De meest voorkomende kwalen bij kinderen

De meest voorkomende kwalen bij kinderen Niet alleen volwassenen, ook kinderen hebben wel eens last van (meestal onschuldige) kwalen. Veel voorkomende kwalen zijn: buikpijn, groeipijn, verstopping, keelpijn, oorontsteking of verkoudheid. De oorzaak is niet altijd te achterhalen, maar de meeste klachten zijn goed te behandelen. Een kind dat zich niet lekker voelt heeft rust nodig, zodat het lichaam zich kan herstellen. Daarnaast is het belangrijk dat het kind voldoende drinkt. Bij pijn mag het kind een paracetamol. Let op de toegestane dosering, dit staat in de bijsluiter!

Kwalen die het meest voorkomen bij kinderen

Kinderen hebben last van kwalen, die naarmate ze ouder worden weer verdwijnen of minder worden. Groeipijnen komen bij kinderen voor die in de groei zijn. En ook het immuunsysteem werkt nog niet zo goed als bij volwassenen. Kinderen moeten hun immuunsysteem nog opbouwen en zijn daarom vatbaarder voor virussen zoals verkoudheid. Naarmate een kind meer virussen heeft doorgemaakt, zal het lichaam ze herkennen en kunnen bestrijden. Het opbouwen van het immuunsysteem duurt wel een aantal jaren. Ook buikpijn en aarsmaden komen voornamelijk bij kinderen voor. Kinderen hebben vaak last van buikpijn omdat ze nog niet goed onder woorden kunnen brengen wat ze voelen. Door het krabben rond de anus en daarna de vingers in de mond te stoppen kan een kind besmet raken met aarsmaden. Een kind met aarsmaden kan de rest van de familie besmetten doordat speelgoed, deurklinken en dergelijke besmet kunnen zijn.

Groeipijn

Veel kinderen hebben wel eens last van groeipijn. Het is niet bekend waardoor dit wordt veroorzaakt en of het wel met de groei te maken heeft. De pijn komt 's nachts opzetten tijdens rust en kan wel enkele uren aanhouden. De pijn komt vooral voor in de benen en dan met name in de kuiten of de voorkant van het bovenbeen. Een paracetamol, masseren, wrijven of warmtetoediening op pijnlijke plekken (kruik) kan de pijn verminderen.

Buikpijn

Buikpijn is een veel voorkomend verschijnsel bij kinderen, vaak zonder dat er een aanwijsbare oorzaak wordt gevonden. Kleine kinderen kunnen hun pijnklachten nog niet goed omschrijven en wijzen dan hun buik aan als ze ergens pijn voelen. Bij oudere kinderen ontstaat buikpijn vaak door spanning. De pijn wordt dan vooral rond de navel gevoeld. Deze buikpijn komt vaker bij meisjes voor dan bij jongens. Bij chronische buikpijn en andere lichamelijke klachten is het verstandig om een arts te raadplegen.

Aarsmaden

De meest voorkomende wormen bij kinderen zijn aarsmaden. Dit zijn kleine, witte wormpjes met een lengte van 0,5 tot 1 cm. De ingeslikte eitjes komen in de darmen en ontwikkelen zich tot mannelijke en vrouwelijke wormpjes. Nadat de vrouwtjes zijn bevrucht kruipen ze door de darm en leggen hun eitjes op de huid rondom de anus. In het laatste stukje van de endeldarm veroorzaken ze al enige kriebel en onrust bij het kind. Op het moment dat ze op de huid rondom de anus bewegen veroorzaken ze een enorme jeuk. Het kind gaat krabben waardoor de eitjes onder de nagels gaan zitten. Als het kind de vingers in de mond stopt begint de hele cyclus opnieuw. Soms is het moeilijk om de wormpjes te vinden maar vage buikpijn en jeuk rond de anus wijzen op hun aanwezigheid. De behandeling bestaat uit twee tabletjes die met een tussenruimte van 14 dagen ingenomen moeten worden. Houd daarnaast de nagels kort, maak de anus goed schoon en was ondergoed, pyjama en beddengoed tegelijkertijd.

