Baby's en warm weer

Baby's en warm weer Bij extreem warm weer waarbij de temperatuur flink oploopt (hittegolf) heeft een baby vaak wat extra verzorging nodig. Voor je baby is het zomerseizoen goed omdat de stofwisseling wordt gestimuleerd en de huid meer vitamine D aanmaakt. De zomer kan ook nadelen met zich mee brengen. Doordat zij zelf nog niet in staat zijn om hun eigen lichaamstemperatuur op pijl te houden moet je als ouders op zulke dagen extra alert zijn.
Bron: PublicDomainPictures, PixabayBron: PublicDomainPictures, Pixabay

De babyhuid

De huid van je baby is erg gevoelig. Een baby kan zijn eigen lichaamswarmte nog niet regelen. Vermijd direct zonlicht en gebruik een zonnebrandolie met een factor boven de dertig. Soms kan het voorkomen dat je baby last krijgt van warmte-uitslag. Dit ziet eruit als kleine bultjes op een rode huid. Deze bultjes zullen uit zichzelf verdwijnen als je baby afkoelt. Een lauw badje is heerlijk voor je baby om in af te koelen.

Naar buiten

Als je naar buiten wil met de kleine denk dan goed om de volgende zaken:
  • Het beste kun je een parasol gebruiken en een zonnebrilletje, petje of hoedje opzetten bij het buiten spelen.
  • Zoek naar een beschutte schaduwrijke plek.
  • Bescherm je baby tegen vliegen en muggen door een klamboe of een laagje vitrage op de wagen te bevestigen.
  • Leg een extra molton of handdoek in de wieg of kinderwagen, dit neemt veel vocht op zodat je kind minder last heeft van transpiratievocht.
  • Zorg ervoor dat er voldoende ventilatie is in de kinderwagen.
  • Ook voetjes verbranden snel, trek bijvoorbeeld katoenen sokjes aan.
  • Gebruik aftersun om de huid af te koelen.

Temperaturen

Als je zeker wil weten of je baby het niet te warm heeft meet je de temperatuur op. Een temperatuur van 37,5°C is normaal, bij een lichaamstemperatuur van 37,6°C of hoger heeft je baby het te warm. Op warme dagen mag je baby zweten, maar geen rood gestuwd hoofd hebben! Luchtige kleding is prettig in de warmte. Trek je baby niet meer dan één laag kleertjes aan. Je mag je baby ook bij warm weer inbakeren, maar let dan heel goed op de risico's die het inbakeren met zich mee kan brengen. Een strakke inbakermethode en het gebruik van te dikke of slecht ventilerende stoffen verhogen de kans op warmtestuwing aanzienlijk.

Bron: Francesco Rollandin, OpenclipartBron: Francesco Rollandin, Openclipart

Voeding

Op een warme zomerdag hebben we allemaal extra vocht nodig. Op een warme dag blijf je borstvoeding geven op verzoek. Je kunt je baby vijf tot tien cc extra water geven naast de flesvoeding. Als je borstvoeding geeft, drink dan zelf extra en leg je kind wat vaker aan. Moedermelk bestaat voor meer dan negentig procent uit water. Vertrouw op je eigen lichaam en luister naar de behoefte van je kind. Als je geen borstvoeding geeft, vul dan regelmatig de fles bij. Als het kan, geef kleine stukjes fruit of een fruithapje. Geef liever geen zoete drankjes, je baby krijgt er nog meer dorst van.

Ontlasting

Let er goed op dat je baby genoeg plast. Over het algemeen duiden kleine onregelmatige poepluiers (vooral met warm weer) op het innemen van onvoldoende voeding. Dit hoeft natuurlijk niet altijd zo te zijn, maar het is wel goed om dit in de gaten te houden. Als je baby last heeft van diarree, moet je denken aan tien tot zestien vieze luiers per dag. Zorg dat de baby genoeg drinkt en leg hem of haar wat vaker aan. Dit geldt ook voor een baby die moet overgeven. Let erop dat de baby niet teveel in één keer drinkt maar doe dit in etappes.

