Luieruitslag herkennen, behandelen en voorkomen

Rode billetjes en een geïrriteerde huid kunnen een teken zijn van luieruitslag. Maar er zijn ook andere tekenen, door ze snel te kunnen herkennen,kun je beginnen met behandelen. Maar er zijn ook tips om te zorgen dat je baby/kind geen luierslag krijgt. Vooral voor de gevoelige baby billetjes is luieruitslag een crime.

Hoe ziet luieruitslag eruit?

Als het luiergebied van je kind er geïrriteerd en rood uit ziet, dan is de kans groot dat het een luieruitslag is. De huid kan ook een beetje opgezet zijn en warm als je het aanraakt. De uitslag kan mild zijn, een paar rode plekjes op een klein gedeelte van de billetjes of kan ernstig zijn, met zachte rode bultjes die over het buikje en ook zijn dijen zitten.
Luieruitslag maakt je geen nalatige ouder. Iedereen krijgt met luieruitslag te maken, het hoort bij de verzorging van kinderen. Vooral als je kind in zijn eerste levensjaar zit.

Hoe krijgt je kind luieruitslag?

Luieruitslag kan veroorzaakt worden door van alles, van nieuwe voeding tot de urine van je kindje. Hier zijn de meest voorkomende oorzaken:
  • Vocht: zelfs de meest absorberende luier laat wat vocht achter op de billetjes van je kind. En als de urine zich mengt met de bacteriën van de stoelgang dan vormt het ammonia, een zeer hardnekkig stofje. Om deze reden hebben kinderen met diarree of een snelle stoelgang meer kans op luieruitslag. Ondanks het feit dat alle kinderen een luieruitslag ontwikkelen als ze te lang in een vieze luier liggen, is een kind met een gevoelige huid extra vatbaar, ook al zijn zijn ouders kampioen in luiers verschonen.
  • Schuren of chemische sensitiviteit: de luieruitslag kan het resultaat zijn van de luier die tegen de huid schuurt, vooral als je baby gevoelig is voor de chemicaliën zoals de geur van een wegwerpluier of het wasmiddel dat wordt gebruikt bij een katoenen luier. Het kan ook de lotion of het poeder zijn waar je kind niet tegen kan.
  • Nieuwe voeding: het komt veel voor dat kinderen een luieruitslag krijgen als vaste voeding geïntroduceerd is of een nieuw soort voeding. Nieuwe voeding verandert de samenstelling van de stoelgang. De zuren in bepaalde voeding, zoals aardbeien en fruitsappen, kunnen bij bepaalde kinderen funest zijn. Als je borstvoeding geeft dan kan je kind een huiduitslag krijgen van iets dat je eet.
  • Warmte: het luiergebied is warm en vochtig, precies zoals bacteriën het graag willen hebben. Zodat bacteriën kunnen floreren en een uitslag kunnen veroorzaken, vooral in de vouwen in de huid van je kind.
  • Antibiotica: kinderen die antibiotica krijgen (of wiens moeders die borstvoeding geven en aan antibiotica zijn) krijgen soms een schimmelinfectie (candida), omdat deze medicijnen het aantal gezonde bacteriën reduceert. Hierdoor krijgt het kans om te groeien. De relatie kan ook indirect zijn via diarree. Van de antibiotica krijgt men soms diarree, wat ook een luieruitslag kan veroorzaken.

Naar de dokter met een luieruitslag?

Dat is waarschijnlijk niet noodzakelijk. Met een beetje toewijding is je kind er binnen 3-4 dagen van af zonder een dokter te hoeven zien. Bel wel de dokter als de uitslag eruit ziet alsof het ontstoken is. Infecties kun je herkennen aan blaren, met pus gevulde pukkeltjes, gloeiende gele delen of open stukjes huid. De dokter kan een plaatselijke of orale antibiotica voorschrijven. Hoe ironisch dit ook klinkt, want sommige antibiotica veroorzaken juist een luieruitslag. Voor een luieruitslag die veroorzaakt wordt door een schimmelinfectie, kan hij een antischimmelcrème adviseren. Deze kun je tegenwoordig zonder recept bij de drogist of apotheek kopen.
Bel ook je huisarts op als je kind een koorts ontwikkelt of als zijn uitslag niet weg gaat na enkele dagen van behandeling.

Wat is de beste manier om een luieruitslag te behandelen?

