Thuisongevallen bij kinderen: drama's die vermijdbaar zijn

Kinderen zijn nieuws- en leergierig en maken beetje bij beetje kennis met hun leefwereld, maar hun idee over veiligheid of gevaar is niet hetzelfde als dat van volwassenen en hun gedrag ook niet! Dat maakt van kindjes de grootste groep van slachtoffers van thuisongevallen. Thuisongevallen kunnen in heel wat gevallen vermeden worden met een aantal eenvoudige voorzorgsmaatregelen en een dosis gezond verstand.

De meest voorkomende ongevallen in huis

Brandwonden komen erg vaak voor en de gevolgen ervan kunnen behoorlijk dramatisch zijn. Meer dan 60% van de ongevallen met brandwonden doen zich thuis voor en 20% van de slachtoffers zijn jonger dan tien jaar. Alle kindjes zijn gefascineerd door vuur lopen haard, kaarsen, aanstekers, lucifers, enz.). Zorg er dan ook voor dat er nergens aanstekers, kaarsen of lucifers rondslingeren. Maar niet alleen vlammen kunnen tot thuisongevallen leiden. Er zijn nog meer mogelijke oorzaken van brandwonden zoals vloeistoffen, voorwerpen, dampen en stroom:

  • Badwater waarvan de temperatuur meer dan 37° bedraagt en die niet gecontroleerd wordt voordat het kindje een bad neemt of krijgt;
  • Een flesje dat verwarmd werd in een microgolf oven. De melk lijkt lauw te zijn, maar ze kan net zo goed kokend warm zijn. Daarom moet u het flesje altijd goed schudden en de temperatuur controleren op de hand voor het aan het kindje te geven.
  • Een omgevallen kop koffie of kopje thee; Pannen met een kokende inhoud kunnen aantrekkelijk ogen voor kleine kindjes. Ze moeten altijd uit de buurt van het fornuis blijven, ook uit de buurt van snoeren, frituurpannen, enz. Kinderen kunnen maar beter helemaal niet in de keuken komen.
  • Elektrische toestellen kunnen ook een bron van gevaar zijn (strijkijzer, broodrooster, enz.), net zoals barbecues. Beveilig alle stopcontacten en verlengdraden.

Bij een brandongeval moet de brandwonde gedurende vijftien minuten afgekoeld worden met koud stromend water voordat u naar de dokter gaat (eerst water, de rest komt later). Alleen een dokter kan de ernst van een brandwonde evalueren. Gebruik vooral geen boter of andere vette substanties.

Stikken

Stikken komt vooral voor bij heel kleine kindjes. Het begin van zijn leven brengt een baby vooral door in zijn bedje. Dat is dan ook de plek waar de risico’s het grootst zijn. Gebruik liever een babyslaapzak dan donsdekens en donskussens. Met een slaapzak komt een baby niet bloot te liggen of geraakt hij niet bedolven onder de dekbedden. Speelgoed en knuffels kunnen beter vervangen worden door een mobiel met mooie en aantrekkelijke kleuren buiten bereik van de baby. Gordijntje en gordijnkoortjes, geboortekettinkjes en aanverwanten schaft u best af.

De afstand tussen de spijlen van het bedje moeten tussen 45 en 65 mm bedragen om veilig te zijn. Zo worden meteen ook de Europese normen gerespecteerd. Zorg er ook voor dat er geen plastic zakken in de buurt van het kinderbedje liggen
(en niet binnen bereik van kindjes tout court). Huisdieren horen ook niet thuis in een kinderkamer en zeker niet in een kinderbedje. Ook ‘lieve’ huisdiertjes kunnen verstikking veroorzaken. Ook bij het eten is het uitkijken geblazen. Als het kind groter wordt, rondloopt en mee smult van nootjes, olijven en andere aperitiefhapjes. Ook daar schuilt een risico op verstikking omdat het kindje de dingen mogelijk zomaar inslikt, zonder te kauwen. Ook drinken kan gevaar opleveren. Denk maar aan een kindje dat de restjes aperitief en wijnklikjes opdrinkt omdat het er zo aantrekkelijk uitziet!

Vergiftiging

Er zijn heel wat potentiële oorzaken van vergiftiging, maar er zijn ook veel eenvoudige maatregelen die getroffen kunnen worden om het risico te beperken:

  • Bewaar alle schoonmaakproducten, pesticiden, verf en ook cosmetica en nagelijk in kasten die gesloten worden met een sleutel. De producten kunnen heel wat schade aanrichten als kinderen ervan proeven, drinken of eten. Bewaar ook alle originele verpakkingen om verwarring te vermijden en en vertrouw niet blindelings op de veiligheidsstoppen. Die kunnen het ook wel eens laten afweten.
  • Zorg er ook voor dat geneesmiddelen buiten het bereik van kinderen bewaard worden en liefst achter slot en grendel. Geef zelf het goede voorbeeld en laat lege geneesmiddelenverpakkingen of vervallen geneesmiddelen niet rondslingeren. Vervallen geneesmiddelen kunt u terugbrengen naar de apotheek.
  • Waak erover dat er geen toxische planten of andere gewassen in uw tuin staan. Extra voorzichtigheid is aangewezen als u op visite gaat. Niet iedereen is zo voorzien als u!

