Calorieën verkeerd? Integendeel!

Calorieën verkeerd? Integendeel! We zien calorieën als boosdoeners: “Niet eten, er zitten teveel calorieën in”. Maar wist je dat calorieën onmisbaar zijn voor ons gestel, zelfs als we slapen.

Wat zijn calorieën?

Een calorie kan je beschouwen als de eenheid voor energie, net zoals de kilometer een eenheid voor afstand is. Calorieën zijn als brandstof voor het lichaam:
  • op de eerste plaats heeft de mens behoefte aan een bepaalde hoeveelheid calorieën om een aantal essentiële processen in het lichaam naar behoren te laten verlopen;
  • maar daarnaast is er extra toevoer van calorieën nodig als we inspannende activiteiten verrichten zoals hardlopen of fietsen.

Wat is een optimale stofwisseling of verbranding?

De menselijke stofwisseling zou je kunnen omschrijven als het geheel van chemische processen dat in je lijf plaatsvindt om je in leven te houden. Als we ons lichaam in de juiste hoeveelheden voorzien van zuurstof, vocht en essentiële voedingsstoffen, zijn de lichaamscellen in staat om hun werk naar behoren te verrichten en is er sprake van optimale verbranding.

Om zo’n optimale verbranding te realiseren zijn eigenlijk vier elementen wenselijk:

  • gezonde voeding;
  • een juiste spijsvertering;
  • voldoende mineralen en vitaminen;
  • regelmatige lichaamsbeweging.

Als één of meer van deze elementen niet of in onvoldoende mate aanwezig is, is er geen sprake van een optimale verbranding. Het voedsel dat we innemen wordt dan tegen een te lage snelheid verbrand. En energie die we niet verbranden wordt in de vorm van vetten opgeslagen en leidt op den duur tot overgewicht.

Welke soorten calorieën onderscheiden we?

De calorieën die we via onze voeding opnemen kunnen we in 3 groepen onderverdelen:
  • calorieën uit eiwitten, onmisbaar voor de opbouw van onze spieren. Ze komen hoofdzakelijk voor in vlees, melkproducten en eieren;
  • calorieën uit koolhydraten vormen de voornaamste energiebron voor ons lichaam. We treffen ze aan in aardappelen, pasta, brood, groenten en fruit;
  • calorieën afkomstig uit vetten, zoals die voorkomen in olie, boter en room.

Hoewel de energiehuishouding per individu kan verschillen, zou volgens voedingsdeskundigen de ideale verhouding van calorieën in onze voeding als volgt moeten zijn:
  • 65% koolhydraten;
  • 15% eiwitten;
  • 20% vetten.

Als algemene stelregel geldt: consumeer niet te veel koolhydraten en leg je niet te veel beperkingen op bij de inname van eiwitten en vetten.

De glycemische index

Niet alle calorieën worden in eenzelfde tempo in ons bloed opgenomen. Zo worden bijvoorbeeld de calorieën afkomstig uit koolhydraten veel sneller uit onze voeding verwerkt dan calorieën uit vetten.

Die opnamesnelheid is erg belangrijk voor een gezonde stofwisseling. Hoe rapper het lichaam calorieën in de vorm van glucose opneemt, hoe eerder de bloedsuikerspiegel ontregeld raakt. En dát op zijn beurt laat de insulinewaarden stijgen en de vetproductie toenemen, met als uiteindelijk gevolg zwaarlijvigheid.

De mate waarin opgenomen voedsel onze bloedsuikerwaarden laat toenemen, wordt uitgedrukt in de glycemische index (GI). Koolhydraten met een hoge glycemische index worden vrijwel direct door het lichaam verbruikt en zullen ons sneller doen aankomen. Saillant detail is wél dat die absorptie kan worden vertraagd door de consumptie van “snelle koolhydraten” te combineren met de inname van vetten, eiwitten of voedingsvezels.

Weetjes over afvallen

Tot slot nog enkele interessante weetjes over calorieën en/of afvallen:
  • spieren verbruiken 70 keer meer calorieën dan vetten;
  • door vaker kleine hoeveelheden te eten wordt de stofwisseling versneld. Gebruik dus liever vijf à zes maaltijden met minder calorieën dan 3 copieuze maaltijden;
  • groene thee versnelt de stofwisseling en bevordert de verbranding van calorieën door zijn thermogene kwaliteiten;
  • geneesmiddelen als cortisonen en oestrogenen zijn van invloed op de stofwisseling en hebben een negatief effect op gewichtsvermindering;
  • mensen met overgewicht leven gemiddeld 9 jaren korter.
© 2012 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Spijsvertering van eiwit, vet en koolhydratenSpijsvertering van eiwit, vet en koolhydratenSpijsvertering van voedsel gebeurt met de hulp van enzymen. Uit eiwitten worden enzymen gemaakt door het lichaam zelf. E…
Wat zijn goede eiwitten, goede koolhydraten en goede vetten?Wat zijn goede eiwitten, goede koolhydraten en goede vetten?Er is tegenwoordig zoveel keus wat betreft voedsel dat het lastig is om de beste keuze te maken. In onze voeding zitten…
Stofwisseling van vetten, eiwitten en koolhydratenStofwisseling van vetten, eiwitten en koolhydratenStofwisseling is iets anders dan spijsvertering. Stofwisseling is namelijk een continu proces en vindt plaats in de lich…
Montignac dieetHet Montignac dieet is een methode die rond de jaren 90 ontzettend populair is geworden om af te vallen. De methode is v…

Maagproblemen vermijden: tips om langzamer te etenMaagproblemen vermijden: tips om langzamer te etenMaagproblemen zoals maagpijn en maagspanning komen voor bij een groot deel van de bevolking. Doordat we het zo druk hebb…
Namaakkaas of Lygomme TACH Optimum: weet wat je eet!Namaakkaas of Lygomme TACH Optimum: weet wat je eet!Een lekkere pizza met heerlijk smeuïge kaas. Een lasagne met een lekker gesmolten laagje kaas. Een verrukkelijke kaaskro…
Bronnen en referenties
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 02-12-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.