De geneeskundige kracht van knoflook in de voeding

De geneeskundige kracht van knoflook in de voeding Knoflook. De een vindt een gerecht alleen maar lekker als er zoveel mogelijk knoflook in zit, terwijl de ander ervan gruwt. Knoflook is een heel goede smaakmaker, maar teveel ervan kan ervoor zorgen dat het hele huis nog dagenlang ernaar ruikt en iedere bezoeker zijn neus rimpelt als hij binnenkomt. Toch is knoflook een waardevol bestandsdeel binnen onze voeding dat eigenlijk in iedere keuken thuishoort. Niet alleen om smaak aan het eten te geven, maar vooral ook als medicijn tegen allerlei aandoeningen. Knoflook was al in de oudheid geliefd om zijn genezende kracht in de vorm van antioxidanten, vitaminen en bepaalde stoffen die een antibacteriële werking hebben. Grieken en Romeinen gebruikten het al in hun gezondheidszorg.

Knoflook is een oud medicijn

Knoflook wordt al eeuwen gebruikt. Niet alleen als smaakmaker, maar ook als medicijn. De Grieken, de Romeinen en de Egyptenaren gebruikten het al met volle overgave om ontstekingen, tumoren en zweren te genezen. Wonden werden ermee ontsmet. Ook werden er drankjes voor zieken mee gemaakt, waarmee men hen wilde laten aansterken. Ook tegenwoordig hecht de gezondheidszorg nog steeds veel waarde aan de knoflook.

Knoflook heeft veel invloed

Knoflook is niet alleen goed voor de huid en gewrichten, maar ook voor hart en bloedvaten. Uien en prei zijn van dezelfde familie en hebben eveneens een goede invloed op de gezondheid, maar knoflook spant de kroon.

Knoflook heeft geneeskundige kracht tegen griep en verkoudheden

Knoflook kan verkoudheden helpen voorkomen, maar kan ook bij verkoudheden helpen het slijm los te maken. Ook de ziektedagen door verkoudheid of griep kunnen worden verkort door het gebruik van knoflook. Men zegt dat zelfs wonden sneller helen door een kompres met knoflook. Ook in de huidige medische wetenschap wordt nog steeds onderzoek gedaan naar de helende kracht van de knoflook. Men weet al veel en veel is ook al bewezen, maar men weet er nog steeds niet alles van.

Knoflook is familie van de ui, van sjalotjes en prei

Knoflook is als gewas familie van de prei, de ui, lente-uitjes, bieslook en sjalotjes, maar heeft een veel sterkere smaak. Knoflook is echter heel gezond en daarom een goede toevoeging voor de maaltijd. Voorzichtige en met mate toegevoegd aan vlees, vis en/of jus geeft ze daar net wat meer pit en smaak aan. Ook soepen en sauzen kunnen een betere smaak krijgen door toevoeging van wat knoflook.

Een goede smaakmaker in de Aziatische keuken

De Aziaten kennen de gezonde knoflookteentjes al lang en gebruiken ze graag en vaak in de voeding. Zozeer zelfs, dat de gasten van hun veel bezochte restaurants soms nog dagenlang rondlopen in een knoflookwolk. Hun omgeving vindt dat niet altijd prettig, maar de gasten van die restaurants merken daar zelf vaak niets van.

Knoflook in geneeskrachtige middelen

Daarnaast gebruiken Aziaten knoflook vaak in hun geneeskrachtige middeltjes. Ze kennen al eeuwenlang de genezende kracht van knoflook en gebruiken die in hun gezondheidszorg. Ook Chinezen en Grieken doen dat nog steeds. Geen wonder dat de knoflook ook hier in Nederland veel gebruikt wordt in de alternatieve geneeskunde.

Chinese toepassingen van knoflook in de voeding

In de Chinese gezondheidszorg wordt knoflook veel toegepast als medicijn tegen ontstekingen en als medicijn voor hart en bloedvaten. De goede invloed daarop is al lang bewezen. Ook kan knoflook worden ingezet als medicijn om de cholesterol te verlagen. Bloeddrukverlagend is knoflook eveneens.

Toepassingen in de maaltijden

Pers eens een teentje knoflook uit en meng dat samen met heel fijn gehakte kruiden als bieslook, peterselie en selderie door wat margarine, halvarine of roomboter. U krijgt er een lekkere kruidenboter van. Behalve dat kunt u een fijngesnipperd knoflookteentje ook mee fruiten met een ui en aan saus, dressings, vlees of salade toevoegen.

