De kwaliteiten van een kinderarts

De kwaliteiten van een kinderarts Pubers, kinderen en baby’s als patiënten, contact met ouder en collega’s, een kinderarts heeft een zeer gevarieerd beroep. Als kinderarts ben je gespecialiseerd in de behandeling van kinderen. Het vak is zeer uiteenlopend, de meeste kinderartsen werken als klinisch arts. Er zijn ook velen die onderzoek doen, zoals wetenschappelijk onderzoek, met name diegene die in academische ziekenhuizen werken.

sub specialisme in de kindergeneeskunde

In de grote algemene ziekenhuizen en die academische ziekenhuizen heb je sub specialisme, zoals bijvoorbeeld een kinderlongarts of kinderhematoloog. In de kleinere ziekenhuizen zijn er meer algemene kinderartsen. Een kinderarts moet in ieder geval communicatief sterk zijn, zowel bij de ouders als het kind. Dit vereist vaak een meer dan gemiddelde communicatieve vaardigheid van zo’n arts.

Bron: Greyman, RgbstockBron: Greyman, Rgbstock

Samenwerken binnen en buiten de afdeling

Kinderartsen werken veel samen met andere specialismen. Ten eerste de specialisten binnen de eigen vakgroep, zoals de kinderlongarts en kinderhematoloog. Aan de andere kant wordt er ook met specialisten aan de buitenkant gewerkt, zoals de psychiaters, gynaecologen, de chirurgen en natuurlijk daarbuiten ook het contact met de huisartsen.

Patiëntencontact binnen de kindergeneeskunde

Als kinderarts is het vaak zo dat ze bewust voor het vak gekozen hebben. Het is een patiëntengroep die varieert van pasgeboren baby’s tot pubers. Een kinderarts heeft veel met de jonge kinderen, maar moeten ook rekening houden met de ouders. Het is heel belangrijk dat een kinderarts communicatief sterk is en dat de arts zich kan aanpassen aan het belevingsniveau van het kind. De kinderarts zal empathie moeten hebben met de patiënt. Het kan heel leuk zijn om met kinderen te werken, dit komt doordat kinderen vaak onbevangen zijn en eigenlijk altijd kind zijn en blijven. Dit ondanks het feit dat ze ziek zijn en hoe erg ziek ze zijn. Voor een kinderarts is het dan extra fijn om de patiënten gezond en wel het ziekenhuis te zien verlaten.

Bron: Jazza, RgbstockBron: Jazza, Rgbstock

Werktijden van een kinderarts

De werkdruk van een kinderarts is hoog. De gemiddelde werkweek van een fulltime kinderarts is ongeveer tussen de vijftig en zestig uur. De diensten worden ingepland, enkel blijft het zo dat je tijdens zo’n dienst totaal niet weet als kinderarts wat er op je afkomt. Intensieve zorg kun je niet goed plannen. Ook de werkzaamheden als huisartsen, waar een kinderarts aan bijdraagt kan de hele dag doorgaan. Hierdoor is een dag onvoorspelbaar, druk, maar ook leuk en uitdagend. De meeste kinderartsen zijn vrouwen, waardoor een parttime functie vaker voorkomt.

Uitdagingen voor een kinderarts

De grootste uitdaging van het vak is voor een kinderarts is de integrale zorg van een kind. Om het kind heen, het multidisciplinaire aspect van het werk. Een art wilt graag dat een kind beter wordt, er is uiteraard niets fijner om ze gezond het ziekenhuis uit te zien lopen. Het is zeer uitdagend werk, omdat je ook bijvoorbeeld veel spoedgevallen hebt en ook de opvang van pasgeborenen met ernstige ziekten ontvangt. Hierdoor is het vak van een kinderarts zeer zeker ook enorm uitdagend te noemen. Een kinderarts moet altijd op zijn of haar hoede zijn. Daarnaast is het vak ook zeer breed qua spoedeisende hulp, maar ook qua klinisch onderzoek. Nadat een arts zijn basisopleiding heeft afgerond kunnen ze zich ook nog verder ontwikkelen in een sub specialisme.

Bron: Mzacha, RgbstockBron: Mzacha, Rgbstock

Toekomst van de kindergeneeskunde

De toekomst van de kindergeneeskunde (vooral de topreferentenzorg) zal steeds meer gecentreerd worden. Diverse ziekenhuizen zijn al aan het fuseren en dat zal ook voor deze afdeling zijn gevolgen hebben in de toekomst. Kindergeneeskunde is een heel speciaal vak, de kinderen zijn de toekomst en die willen ze graag beter maken.
© 2014 - 2024 Mayorfrits, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kindergeneeskunde, pediatrieKindergeneeskunde, pediatrieKindergeneeskunde is een specialisme dat zich richt op het zieke kind. Kinderen tot 12 jaar hebben toestemming van hun o…
Reflux bij baby'sReflux bij baby'sHeel wat ouders slaan in paniek als ze bij de kinderarts vernemen dat hun baby reflux heeft. Toch is dit niet abnormaal,…
Koorts bij kinderen: onschuldig of niet?Koorts bij kinderen: onschuldig of niet?Koorts is geen ziekte op zich. Het is een teken dat het lichaam zich op een of andere manier weert tegen een ziekte. Toc…
Baby’s en eczeemBaby’s en eczeemHeeft je baby rode plekjes op zijn lichaam en hiernaast ook last van jeuk? Is je baby heel onrustig als jij hem in zijn…

Help. Mijn kind vertoont raar seksueel gedragHelp. Mijn kind vertoont raar seksueel gedragSeksueel misbruik van kinderen komt helaas veel voor. De associatie van prepubertaire kinderen en ‘seksualiteit’ roept v…
Kan een corrigerend pak slaag kwaad?Kan een corrigerend pak slaag kwaad?Is het geven van een pak slaag aan een kind dat ongewenst gedrag vertoont een effectieve manier om dat kind te corrigere…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Lusi, Rgbstock
  • www.mijnkinderarts.nl
  • www.wikipedia.nl
  • Afbeelding bron 1: Greyman, Rgbstock
  • Afbeelding bron 2: Jazza, Rgbstock
  • Afbeelding bron 3: Mzacha, Rgbstock
Mayorfrits (220 artikelen)
Gepubliceerd: 03-08-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.