Infectieziekten bij kinderen – Roodvonk

Stel; een kindje heeft al enkele dagen hoge koorts, klaagt over keel- en hoofdpijn, braakt veel, heeft kleine dieprode vlekjes (voornamelijk in de liezen en later verspreidend over het hele lichaam) en een geheel beslagen tong. De kans is zeer groot dat het kindje Roodvonk heeft. Meer informatie over deze vervelende ziekte in dit artikel.

Roodvonk

Roodvonk is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie afkomstig uit de neus-keelholte of de huid. De ziekte duurt 10 tot 14 dagen, daarna is een kind NIET immuun voor de ziekte.

Incubatietijd

De incubatietijd is de tijd tussen de eigenlijke besmetting en de uiting van de eerste klachten. In deze tijd kan een infectieziekte al wel besmettelijk zijn. De incubatietijd bij Roodvonk is 2 tot 7 dagen.

Verschijnselen en complicaties

Veel voorkomende verschijnselen bij Roodvonk zijn;
  • Hoge koorts,
  • Keelpijn,
  • Hoofdpijn,
  • Braken,
  • Na 24 uur ontstaan kleine dieprode vlekjes op het lichaam, beginnend in de liezen,
  • De tong is eerst geheel beslagen en later komen hier ook rode puntjes op,
  • Na een paar dagen verbleekt de huiduitslag en begint de huid te vervellen. Vooral aan de handen en voeten.

Voorkomende complicaties bij Roodvonk;
  • Nieraandoening,
  • Gewrichtsaandoeningen (accute reuma).

Besmetting en gevolgen

De ziekte is besmettelijk tot het vervellen voorbij is. De bacterie die Roodvonk veroorzaakt zit namelijk in de neus en keel en kan door hoesten overgebracht worden op andere kinderen. Ook via de handen en kleding van contactpersonen kan de ziekte overgebracht worden. Bij behandeling met penicilline is de besmettelijkheid na 48 uur voorbij.

Wering uit kinderdagverblijf, peuterspeelzaal of school

Bij sommige infectieziekten is een kind even niet welkom op kinderdagverblijf, peuterspeelzaal of school, vanwege het hoge besmettingsgevaar. Hiervoor heeft de GGD (Gemeentelijke GezondheidsZorg) regels opgesteld. Wering van een kind met Roodvonk is niet noodzakelijk, tenzij de GGD zegt van wel.

Melding bij de GGD

Bij sommige infectieziekten is een behandelend arts verplicht bij de GGD te melden dat een kind deze infectieziekte heeft. Een geval van Roodvonk moet gemeld worden als er in dezelfde groep 2 of meer gevallen zijn binnen 2 weken.
© 2007 - 2024 Lobke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Roodvonk of scarlatina, symptomen en behandelingRoodvonk of scarlatina, symptomen en behandelingRoodvonk of scarlatina is een erg ongevaarlijke ziekte die meestal bij kinderen voorkomt. Het is een vorm van keelontste…
Kinderziekten: vlekjes, bultjes, uitslagKinderziekten: vlekjes, bultjes, uitslagKinderziekten zijn ziekten die bij voorkeur op kinderleeftijd voorkomen. Bekende zijn de mazelen, de bof, kinkhoest, wat…
Help, mijn kind heeft roodvonk!Help, mijn kind heeft roodvonk!Iedereen krijgt te maken met hinderlijke virussen. Omdat jonge kinderen de benodigde antistoffen nog niet hebben krijgen…
Labyrintitis; ontsteking van het evenwichtsorgaanLabyrintitis is een ontsteking aan het evenwichtsorgaan, waarvan de oorzaak grotendeels nog onbekend is.

Infectieziekten bij kinderen – De ziekte van PfeifferIedereen heeft wel eens wat over de Ziekte van Pfeiffer gehoord. Kinderen kunnen deze ziekte ook hebben. Wat houd het in…
Infectieziekten bij kinderen – SpruwDe schimmel die Spruw veroorzaakt komt heel erg veel voor, maar meestal krijgt hij niet de kans om uit te groeien. Geluk…
Bronnen en referenties
  • Handboek Gezondheidsbevordering GGD Groningen
Lobke (154 artikelen)
Gepubliceerd: 25-10-2007
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.