Verstopping

Elk kind heeft zijn eigen ontlastingspatroon. Sommige kinderen poepen meerdere keren per dag, andere één keer in de drie dagen. Een verandering in dat patroon in combinatie met buikpijn, een opgezette buik, winderigheid en donkere, harde ontlasting kan wijzen op een verstopping. Geef het kind meer vocht en zorg voor vezelrijke voeding. Als dit niet helpt kan in overleg met een arts een laxeermiddel (via de mond) of een klysma (via de anus) worden gegeven.

Keelpijn

De meeste keelontstekingen worden veroorzaakt door virussen. Medicijnen helpen dan niet. Met een paar dagen verdwijnen deze infecties weer. Een kind met keelontsteking kan wat koortsig zijn, heeft een branderig gevoel in de keel, het slikken doet pijn en de keel is rood. De behandeling kan bestaan uit extra drinken en rust.

Een middenoorontsteking

Een middenoorontsteking kan ontstaan door verkoudheid. Bacteriën komen in de middenoorholte, er komt pus achter het trommelvlies. Hierdoor kan er een middenoorontsteking ontstaan. De ontsteking is zeer pijnlijk. De pijn neemt toe wanneer het kind gaat liggen omdat de doorbloeding dan sterker is. Als het kind rechtop zit neemt de pijn af. Door de druk van binnenuit gaat het trommelvlies bol staan. Als het trommelvlies scheurt loopt de pus eruit en neemt de pijn af. Het trommelvlies geneest vanzelf. Bij een kind dat regelmatig een oorontsteking heeft is het verstandig om een buisje in het trommelvlies te plaatsen zodat de pus altijd weg kan lopen. Dit kan alleen in overleg met een arts. Een onbehandelde oorontsteking geneest bij de meeste kinderen binnen één tot twee weken. Het kind mag paracetamol hebben tegen de pijn. In overleg met de arts kan ook worden besloten om antibiotica te geven.

Verkoudheid

Iedereen is wel een paar keer per jaar verkouden maar kinderen zijn dat nog veel vaker. Kinderen zijn vatbaarder en ze steken elkaar gemakkelijk aan door de druppeltjes die door het hoesten alle kanten op gaan. Een verkoudheid waarbij ook koorts of verhoging kan voorkomen duurt ongeveer een week en gaat vanzelf over. Een neusspray (zoutoplossing) helpt bij een verstopte neus.
© 2012 - 2024 Liza, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Groeipijn, pijnlijk maar onschuldigGroeipijn, pijnlijk maar onschuldigGroeipijn is een kwaal, waar maar weinig over bekend is. Het is een kwaal waar ongeveer één op de tien kinderen mee te m…
Tips tegen verkoudheidVerkoudheid is een onschuldige ziekte die vanzelf overgaat. Toch kan het erg vervelend zijn. Je hebt voortdurend een loo…
Wat te doen bij een oorontsteking?Wat is een oorontsteking? Een oorontsteking is een ontstekingsreactie binnen in het middenoor. Een oorontsteking is makk…
Groeipijn, hoe kun je een kind helpenGroeipijn, hoe kun je een kind helpenAls een kind valt en een wondje heeft dan troost je hem of haar en plakt eventueel een pleister op de wond. Maar wat als…

Zindelijk maken van kinderenZindelijk maken van kinderenKinderen zindelijk maken is niet altijd gemakkelijk. Als ouder moet je er voldoende tijd en aandacht insteken, samen met…
De behandeling van kleine ongelukjes bij kinderenDe behandeling van kleine ongelukjes bij kinderenKinderen zijn meestal actief bezig, waardoor er wel eens een ongelukje kan gebeuren. Meestal zijn dit kleine ongelukjes…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Smengelsrud, Pixabay
  • https://ggd.groningen.nl/infectieziekten-hygiene/overzicht-infectieziekten/wormpjes-aarsmaden
  • https://www.avogel.be/nl/weerstand/weerstand-kind-verhogen.php
Liza (204 artikelen)
Laatste update: 05-10-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.