Aardappelgratin

Zelfs in een aardappelgratin en in pasta met vlees en groenten kan dit mengsel heel smakelijk zijn. Een mengseltje van kwark en mayonaise, aangevuld met wat knoflooksap en fijngehakte kruiden is heerlijk als dipsausje bij de borrelavond. Zo zijn er veel voorbeelden van toepassingen in het eten van elke dag.

Knoflook is een goed middel tegen wratjes en eksterogen

Met knoflook kunt u eenvoudig wratten bestrijden. Snijd een knoflookteentje aan en wrijf het sap op de wrat. Snijd de volgende avond weer een flinterdun schijfje van datzelfde teentje knoflook en wrijf het vrijkomende sap weer over diezelfde wrat. Doe er desnoods een pleistertje op. Herhaal die behandeling elke avond, een maand lang en de wrat zal verdwijnen.

Een pijnloze behandeling voor kindervoetjes

Vooral voor kinderen is dit een helemaal pijnloze behandeling, waar niemand wat tegen kan hebben. Kinderen komen immers wel eens thuis met voetwratjes die zij in het zwembad hebben opgelopen. Die moeten altijd verwijderd worden. Dat kan pijnloos op de bovenstaande manier. Het is in elk geval beter dan de wrat laten uitsnijden door de huisarts. Ook dat werkt wel, maar is beslist niet pijnloos.

Een ouderwets, maar bruikbaar voorbehoedsmiddel

Pubers gaan nu eenmaal graag uit. Ouders van mooie, jonge dochters maken daarom wel eens op de avond voordat deze uitgaan een heerlijk knoflookgerecht. Niet al te sterk natuurlijk, want dat valt op. Als echter de hele familie het gerecht gegeten heeft, is er niets aan de hand, want voor iedereen ruikt dat hetzelfde.

Uitgaan met een knoflookluchtje

Tijdens het uitgaan echter zal een jongen die door de schoonheid van de dochter wordt aangetrokken, toch wel enigszins op afstand blijven vanwege de sterke geur. Die is immers voor anderen, die het zelf niet in hun diner hadden, nogal irritant. In vroegere tijden werd dit onschuldige "voorbehoedsmiddel" wel eens toegepast.

Afvallen door het gebruik van knoflook

Knoflook is caloriearm, zit vol antioxidanten en past op die manier heel goed in een vermageringsdieet. Wie wil afvallen kan met knoflook een salade smakelijker maken. Ook dressings met knoflook zijn immers mogelijk. Wie niet van knoflook houdt kan het in kleinere hoeveelheden in het eten gebruiken. Een beetje knoflook maakt vooral een gerecht met kip smakelijker, zonder dat daar direct de smaak last van heeft. Integendeel het smaakt beter met, dan zonder knoflook.
© 2012 - 2024 Cornelissens, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Knoflook - Tegen alle kwaadKnoflook - Tegen alle kwaadGrieken, Romeinen, oude oosterse beschavingen... de heroïsche verhalen over de krachten van knoflook gaan ver terug. Vol…
Knoflook is gezond in huis en keukenKnoflook is gezond in huis en keukenKnoflook is bijzonder in de keuken, knoflook is zeer gezond en ook nog eens geneeskrachtig. Knoflook, look, verbetert de…
Knoflook, één van de gezondste kruidenKnoflook, één van de gezondste kruidenKnoflook wordt al eeuwen gezien als één van de gezondste kruiden die we kennen. De Romeinen gaven het in grote hoeveelhe…
De helende werking van knoflookDe helende werking van knoflookOver de hele wereld bestaan er ongeveer 600 verschillende variëteiten van knoflook. Het is heerlijk als smaakmaker in ta…

Te eten of te laten? - Voeding en kankerTe eten of te laten? - Voeding en kankerVele kankers zijn te verwijten aan ons voedingspatroon. Een duidelijk overzicht van wat goed is om tot je te nemen en ee…
Verse kruiden zijn niet alleen gezond, maar ook lekkerVerse kruiden zijn niet alleen gezond, maar ook lekkerHet is alom bekend dat verse kruiden de meeste vitamines en mineralen hebben als ze zo vers mogelijk gegeten worden. Het…
Cornelissens (323 artikelen)
Laatste update: 16-02-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.