudend drankje. Maar door de bovengenoemde eenzijdige onderzoeken, heeft wel ruim driekwart van de ondervraagde Nederlanders het idee opgedaan dat iedere dag een glas wijn drinken gezonder is dan het drinken van een glas whisky. Net niet de helft van de ondervraagden denkt dat bier en wijn minder schadelijk zijn voor de gezondheid dan 'sterke drank''. Nog een misverstand: ruim een derde ofwel 37% van de deelnemers aan het onderzoek denkt (of dacht) dat in twee glazen wijn evenveel alcohol zit als in één likeurtje.

Wat is een standaardglas?

Je kent de term: 'standaardglas.' Maar wat betekent die term eigenlijk? Het gaat hier om een glas dat een bepaalde standaard hoeveelheid alcohol oplevert. Voor elke dranksoort wordt apart een 'gebruikelijke hoeveelheid' bepaald, en dat wordt vertaald in de term 'standaardglas'. Omdat dat standaardglas afhangt van het alcoholgehalte van de drank die in dat glas zit, geldt: hoe hoger het alcoholpercentage is, des te kleiner is het glas. Vandaar dus dat zogenaamde sterke drank in een kleiner glas geschonken wordt dan bier of wijn. Dat is meteen een indicatie: of je zo'n standaardglas nu als maatstaf gebruikt voor whiskey, wijn of bier, er zit in zo'n maat altijd globaal dezelfde hoeveelheid alcohol.

Glaasje gedestilleerd of glas wijn?

Het blijkt dat maar weinig mensen weten dat vanwege de gehanteerde standaard maten, de gebruikelijke hoeveelheid die geschonken wordt voor elke soort drank ongeveer evenveel alcohol bevat. Tijdens het onderzoek wisten zes op de tien mensen, ofwel 62%, niet dat een standaardglas wijn, bier, whisky of jenever dezelfde hoeveelheid alcohol bevat. Een heel gebruikelijk misverstand is dat een glas 'gedestilleerd' meer alcohol per glas oplevert dan een glas bier of wijn. Dat klopt dus niet.

Nederland moet 'alcoholbewuster'

Het is niet alleen dit onderzoek dat de organisatie Drinkwijzer tot de conclusie brengt: De 'alcoholbewustheid' in Nederland kan beter. Onze kennis van het hoe, waarom en wat moet omhoog, als het om drank gaat. Wie weet wat er gedronken wordt en hoe het zit met alcoholgehaltes en dergelijke, kan gemakkelijker meer verantwoord gaan drinken. De vuistregel daarbij is: het maakt geen verschil of je bier, gedistilleerd of wijn drinkt. Alcohol drink je met mate. Bovendien zijn er ook aanleidingen om alcohol helemaal te laten staan: denk aan zwangerschap of natuurlijk deelname aan het verkeer.

Het onderzoek: wie en wat

Het gaat in het in dit artikel besproken onderzoek om een representatief en onafhankelijk onderzoek in opdracht van Drinkwijzer. Drinkwijzer is een initiatief van de Vereniging van Nederlandse Importeurs en Producenten van Gedistilleerde Dranken, in samenwerking met Stichting Verantwoord Alcoholgebruik (STIVA). Het onderzoek is door Panel Wizard uitgevoerd onder 1071 respondenten.
© 2011 - 2024 Mariawrites, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
10 fabeltjes over 'het glaasje te veel'"Bier na de wijn is venijn", een bierbuik krijg je na het drinken van te veel bier en zo zijn er nog wel meer fabeltjes…
Hoeveel calorieën zitten er in bier, wijn en sterke drank?Hoeveel calorieën zitten er in bier, wijn en sterke drank?Een lekker glaasje wijn of een borreltje op zijn tijd past in een gezonde levensstijl, zolang er maar met mate wordt ged…
Alcoholpercentages in drankHet alcoholpercentage van dranken wordt meestal achterop de fles aangegeven. Met het alcoholpercentage wordt het volumep…
Recepten voor cocktails met bierIedereen kent de gangbare cocktails zoals een Mojito, daiquiri, pina colada, blue curacao, etc. Maar wist je dat je ook…

Hoe gezond zijn groene appels?Hoe gezond zijn groene appels?We kennen de glanzende groene appels die liggen bij groenteboeren, de markt of in de supermarkt. Toch eten we meer rood/…
Magnesium: een belangrijk mineraal!Magnesium: een belangrijk mineraal!Naar magnesiumtekort in westerse landen is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan. Veel mensen in ons land lijden aan ch…
Bronnen en referenties
  • Persbericht Drinkwijzer
Mariawrites (540 artikelen)
Gepubliceerd: 07-12-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.