Neem deze stappen als je ziet dat er een luieruitslag ontstaat:
  1. houd je kind schoon en droog door regelmatig zijn luier te verschonen. Dat kan betekenen dat je 's nacht een keer eruit moet om zijn luier te verschonen.
  2. reinig het luiergebied bij elke verschoning goed. Gebruik geen doekjes waar alcohol in zit of heftige geuren vanaf komen. Sommige ouders houden een warm watertje bij de hand bij het aankleedkussen om een lichte verschoning te doen.
  3. dep de huid van je kind droog, ga niet wrijven!
  4. gebruik een crème die een beschermende laag vormt tussen de geïrriteerde huid en de urine en stoelgang. Er zijn verschillende goede barrière crèmes op de markt, waaronder crèmes met petroleum (vaseline) en witte zink oxide (sudocrème, zinkzalf Zwitsal of overige merken). Al deze crèmes en zalven zijn te verkrijgen bij de drogist of apotheek.
  5. doe de luier losjes om je kindje heen of gebruik een luier die aan de grote kant is, voor een betere luchtcirculatie. Als je wegwerpluiers koopt, probeer dan eens een ander merk te kiezen om te zien welk effect dat heeft. Er zijn variaties voor gevoelige huidjes, bijvoorbeeld extra-absorberend, die houden het vocht beter weg bij de huid van je kind.
  6. als het warm weer is en je baby kan buiten spelen, of in een kamer waar de vloer makkelijk schoon te maken is, laat de luier (en crème) dan zo lang mogelijk weg. Blootstelling aan lucht helpt het proces van helen.
  7. overweeg om je kind te laten slapen met toe billetjes als het een uitslag heeft. Een plastic zetje onder het beddengoed kan het matras beschermen.

Hoe kan een luieruitslag voorkomen worden?

Hier komen goede preventieve maatregelen:
  • de beste bescherming tegen een luieruitslag zijn droge billetjes, dus vervang frequent de luier van je baby of zo snel mogelijk nadat het geplast of gepoept heeft.
  • maak het gebied van de genitaliën goed schoon bij me verschoning.
  • dep de huid droog en wrijf het nooit droog. Je kan ook een tijdje de föhn (lage stand) erop houden, zodat het droog wordt.
  • als je kind vatbaar lijkt voor luieruitslag, smeer de billetjes dan, na elke verschoning, in met beschermende crème.
  • sla talkpoeder over, de stof ervan is namelijk schadelijk voor de longen van je baby. Als je poeder wil gebruiken, kies dan voor degene die van maïzena is gemaakt. Schud de poeder in je hand, uit de buurt van het kind, nooit direct op hem of bij hem in de buurt. En houd het doosje ver uit de buurt van je kind. Was bij elke verschoning het poeder dat in de vouwen van het huidje gaat zitten, voorzichtig weg.
  • als je kind vaste voeding gaat eten, introduceer dat een soort voeding per keer. Wacht een paar dagen tussen nieuwe voedingen, dat maakt het makkelijker om te bepalen van welke voeding je kind een luieruitslag krijgt. En als er een luieruitslag is, dan kun je die voeding voor een bepaalde periode even niet aanbieden.
  • doe de luiers niet te strak vast, dan is er namelijk geen ruimte voor lucht om te circuleren. Kleed je kind, om dezelfde reden, in losse kleding.
  • was katoenen luiers niet met wasmiddelen die extreme geuren bevatten en sla de wasverzachter over. Beide kunnen de huid van je kind irriteren. Gebruik heet water en was de luiers twee keer. Je kan ook een half kopje azijn toevoegen voor het eerste wasje om de ergste alkaline stoffen uit de luier te krijgen.
  • geef je kind zo lang mogelijk borstvoeding. Borstvoeding geeft je kind een goede weerstand tegen infecties in het algemeen en hierdoor heeft het minder kans op het moeten gebruiken van antibiotica, welke weer kunnen leiden tot een luieruitslag.
  • wanneer je kind wel een antibiotica nodig heeft, vraag je dokter dan ook om probiotica. Probiotica stimuleren de groei van gezonde bacteriën in de maag, ene de kans op luieruitslag kunnen verkleinen.
  • als je kind naar de kinderopvang gaat of naar de peuterspeelzaal, wees er dan zeker van de leidsters het belang snappen van deze maatregelen om luieruitslag te voorkomen.

Lees verder

© 2014 - 2024 Brigitte_, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Luieruitslag: symptomen, diagnose, behandeling en oorzaakLuieruitslag: symptomen, diagnose, behandeling en oorzaakLuieruitslag (ook wel luiereczeem of luierdermatitis genoemd) ziet er naar uit. De huid in het luiergebied kleurt rood.…
Luieruitslag bij baby'sLuieruitslag bij baby'sLees hier alles over luieruitslag en wat je er tegen kunt doen. Hier kun je de oorzaken van luieruitslag vinden.
Luieruitslag bij je babyLuieruitslag bij je babyDit is een veel voorkomende aandoening bij baby's. Voor een baby is dit erg vervelend en geeft heel wat irritatie. Luier…
Luieruitslag, voorkomen en genezenLuieruitslag, voorkomen en genezenElke baby heeft het wel eens, luieruitslag. het is een veel voorkomend en vervelende uitslag op de plek waar de luier zi…

Krijg nou de hik! De hik bij (ongeboren) baby's en kinderenDe hik kan bijzonder vervelend zijn. Maar kan een baby in je buik al de hik hebben? En is het voor baby's en kinderen ne…
Ontwikkeling van het melkgebit en het permanente gebitVanaf het moment dat je baby tanden krijgt, begint de verzorging van het melkgebit en daarna het permanente gebit. Maar…
Brigitte_ (94 artikelen)
Gepubliceerd: 15-03-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.