Uitdroging

Je baby is gevoelig voor de warmte omdat ze hun eigen lichaamswarmte nog niet goed kunnen regelen. Herken zo snel mogelijk de eerste symptomen bij uitdroging! Je hebt verschillende fases van uitdroging:
  1. Dorst
  2. Minder plassen en droge huid, rusteloos of slaperig.
  3. Reageert minder dan normaal, geen tranen, niet meer plassen, diepliggende ogen, geen elasticiteit van huid.
  4. Shock

Bij twijfel altijd de verloskundige raadplegen.

Bron: Dagon, PixabayBron: Dagon, Pixabay

Slapen

Licht, temperatuur en geluid zijn allemaal factoren die belangrijk zijn bij het slapen. Het is soms lastig om ook tijdens de zomerdagen goed te slapen. Probeer de slaapkamer op een temperatuur van ongeveer 18 graden te houden, maar in de zomer zal dit lastig te handhaven zijn. Vooral bij kleine kamers of zolderkamers kan de temperatuur hoog oplopen. Verplaats zo nodig het bed naar een andere koelere kamer. Hang donkere zonwerende gordijnen op voor de warmte en om het donker te houden.

Kies voor dunne katoenen kleren. Een hemdje of rompertje is soms al voldoende. Breng je baby iedere dag om dezelfde tijd naar bed en een bedritueel kan hierbij ook heel goed werken. Zorg er zoveel mogelijk voor dat dit patroon niet verstoord wordt. Wees er op attent dat tussen de laatste maaltijd en het naar bed gaan een halfuurtje zit, dan kan het eten nog zakken.

Tips

  • Zorg voor luchtige katoenen kleding.
  • Zet je baby zoveel mogelijk op een koele plaats of in de schaduw. Zorg ervoor dat je kind niet op de tocht staat.
  • Vermijd direct zonlicht. Vanaf zes maanden kun je hem in het voorjaar rustig laten wennen aan de zon.
  • Een molton in bed neemt transpiratievocht extra op.
  • Doe met wandelen de kap van de kinderwagen omlaag.
  • Nooit, maar dan ook nooit, een baby achterlaten in de auto!
  • Stimuleer een pasgeborene om regelmatig te drinken.
  • Als je op vakantie gaat kun je het beste de eerste dagen ‘vertrouwd’ voedsel en alleen water dat betrouwbaar is geven.

Lees verder

© 2013 - 2024 Heleen86, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Uitdroging bij kinderenUitdroging bij kinderenJonge kinderen zijn niet altijd in staat om zelf aan te geven dat ze tekort aan vocht hebben. Een eerste symptoom hierva…
Koorts laten dalen bij je babyKoorts laten dalen bij je babyEen verhoging van de lichaamstemperatuur is geen uitzondering bij een baby. Je baby zal dan warm aanvoelen en zich niet…
Baby verkouden – Wat moet je doen?Baby verkouden – Wat moet je doen?Wanneer een baby verkouden is, kan dat erg vervelend zijn. Als volwassene kunnen we ons best voorstellen hoe beroerd de…
Mama ligt in het ziekenhuis - uitleg voor kinderenMama ligt in het ziekenhuis - uitleg voor kinderenHoe leg je aan je kinderen uit dat mama in het ziekenhuis ligt? Daar is geen eenvoudig antwoord op te geven. Veel ouders…
Bronnen en referenties
Reactie

Mama-Sjer, 17-05-2017
Misschien een rare vraag… maar bij hitte mag het bedje dan ook gekoeld worden met een koude kruik (tussen slaapjes door)? Reactie infoteur, 18-05-2017
Dat kan zeker, alleen heeft het niet erg lang effect.
Je kunt ook overdag een campingbedje op de koelste plek in huis neerzetten en je baby daar laten slapen of flessen water bevriezen en die voor de ventilator leggen.

Heleen86 (56 artikelen)
Laatste update: 04-07-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.