Valpartijen

Van hoe hoog -of laag- een kind ook valt, de valpartij kan altijd gepaard gaan met ernstige hoofd- en of hersenletsels. De meeste valongevallen doen zich voor wanneer het kind alleen is. Een kind nooit zonder toezicht laten is dan ook een belangrijke voorzorgsmaatregel. En voor de leeftijd van tien jaar blijven kinderen ook beter niét alleen thuis.
Voor kleine kindjes zijn er nog meer voorzorgsmaatregelen die makkelijk
toe te passen zijn in de dagdagelijkse praktijk:

  • Leg een hand op de buik van uw baby als hij op het verzorgingskussen ligt en zorg ervoor dat alles klaarstaat voor u aan de verzorging begint zodat u dicht bij de baby kunt blijven;
  • Bescherm de hoeken van tafels en andere meubelen van zodra het kindje zich alleen kan verplaatsen;
  • Breng traphekjes aan zodat het kind niet van de trap kan vallen;
  • Maak het kindje ook vast als het in zijn stoel zit en gebruik het riempje om te vermijden dat het kind onderuit glijdt;
  • Laat een kindje nooit alleen, ook niet voor een paar minuten in een kamer met een open venster, vermijdt meubels en stoelen in de buurt van ramen en beveilig het balkon.

Vermorzeling

Kleine vingertjes kunnen klem te komen zitten tussen de deur, ook de autodeur, de venster, de kast, enz. U kunt deuren beveiligen, maar de enige preventieve en doeltreffende maatregel is waakzaamheid.

Elektrocutie

Water en elektriciteit gaan niet samen. Zorg er dan ook voor dat er geen elektrische toestellen rondslingeren in de badkamer (scheerapparaten, haardroger, radio, enz.. ). Beveilig daarnaast alle stekkers die een gevaar kunnen opleveren.

Seizoensgevaren

Bij mooi weer verplaatsen de risico’s zich naar de tuin en de buitenwereld. Dat betekent meer ongevallen met de fiets, rollerblades, skateboards en aanverwanten waarbij een helm, knie- en elleboogbescherming noodzakelijk zijn.
Haagscharen, grasmachines en ander tuiniermateriaal zijn ook een mogelijke bron van gevaar voor kinderen. Denk eraan!

Besluit

Bij de opvoeding van de kinderen moet er ook rekening gehouden worden met de gevaren die een kind kunnen bedreigen. Daar moet dag in dag uit werk van gemaakt worden en naargelang de psychische en fysieke ontwikkeling van een kind moet er geanticipeerd worden. Om zo snel mogelijk te begrijpen wat gevaar is, moet een kind duidelijk gemaakt worden waarom iets niet mag of waarom iets verboden is. Een verbod opleggen zonder daar een reden voor te geven, heeft niet veel zin. Integendeel, het zet het kind alleen maar aan tot experimenteren! Die uitleg moet bovendien vaak herhaald worden (een gevaar blijft een gevaar). Geef vooral zelf het goede voorbeeld. En waakzaamheid is en blijft uw grootste troef!
© 2008 - 2024 Guy1962, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
CO vergiftiging voorkomen en herkennenCO vergiftiging (of koolstofmonoxide vergiftiging) maakt elk jaar tientallen doden. Dit valt te wijten aan het 'stille'…
Ongevallen thuis bij kinderen van 0-5 jaarOngevallen thuis bij kinderen van 0-5 jaarBij kinderen zit een ongeluk in een klein hoekje. De meeste ongevallen met kinderen gebeuren thuis, we noemen dit prive…
Acetylsalicylzuur: pijnstillerAcetylsalicylzuur: pijnstillerPijnstillende en koortswerende middelen zijn er in tal van variaties. Een ervan is het acetylsalicylzuur, ook wel acetos…
Verschillende vormen van vergiftigingEr zijn verschillende manieren om vergiftigt te raken. Hieronder worden de drie verschillende vormen van vergiftiging in…

Slaapproblemen bij kinderen: het belang van slapenHet effect van slaap op baby’s en kinderen is groter bij kinderen dan bij volwassenen. Onvoldoende slaap tast hun leerve…
Wonderkinderen: vanwaar hun talent?Af en toe hoor je weleens van wonderkinderen. Neem bijvoorbeeld Mozart die al op zeer vroege leeftijd zijn eerste compos…
Bronnen en referenties
  • Bron: Dialoog en gezondheid
Guy1962 (193 artikelen)
Gepubliceerd: 23-01-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.