Wat betekent de poepluier van je kind? En wegwerp vs. katoen

Dit verhaal gaat over piesen, poepen, pipi doen, kaka doen, een bolus doen of te wel de grote boodschap. Hoe verschoon je een luier op de juiste manier? Hoe maak je de keuze voor wegwerpluiers of katoenen luiers? Wat is luieruitslag, hoe kan je het voorkomen en hoe genees je het? Kortom niet luieren, maar lezen!

Ontlasting

Na de geboorte lozen baby's in de eerste twee of drie dagen meconium, het lijkt op groenzwart teer en lijkt kleverig. Deze stof zat in hun darmen op het moment dat de baby nog in de baarmoeder zat. De dichtheid en kleur van de ontlasting verandert zodra ze flesvoeding of borstvoeding krijgen. Baby's poepen ongeveer één tot meerdere keren per dag, maar elke baby is verschillend en het kan afhankelijk van de soort dag ook verschillen.

Flesvoeding en ontlasting

Bonjour! Want de ontlasting van baby's die flesvoeding krijgen lijkt op Franse mosterd. Het is kleverig en stinkt enorm. Na twee maanden kan een baby wel vijf keer per dag een poepluier hebben, de stank neemt helaas niet af!

Borstvoeding en ontlasting

Al ruiken hun luiers ook niet naar roosjes, deze luiers stinken een stuk minder. Het ziet er wat gelig uit en heeft soms kleine zaadachtige deeltjes. Het is best vloeibaar, dit omdat moedermelk makkelijk verteerd. Slechts drie ontlastingen per week behoort tot de mogelijkheden tot het moment dat de baby twee maanden is. Na twee maanden komt er namelijk minder colostrum in de moedermelk, dit is de stof die laxerend werkt volgens sommige artsen.

Let op! Raadpleeg de dokter als je kind al drie dagen lang geen ontlasting heeft gehad. Of als de kleur van de ontlasting verandert in wit, grijs of zwart. Of als er bloed bij de ontlasting zit.

Luieruitslag

Oorzaken

Luieruitslag kan twee oorzaken hebben:
  1. een te lang gedragen vuile luier
  2. problemen met het maagdarmkanaal
Een schone luier moet onmiddellijk het gevolg zijn van een vieze. Het vocht in de luier en de afwezigheid van frisse lucht zorgen ervoor uitslag en schrale billetjes. Kijk niet naar de achterkant van de luierverpakkingen, want daar beweren net zo goed vocht tegen te houden als de jongen die zijn vinger in de dijk stopte.

Verzorgen van luieruitslag

De beste manier om de billetjes te verzorgen is in de wasbak met warm water en zeep. Billendoekjes irriteren de billen alleen maar verder. Dep de billetjes met een handdoek droog en smeer ze in met zinkzalf (te halen bij de drogist). Als je uitslag nog langer dan drie dagen aanhoudt, dan moet er contact worden gezocht met de dokter. Hij/zij kan een zalf voorschrijven waardoor de uitslag sneller verdwijnt.
Er zijn zones op het babylichaampje die je makkelijk over het hoofd ziet bij het afdrogen, een voorbeeld hiervan zijn de liezen (de bovenkant van de beentjes). Vergeet dus niet tijdens het afdrogen de huid aan de bovenkant van de beentjes iets terug te trekken en dit ook droog te deppen.
Luieruitslag kun je ook voorkomen door de baby lekker aan lucht bloot te stellen. Zodat de rest van het vocht op de baby vanzelf verdampt.

Tips:

  • controleer op een eventuele allergie voor de gebruikte luier/babydoekjes
  • probeer een minder krachtig wasmiddel bij katoenen luiers
  • controleer bij diarree het dieet en de gezondheid van de baby
  • als het kind gevoelig is voor een bepaald voedsel type, verander dan van merk voeding of stop met de vaste voeding
  • controleer met regelmaat de luier van de baby
  • laat met warm weer een luier achterwege

Wegwerpluiers vs. katoenen luiers

VoordelenNadelen
Wegwerpluiersmakkelijk weg te gooien, fijn bij diarree en handig voor op reisverteert moeilijk dus milieu-onvriendelijker, zindelijkheid duurt vaak langer (kind voelt niet of het nat is) en ze zijn best duur
Katoenen luiersnatuurlijk, er bestaan luierwasserijen die het wassen over kunnen nemen, goedkoper en ze zijn later te gebruiken als boerdoek of stofdoekhet kost wasmiddel/water/elektriciteit om ze te wassen, ze lekken eerder en meer, niet geschikt op reis en ze moeten uitgewassen worden (stank!)

Hoe verschoon je een luier op de meest makkelijke manier?

  1. Vouw de nieuwe luier open: leg de baby (met oude luier) op de schone luier en geef de baby iets om mee te spelen
  2. Maak de gebruikte luier los: let bij een jongetje op, zij willen nog wel eens plassen als er frisse lucht bij het piemeltje komt, gebruik eventueel een washandje als 'schild'
  3. Pak de voetjes met de ene hand en til met andere hand de vuile luier weg: maak een prop van de luier en werp hem in vuilnisbak (of op partner, als het niet jouw beurt was)
  4. Maak de billetjes schoon: en laat hierna de baby op de nieuwe luier zakken
  5. Maak de luier vast en maak gebruik van de gelegenheid om was tegen de kleine te zeggen.
  6. Was zeer goed je handen: zo voorkomen je dat je poep of ziektekiemen meeneemt in je volgende situatie

Tips:

Houd zo lang mogelijk je hand op de buik van de baby, dit voorkomt dat ze zich onzeker gaan voelen. En veeg bij een meisje altijd van voren naar achteren de billen schoon, zo voorkomen je dat er bacteriën in de plasbuis of blaas terecht komt. Maak gebruik van de gelegenheid om lekker te kletsen met je kind en op het buikje met je lippen gekke geluidjes te produceren.
En wordt de baby midden in de nacht wakker, wacht dan met verschonen tot de helft van de voeding, zo hoeft je hem/haar niet meer wakker te maken nadat hij weer is ingedut na het drinken (en is de eerste honger toch gestild).
© 2013 - 2024 Brigitte_, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Luieruitslag, voorkomen en genezenLuieruitslag, voorkomen en genezenElke baby heeft het wel eens, luieruitslag. het is een veel voorkomend en vervelende uitslag op de plek waar de luier zi…
Luieruitslag bij baby'sLuieruitslag bij baby'sLees hier alles over luieruitslag en wat je er tegen kunt doen. Hier kun je de oorzaken van luieruitslag vinden.
Luieruitslag van je baby genezenLuieruitslag van je baby genezenLuieruitslag is een veel voorkomende aandoening bij baby en peuters tot 2 jaar. Je kind zal last gaan krijgen van rode,…
Luieruitslag: symptomen, diagnose, behandeling en oorzaakLuieruitslag: symptomen, diagnose, behandeling en oorzaakLuieruitslag (ook wel luiereczeem of luierdermatitis genoemd) ziet er naar uit. De huid in het luiergebied kleurt rood.…

Verbale ontwikkelingsdyspraxie bij een opgroeiend kindVerbale ontwikkelingsdyspraxie is een stoornis waardoor je je spraakspieren niet goed kunt gebruiken bij spraakklanken.…
ZZP: als zelfstandige werken in de kinderopvangZZP: als zelfstandige werken in de kinderopvangEr zijn veel mensen die als zelfstandige werken in de zorg. Daar was altijd veel werk waardoor de zelfstandige een goed…
Brigitte_ (94 artikelen)
Gepubliceerd: 17-01-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.