Hoe ga je hoofdluis te lijf?

Niks is zo vervelend als hoofdluis bij je kind. Hoewel het niks met hygiëne heeft te maken, heerst er wel een taboe op. Kinderen worden makkelijk gepest. Het kost daarnaast best wat moeite om de hoofdluis effectief te bestrijden, maar met deze behandelingen gaat het zeker lukken.

Wat zijn luizen?

Luizen zijn insecten zonder vleugeltjes die voornamelijk op de huid van dieren leven. Er zijn enkele soorten die op de mens leven. Een daarvan is de hoofdluis. Ze leven van bloed. Daarvoor bijten ze tientallen keren in de huid van zijn slachtoffer. Daar spuit de luis een stof in, wat ervoor zorgt dat het bloed niet zo snel stolt. Er zijn verschillende theorieën over hoelang een luis kan leven zonder bloed. Het verschilt van enkele uren tot enkele dagen. Dat hangt ook af van hoe sterk de luis is. Maar op hun gastheer of -vrouw zijn de jonge luizen na zeven tot tien dagen volwassen, leggen in een maand 250 eitjes, dus de plaag kan zeer snel groeien. Ze zijn blauwgrijs van kleur, maar eenmaal volgezogen met bloed, veranderen ze in een roodbruine kleur. Ze zijn ongeveer drie millimeter groot.

Symptomen

De symptomen beginnen met jeuk. Dat wordt veroorzaakt door dat ingespoten stofje. Rode plekjes zijn zichtbaar als de luis zich heeft gevoed met bloed. Het moet immers een bijtplekje maken om bij het bloed te kunnen.

Hoofdluizen kunnen niet vliegen of springen, maar lopen snel van het ene kind naar het andere over. Of via de jassen die strak tegen elkaar aan de kapstok hangen. Gelukkig gaan steeds meer scholen over op 'luizenzakken'. Dit zijn zakken waarin de jas wordt opgeborgen, zodat ze niet met elkaar in aanraking komen aan het kapstokhaakje.

Behandeling

Ze houden van warme plekjes, dus bij hogere temperaturen zal er eerder een luizenplaag zijn. In de nek en achter de oren vinden ze het fijn. Neten zien eruit als zwarte stipjes in het haar. Ze kunnen er ook wit uit zien, maar dat is het lege eitje. De luis zelf is er dan al uit. Een luis legt zo'n acht neten per dag. Als er luizen of neten worden aangetroffen bij je kind moet het behandeld worden. Net als andere gezinsleden. Er zijn instanties die aangeven dat ook het beddengoed, knuffels en kleding gereinigd moeten worden. Luizen worden pas gedood bij 60 graden Celsius door chemisch te reinigen of minimaal een week in een gesloten zak te laten zitten. Ook 24 uur in de diepvries is ook goed om luizen te doden. Gestoffeerd meubilair en de autostoelen zou men grondig moeten stofzuigen. Echter, wetenschappelijke literatuur geeft aan dat besmetting alleen kan voorkomen via haar-haarcontact en niet via indirect contact door bijvoorbeeld de knuffels of het beddengoed,.

Maar als er eenmaal hoofdluis is geconstateerd?

Er is een geregistreerde lotion te verkrijgen die de luizen en neten doodt. Elke dag moeten de dode luizen en neten worden uitgekamd met een netenkam. Deze heeft dicht op elkaar staande metalen tanden. Dit moet eigenlijk twee weken achtereen dagelijks gebeuren, i.v.m. de hardnekkigheid waarmee de neten zich aan de haren vasthouden. Neten zitten stevig op het haar vast met een bepaalde lijmstof die ze uitscheidden. Hiervoor is een spoeling te verkrijgen die deze lijmstof oplost. Daarnaast kun je gewone azijn gebruiken. Azijn, verdund met water, kun je elke ochtend even met een plantensproeier over het haar van je kind sproeien. Als dit is opgedroogd, is het geurloos, maar helpt voorkomen dat luizen op je hoofd overspringen. Als na twee weken actief behandelen nog steeds luizen in het haar zitten, is het beter om met een arts contact op te nemen. Er bestaat een kans dat de luis resistent is geworden tegen het gebruikte middel.

Toch hoofdluis gezien?

Meldt het wel in de klas van je kind, zodat er grondig gecontroleerd kan worden en zo direct actie ondernomen kan worden.
© 2012 - 2024 Lotjetikt, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoofdluis - niet zo erg als het lijktHoofdluis - niet zo erg als het lijktJe zoon of dochter komt thuis van school en heeft een briefje bij zich waarop staat dat zij/hij hoofdluis heeft. Je gaat…
Wat is hoofdluis?Iedereen krijgt er wel eens direct of indirect mee te maken: hoofdluis! Hoofdluizen komen veel voor, met name op locatie…
Van de hoofdluis af zonder gifmiddelenVan de hoofdluis af zonder gifmiddelenWanneer de kinderen na de vakantie weer naar school gaan, ziet men vaak een uitbraak van hoofdluis. Er zijn diverse midd…
Hoofdluis en netenDie constante kriebel! Vervelend! Wat zijn neten? Wat kan ik er tegen doen? Wat zijn dat nou voor een puntjes in mijn ha…

DCD: motorische onhandigheidDCD: motorische onhandigheidDCD is een ontwikkelingsstoornis waar we de laatste jaren steeds meer van horen. Vroeger werd het ontwikkelingsdyspraxie…
Bronnen en referenties
  • RIVM.
  • Landelijke Steunpunt Hoofdluis.
Lotjetikt (4 artikelen)
Gepubliceerd: 22-10-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.