Soorten flesvoeding voor je baby

Soorten flesvoeding voor je baby Een gezonde en evenwichtige voeding is de beste garantie voor de goede ontwikkeling van je baby. Je kan kiezen voor borstvoeding of flesvoeding. Als je kiest voor flesvoeding is de keuze niet altijd gemakkelijk. Er zijn immers heel wat soorten flesvoeding, maar tegelijkertijd ook heel wat merken op de markt. De normale regel is dat je eerst zuigelingenmelk geeft, vervolgens opvolgmelk en groeimelk om als laatste te eindigen met peutermelk, als je dat wil. Het is best mogelijk dat je kindje deze standaard flesvoeding niet (goed)verdraagt. Dan nog bestaan er verschillende soorten melk om bepaalde allergische reacties bij je kind te behandelen. Een voeding op basis van soja of speciaal voor prematuren is ook verkrijgbaar. Een dokter of specialist kan je hierbij helpen.

Zuigelingenmelk of startvoeding

Dit is de flesvoeding voor baby’s van 0 tot 6 maanden. Qua samenstelling komt deze zoveel mogelijk overeen met de borstvoeding. Deze voeding bevat alle noodzakelijke voedingsstoffen voor je baby. In principe hoef je dan ook niets extra bij te geven. Zuigelingenmelk koop je bij de apotheek.

Opvolgmelk

Opvolgmelk geef je aan kindjes tussen zes en twaalf tot 18 maanden. Als je start met de vaste voeding zoals groente- of fruitpap, kan je het best geleidelijk overschakelen naar de opvolgmelk. Deze melk heeft een andere samenstelling dan de zuigelingenmelk. Er zit meer ijzer, calcium en eiwit in. Je mag deze melk mengen met een beetje water om er zeker van te zijn dat je kindje genoeg vocht binnen krijgt. Uiteraard hoeft dit niet. Opvolgmelk heb je in poedervorm en in vloeibare vorm. Je kan deze allebei kopen bij de apotheek of in de supermarkt.

Groeimelk

Groeimelk kan je bijgeven als aanvullende voeding voor kindjes vanaf 1 jaar. Je kan dan wat sneller stoppen met je opvolgmelk. Het ene kind gaat al wat sneller over naar de groeimelk. Het andere kind is nog wat langer gebaat bij opvolgmelk. In de groeimelk zijn extra vitaminen en mineralen toegevoegd die heel belangrijk zijn voor je kind. Als je kindje voldoende en gevarieerd eet, dan is groeimelk niet echt een must, maar wel een aanrader voor een optimale en kwalitatieve voeding. Groeimelk verkrijg je bij de apotheek of in de supermarkt.

Peutermelk

Dezelfde regels die voor groeimelk gelden, gelden ook voor peutermelk. Peutermelk wordt gegeven aan peuters vanaf 2 jaar. Het is niet noodzakelijk om peutermelk te geven als je peuter voldoende gevarieerd eet. Experts hebben twijfels over het nut van peutermelk en of dit effectief echt nodig is. Ga er maar van uit dat het in ieder geval niet slecht is. Peutermelk kan je ook verkrijgen bij de apotheek of de supermarkt.

Naast de standaard melkvoeding bestaat er ook flesvoeding aangepast aan de behoeften van het kind. Sommige kinderen reageren immers niet goed op bepaalde soorten melk. Een dokter kan uitsluitsel geven over welke melk dan geschikt is voor je kleine spruit. Het is van groot belang om je hier goed te laten adviseren door dokters met de nodige professionele kennis.

Andere soorten flesvoeding

Anti-refluxmelk

Indien je baby reflux heeft, dan kan je speciale refluxmelk geven. Deze melk heeft een iets dikkere structuur, waardoor je baby minder de neiging zal hebben om terug te geven na de maaltijd.

Hypoallergene melk

Als je kindje een koemelkallergie heeft, is hypoallergene melk een goede variant voor de traditionele flesvoeding. De eiwitten in deze melk worden zo behandeld dat ze geen allergie meer kunnen veroorzaken. Er bestaan twee soorten hypoallergene melk. De eerste soort is een voeding die een allergie voorkomt. Deze is handig als jij en je partner ook allergieën hebben of jullie al een ander kindje hebben met koemelkallergie. De tweede soort is ter behandeling van een effectieve koemelkallergie. Een koemelkallergie kan je herkennen wanneer je kindje krampjes, eczeem, diarree, opstopping of tranende ogen heeft.

Sojamelk

Sojamelk kan een alternatief zijn voor kindjes die gewone melk niet (goed) verdragen. Een goede raad is om sojamelk pas te introduceren na de leeftijd van een jaar. De kans bestaat immers dat kindjes die al één of andere allergie hebben, ook een soja-allergie ontwikkelen. Dus wees hiervoor waakzaam.

Melk tegen de krampjes

Een kindje met krampjes en hevige huilbuien is alvast geen lachertje voor de ouders. Om krampjes tegen te gaan, is er een “transit” versie van de melk op de markt, die de krampjes tegengaat. Merk je dat je kindje krampjes heeft, overweeg deze soort melk dan eens en kijk of het helpt.

Voeding voor te vroeg geboren baby’s

Voor te vroeg geboren baby’s of prematuurtjes is er speciale medische voeding beschikbaar. Deze voeding is enkel beschikbaar op voorschrift van de dokter en bevat extra eiwitten en energie om de groei in te halen.
© 2014 - 2024 Auteurjr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De bereiding van flesvoeding voor je babyDe bereiding van flesvoeding voor je babyZuigelingen of pasgeboren baby’s kan je voeden met borstvoeding ofwel flesjesvoeding of kunstvoeding. De mama heeft hier…
Flesvoeding of kunstmatige zuigelingenvoedingFlesvoeding of kunstmatige zuigelingenvoedingHet kan gebeuren dat u geen borstvoeding kunt geven, of u kiest ervoor om flesvoeding te geven. Flesvoeding of kunstmati…
Babyvoeding: is goedkope flesvoeding goed voor de baby?Babyvoeding: is goedkope flesvoeding goed voor de baby?Wanneer je er voor kiest om je baby flesvoeding te geven wordt je al snel geconfronteerd met verschillende merken voedin…
De beste voeding voor je babyDe beste voeding voor je babyWanneer je een baby verwacht, zul je er al over nadenken hoe je het kindje na de geboorte zal gaan voeden. Je kunt de ke…

Middeltjes tegen verkoudheid bij baby'sMiddeltjes tegen verkoudheid bij baby'sVerkoudheid is één van de meest voorkomende babykwaaltjes. Baby’s zijn gemiddeld 6-10 keer per jaar verkouden. Doordat p…
Oorzaak van kindermishandelingOorzaak van kindermishandelingKindermishandeling is iets dat al eeuwenlang voorkomt, maar pas de laatste tijd erg in opspraak is. Dit komt enerzijds d…
Bronnen en referenties
  • Gezondheid.be, http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=130, 4 november 2014
Auteurjr (335 artikelen)
Laatste update: 04-03-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.