Mijn baby huilt! De oorzaken en tips op een rij

Mijn baby huilt! De oorzaken en tips op een rij Alle baby’s huilen. Dat is een feit. Gedurende de eerste drie maanden huilen baby’s het meest. In dit artikel staat beschreven hoeveel een baby ongeveer huilt, wat de oorzaken zijn en wat je kunt doen. Maar wanneer huilt een baby teveel of wordt het jou teveel? Lees hieronder meer over dit onderwerp.

Het huilgedrag van een baby

Na de geboorte huilt een kindje gemiddeld één tot anderhalf uur per dag. Het huilen neemt toe gedurende de eerste weken en ligt rond de zes weken op twee tot tweeënhalf uur per dag. Eén op de acht kinderen jonger dan zes maanden huilt eens in de week meer dan drie uur op een dag. Bij een kwart van de baby’s van vier weken oud is dit ook het geval.

Wanneer is mijn baby een huilbaby?

Men heeft gesteld dat een baby een huilbaby genoemd kan worden als hij meer dan drie dagen per week, gedurende meer dan drie weken, meer dan drie uur per dag huilt. Wat ongeveer net zo belangrijk is hoe je eigen gemoedsrust hierover is en in hoeverre het handelbaar voor jezelf is binnen je gezin? Misschien sta je er alleen voor of misschien heb je een groter gezin? Of ben je iemand die gevoelig is voor de onrust die het vele huilen in het huis teweeg brengt? Stel je grenzen. Word het je teveel, dan is het altijd belangrijk iemand erbij te betrekken die het even van je over kan nemen. Heb je zorgen over je kind omdat je vermoedt dat er iets anders aan de hand is, trek dan aan de bel en vertel duidelijk waarom je denkt dat er iets anders aan de hand zou kunnen zijn.

Waarom huilt een baby?

  • Vieze luier.
  • Honger: In het begin is het soms onduidelijk of hij nog honger heeft of misschien wat anders. Hou voor jezelf goed bij wanneer en hoeveel je baby gegeten heeft. Bedenk altijd wel dat een warm flesje of de borst altijd lekker is voor je kindje, terwijl hij feitelijk geen honger zou kunnen hebben. Pas dus op dat je niet teveel geeft!
  • Dorst: Tijdens de warme zomerse dagen of juist het droog gestookte huis in de winter kan een baby ook wel eens wat dorstig zijn. Geef dan een paar kleine slokjes water.
  • Te warm of te koud.
  • Vermoeidheid: Sommige baby’s vallen meteen in slaap, maar veel andere baby’s vallen huilend in slaap. De één na vijf minuten, de ander na een kwartier of twintig minuten huilen. Het valt niet mee om een huilend kind in zijn bedje achter te laten. Maar kijk eens op de klok en hou de tijd in de gaten. Misschien heeft je kind het nodig een kwartiertje te huilen om dan in slaap te vallen. Ook leer je zo te luisteren naar de manier waarop je kindje huilt. Neemt het toe of juist af? Jengelt hij? Leer zijn huiltje kennen. Leg je kindje altijd direct in bed bij de eerste vermoeidheidssignalen.
  • Buikkrampjes: Veel baby’s hebben last van buikkrampjes. Buikkrampjes zijn herkenbaar aan het feit dat baby’s hard trappen met hun beentjes, hard en boos huilen en hun lichaampje overstrekken. Ook begint het huilen vaak aan het einde van de middag en duurt het voort tijdens de avond.

Andere oorzaken van het huilgedrag kunnen zijn

  • Voedingsproblemen (spugen, diarree, krampjes, obstipatie, teveel of te weinig, allergie)
  • Infecties.
  • Allergie, eczeem, geboorte-trauma, onrijp zenuwstelsel, afwijking in de wervelkolom of ademhalingsproblemen.

Lichamelijke oorzaken van een huilbaby

Er zijn tal van redenen waarom een baby ook zou kunnen huilen en wat een andere, bijvoorbeeld een medische oorzaak heeft.
Hieronder een aantal symptomen die op een lichamelijke oorzaak kunnen duiden:
  • Aanhoudend huilen met hoge stem.
  • De hele dag door huilen in plaats van alleen ’s avonds zoals bij buikkrampjes.
  • Gewichtsverlies door spugen en diarree (Grijp altijd direct in als een baby spuugt en diarree heeft! Een baby kan binnen een dag al ernstig uitdrogen!)
  • Als het huilen pas na vier tot zes weken begint.

Wat kan je doen?

Doe dit altijd in overleg met je arts zodat samen bekeken kan worden wat het beste is voor jouw kindje.
  • Bij een allergisch kindje kan je overstappen op hypo-allergene voeding.
  • Babymassage kan een baby ook doen ontspannen. Verder is het goed voor het lichamelijk contact met moeder en kind of vader met kind.
  • De 3 R-en: Rust, Regelmaat en Reinheid, met of zonder inbakeren. Baby’s vinden het fijn om te weten wat hen te wachten staat. Als de dagen steeds hetzelfde verlopen, vinden ze de rust die ze nodig hebben.

Verder zijn er tal van kundige specialisten die op allerlei vlakken je bij kunnen staan. Van een lactatie-deskundige tot een osteopaat. Overleg altijd eerst met je huisarts.

Lees verder

© 2013 - 2024 Madeleine79, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Babymassage, goed voor ouder en kindHet masseren van jouw baby is voor jou als ouder bijzonder leuk om te doen. Je bouwt een diepere relatie op met je kind.…
Huilbaby: oplossingen, tips en informatieHuilbaby: oplossingen, tips en informatieEen huilbaby pleegt een grote aanslag op de ouder(s). Een huilbaby is een baby die minstens 3 uur per dag huilt, langer…
Help, mijn baby huilt! (buikkrampen)Help, mijn baby huilt! (buikkrampen)Een baby huilt omdat dit zijn enige manier is om duidelijk te maken dat er iets scheelt. Vaak huilt een baby omwille van…
Waarom huilt een baby?Waarom huilt een baby?Wanneer je baby huilt kan je (zeker als jonge moeder) behoorlijk tot wanhoop gedreven worden. Je weet dan nog niet goed…

Tien redenen om geen kinderen te krijgenTien redenen om geen kinderen te krijgenNiet iedereen heeft zin om kinderen te krijgen. Kinderen krijgen is een bewuste keuze en zo hoort het ook. Wanneer je ze…
Overgewicht en obesitas bij kind door foute drinkgewoontenOvergewicht en obesitas bij kind door foute drinkgewoontenIn onze moderne consumptiemaatschappij is er eten en drinken in overvloed. Kinderen profiteren daarvan, maar zijn evenze…
Bronnen en referenties
  • Huilbaby.com
Madeleine79 (43 artikelen)
Laatste update: 27-07-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.