De onrust van couveusebaby's: inktvisjes helpen

Couveusebaby’s zijn vaak erg onrustig. Dat is ongunstig omdat ze aan allerlei slangen liggen die wel in hun kleine lichaampje moeten blijven zitten. Per ongeluk kwam iemand er achter dat een inktvisje kan helpen. Een gehaakt inktvisje wel te verstaan.

Deense vrouw breidt inktvis

Een Deense vrouw haakte in 2013 een inktvisje voor een couveusekindje. Waarom ze dat deed is niet duidelijk, maar het werd het verplegend personeel wel al heel snel duidelijk dat het kindje er heel goed op reageerde. De veel te vroeg geboren baby werd rustig en trok veel minder aan de slangetjes. Het ziekenhuis bedacht dat ook de andere couveusekinderen zo’n inktvisje moesten hebben en gaven ze hen.

Wat doet een inktvisje voor een couveusekind

Het resultaat was verbluffend:
  • de ademhaling van de kinderen werd rustiger
  • de hartslag werd regelmatiger
  • Het zuurstofgehalte in het bloed steeg
  • De kinderen trekken minder vaak hun infusen en sondes los

Wat maakt dat een inktvisje zo goed werkt?

Hoewel dat niet helemaal na te gaan is, is het heel waarschijnlijk dat de te vroeg geboren baby’s een associatie hebben met de navelstreng. Ze zien de tentakels van het inktvisje daar waarschijnlijk voor aan. In de buik houden kinderen namelijk de navelstreng vast.

Inktvisjes haken

Nadat bekend was geworden dat de inktvisjes zo’n goed resultaat hadden, sloeg half Denemarken aan het haken. Vervolgens werd het een rage in Zweden en daarna werd het ook bekend in Nederland. Ook hier wordt nu gehaakt om de inktvisjes massaal te maken. Er is zelfs een speciale website voor.

Ria Knulst

De initiator in Nederland, Ria Knulst uit Lelystad kreeg echter op een gegeven moment heel veel mails van ouders van couveusekinderen, omdat de inktvisjes hier nog niet werden gebruikt. Eerst verwees ze de ouders door naar haar contactpersoon in Zweden, maar dat bleek onvoldoende. Daarom werd besloten om ook in Nederland een project te starten. Dit houdt in dat particulieren de inktvisjes haken of breien en ook zelf voor de kosten opdraaien van aankoop van wol en voor de verzending van de inktvisjes. Per ziekenhuis zijn er vervolgens twee mensen die controleren of de inktvisjes wel veilig zijn. Ook worden ze op 60 graden gewassen zodat er geen ziekmakende zaken in zitten en worden ze schoon en verpakt naar het ziekenhuis gebracht. Daar leggen verpleegkundigen van de afdeling neonatologie de inktvisjes bij de baby in de couveuse.

Veel ziekenhuizen doen al mee

Sommige ziekenhuizen vonden het eerst maar een vreemd idee, anderen deden wel direct mee. Inmiddels zijn er in Nederland 40 ziekenhuizen waar de inktvisjes bij de kinderen worden gelegd als de ouders dat ook willen.

Zelf inktvisjes breien of haken

Het komt redelijk precies om de inktvisjes te breien of te haken en dat betekent dan ook dat veel van de exemplaren worden afgekeurd. De afgekeurde inktvisjes krijgen overigens wel een andere bestemming.

Duizenden baby’s per jaar in de couveuse

Te veel van de inktvisjes zijn er niet snel: per jaar liggen duizenden baby’s in de couveuse. Sommigen lang, anderen kort.

Eisen waar de inktvisjes aan moeten voldoen

Baby’s die op de couveuseafdeling liggen zijn heel erg kwetsbaar. Daarom moeten de inktvisjes heel precies gemaakt worden. De voorwaarden zijn:
  1. Het lijfje van de inktvis mag niet langer zijn dan 10 centimeter. Dit om te voorkomen dat de inktvis groter is dan de baby zelf.
  2. Het hoofd van de inktvis moet op het breedste punt zeker 4,5 centimeter doorsnede zijn. Is hij te klein dan kan de baby de inktvis in zijn mond steken en dat is gevaarlijk.
  3. De tentakels mogen als ze zijn uitgerekt niet langer zijn dan 20 centimeter. Als ze langer zijn kan de baby er in verstrikt raken
  4. De vulling moet van een materiaal zijn dat snel droogt. Dit kan synthetische knuffelvulling zijn of afzuigkapfilter of de vulling van een goedkoop kussen. Veel ziekenhuizen willen dat de vulling in een stuk panty wordt gestopt. Schapenwol mag niet omdat dit allergie kan opwekken.
  5. De inktvis moet strak in het vel zitten en dus strak worden gehaakt. De vulling mag er namelijk niet tussendoor komen. Ook mogen gaatjes niet groter zijn dan een luciferkopje. Dit is voorwaarde om zo te voorkomen dat een vingertje in dat gat klem komt te zitten.
  6. Het inktvisje moet worden gemaakt van 100 procent katoen dat niet pluist. Pluisjes kunnen namelijk in de longetjes terechtkomen. Synthetisch garen mag niet zoals acryl of menggaren.
  7. Ogen en andere onderdelen die er los op komen moeten heel goed zijn vastgezet. Ze mogen ook niet losraken als ze worden gewassen. Droge draden mogen ook niet.
  8. Sommige ziekenhuizen hebben nog weer hele specifieke eisen. Dat is goed om te weten als iemand wil gaan breien of haken voor een bepaald ziekenhuis.

Meer informatie

De website waarop alle regels staan voor het breien of haken van de inktvisjes is hier te vinden: Inktvisjes breien
© 2014 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Inktvisjes en vogeltjes voor couveusekindjesInktvisjes en vogeltjes voor couveusekindjesCouveusekindjes hebben het zwaar in hun prille leventjes. Gehaakte inktvisjes en vogeltjes met gedraaide tentakeltjes of…
Prematuur babykleding: maten en merkenPrematuur babykleding: maten en merkenOngeveer 7-8% van de baby’s wordt voor de 37e week van de zwangerschap geboren. We spreken dan van een prematuur of te v…
Wanneer wordt een baby'tje een prematuur kindje genoemd?Wanneer wordt een baby'tje een prematuur kindje genoemd?Wanneer een baby'tje door omstandigheden te vroeg wordt geboren, wordt dit een prematuur kindje genoemd. Omdat het prema…
Prematuur in moeders ogenPrematuur in moeders ogenAls een kindje geboren wordt voor de 37 weken zwangerschap noemen ze dit een vroeggeboorte, ook wel prematuur genoemd. D…

Hoe goed is borstvoeding?Hoe goed is borstvoeding?We krijgen bijna allemaal van huis uit mee dat borstvoeding het beste is voor het kind en dit nog even los van de bindin…
Help, mijn kinderen stuiteren!Help, mijn kinderen stuiteren!Iedere ouder maakt het wel eens mee. De kinderen zijn soms erg druk, ze rennen, gillen en blijven maar doorgaan. Vroeger…
Bronnen en referenties
  • Website
  • Friesch Dagblad
  • Leeuwarder Courant
Singalees (1.216 artikelen)
Gepubliceerd: 21-08-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.