Brandwonden bij kinderen voorkomen

Een ongeluk zit in een klein hoekje, wordt er dikwijls gezegd. Voor u het weet heeft uw kind een glas thee omgestoten, de lucifers uit het keukenkastje gehaald of raakt hij of zij een hete pan aan die op het fornuis staat. Ongelukken met mogelijke brandwonden als gevolg. Brandwonden zijn ernstige verwondingen. Omdat kinderen de gevaren van hete voorwerpen nog niet kennen of hete voorwerpen nog niet herkennen, lopen kinderen een hoger risico op brandwonden. Brandende kaarsen zien er zo mooi uit. En ieder kind haalt weleens spullen of eten uit de keukenkastjes, maar wat als deze een chemisch product uit het keukenkastje haalt? Want ook dit kan brandwonden veroorzaken. Of denk eens aan die kleine gaatjes in de muur, waar je spitse en langwerpige dingetjes in kunt stoppen. Hierbij tien tips om brandwonden bij uw kind te voorkomen.

Hete dranken

Drink geen hete dranken, als koffie of thee, als u een kind op schoot hebt. Zorg er ook voor dat deze hete dranken niet op tafel, binnen handbereik van kinderen staan. Voor u het weet stoot u of uw kind de drank om en krijgt hij of zij deze over zich heen.

Waterkoker

Zet de waterkoker op een plek waar uw kind niet bij kan.

Badtemperatuur

De ideale badtemperatuur voor uw kind is 37 graden. Voel altijd, voordat uw kind in bad stapt, of het water op goede temperatuur is. Dit kan met behulp van een badthermometer of met uw elleboog. Test de temperatuur van het water ook als u een thermostaatkraan gebruikt en u de temperatuur van het water hiermee instelt.

Heet kraanwater

Spoel de kraan, na het gebruik van heet water, altijd enkele seconden na met koud water. Hiermee voorkomt u dat de volgende die de kraan gebruikt de eerste seconden heet water krijgt en zich kan verbranden.

Koken

Zorg ervoor dat er tijdens het koken geen kinderen in de keuken zijn. U moet er niet aan denken dat een van de kinderen een pan van het fornuis trekt of dat u zelf een pan omstoot, met als gevolg dat uw kind de gloeiend hete inhoud over zich heen krijgt.

Oven

Wie doet dat niet, de oven met een ovenschotel aanzetten en een uurtje later deze eruit halen en opdienen? Wees er alert op dat u, indien er kinderen in de buurt zijn, toezicht houdt op de oven. Dit om te voorkomen dat uw kind de oven openmaakt en met de handen in de oven zit, waardoor hij of zij zich lelijk verbrandt.

Lucifers en kaarsen

De gasaansteker en lucifers kunt het beste opbergen buiten bereik van uw kind. Laat uw kind ook nooit alleen in de buurt van brandende kaarsen.

Stopcontacten

Gebruik stopcontactbeschermers om te voorkomen dat uw kind met een lang spits voorwerp in het stopcontact kan komen. Dit om te voorkomen dat uw kind een stroomschok krijgt. Van stroomschokken kan uw kind ook (zeer ernstige) brandwonden oplopen.

Rookmelders

Hang rookmelders op. Ook in of bij de kinderkamer. Dit zorgt ervoor dat u tijdig gewaarschuwd wordt als er brand- en/of rookontwikkeling in de buurt van uw kind is en u tijdig kunt vluchten.

Vluchtroute

Spreek met uw partner en kinderen een vluchtroute af, voor het geval dat er brand uitbreekt in uw huis. Dit zorgt ervoor dat jullie op het moment dat er brand is, oftewel sprake van een panieksituatie, weten hoe dat u met uw kinderen zo snel en veilig mogelijk het huis kunt verlaten. Oefen eventueel deze vluchtroute met uw kinderen.

Als uw kind zich toch verbrandt....

Ondanks uw oplettendheid kan het toch voorkomen dat uw kind zich verbrandt. Begin altijd met het koelen van de wond met zacht stromend, lauw leidingwater. Wees bij het koelen er alert op dat u alleen de wond koelt, dit om onderkoeling te voorkomen. Kleding die niet aan de wond gekleefd zit, mag u verwijderen, de andere kleding laat u aan.
Waarschuw vervolgens altijd een arts als uw kind blaren of een open wond heeft opgelopen of dat er sprake is van een brandwond als gevolg van chemische of elektrische verbranding.
© 2014 - 2024 Ingejt, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Brandwonden: soorten, oorzaken en behandelingBrandwonden: soorten, oorzaken en behandelingIn huis ontstaan brandwonden vaak door contact met heet water of vet. Enkele voorbeelden hiervan zijn te heet badwater,…
Brandwonden verzorgenBrandwonden verzorgenBrandwonden worden in vier verschillende gradaties verdeeld. Een eerstegraads verbranding kan voorkomen bij gewoon in de…
Brandwonden: percentage verbranding van je lichaam berekenenBrandwonden: percentage verbranding van je lichaam berekenenBrandwonden zijn er in alle soorten en maten. Een eerstegraads brandwond heeft iedereen wel eens meegemaakt na een midda…
Tweedegraads brandwondenTweedegraads brandwonden kunnen op verschillende manier ontstaan. Bijvoorbeeld doordat de huid in aanraking komt met het…

Je kind moet op zwemles; waar let je opJe kind moet op zwemles; waar let je opMisschien sta je er niet bij stil dat er belangrijke verschillen zijn tussen de diverse zwemscholen en zwemverenigingen.…
Zo help je je kind bij rouwverwerkingZo help je je kind bij rouwverwerkingVroeg of laat krijgen we allemaal te maken met het overlijden van een dierbare. Zo ook kinderen. Negen van de tien kinde…
Bronnen en referenties
  • www.brandwondenstichting.nl
Ingejt (10 artikelen)
Laatste update: 10-07-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.