Middeltjes tegen verkoudheid bij baby's

Middeltjes tegen verkoudheid bij baby's Verkoudheid is één van de meest voorkomende babykwaaltjes. Baby’s zijn gemiddeld 6-10 keer per jaar verkouden. Doordat pasgeboren baby’s nog niet door hun mond kunnen ademen, is een verkoudheid voor hen extra vervelend. Pas als baby’s 3-6 maanden oud zijn, ontwikkelen ze het reflex om hun mondje te openen als hun neusje dicht zit. Voor die tijd moeten ze wel door hun neus ademen, ook al zit die verstopt. Hierdoor hebben baby’s vaak moeite met ademhalen als ze verkouden zijn. Bovendien zijn de neusgaten van een pasgeboren baby erg klein: zo’n 2-3 millimeter. Hierdoor raakt het babyneusje erg snel verstopt, ook als je baby maar een beetje verkouden is. Om te voorkomen dat je verkouden baby benauwd wordt, is het belangrijk om het neusje goed open te houden. Gelukkig zijn er verschillende middeltjes en tips die je baby kunnen helpen om wat makkelijker te ademen. Sommige middeltjes mag je al vanaf de geboorte gebruiken, maar andere pas vanaf 3 of 6 maanden.

Baby neusspray (vanaf 0 maanden)

Gebruik alleen neussprays die veilig zijn voor baby’s

Met een baby neusspray kun je het neusje van je baby bevochtigen, zodat het slijm zacht wordt. Hierdoor loopt het snot beter weg en kan je baby weer makkelijker ademen. Gebruik nooit een neusspray voor volwassenen bij je baby. Hier zit namelijk meestal xylometazoline of oxymetazoline in. Baby’s zijn extra gevoelig voor de bijwerkingen van deze stoffen, zoals een prikkelend gevoel in neus en keel, niezen, een droge neus, hoofdpijn en misselijkheid. In zeldzame gevallen kunnen er ook ernstiger bijwerkingen ontstaan, zoals hartkloppingen of benauwdheid. Daarom worden neussprays met deze stoffen meestal afgeraden voor kinderen die jonger zijn dan 2 jaar.

Baby neussprays met fysiologische zoutoplossing

Etos BabyneussprayEtos Babyneusspray
Er zijn speciale neussprays voor baby’s op de markt die je kunt gebruiken voor kinderen vanaf 0 jaar, zoals Otrivin Baby, Etos Babyneusspray of DA neusspray baby zoutoplossing. De werkzame stof in neussprays voor baby’s is meestal natriumchloride (keukenzout). De sterkte van deze fysiologische zoutoplossing (0,9%) is niet irriterend voor de slijmvliezen en de huid van je baby. Dit komt doordat het overeenkomt met het zoutgehalte in lichaamseigen neusvocht en traanvocht. In zeldzame gevallen kunnen baby’s wel gevoelig zijn voor de conserveermiddelen die in baby neussprays zitten.

Zelf baby neusspray maken

In plaats van een baby neusspray te kopen, kun je ook zelf een zoutoplossing maken. Maar het is de vraag of dit verstandig is. Hierbij is er namelijk het risico dat je een oplossing maakt met een te hoog zoutgehalte. Een zoutoplossing die te sterk is, kan erg branden in de neus. Hierdoor kan je baby benauwd worden of een andere heftige reactie krijgen.

Babyneussprays met Xylometazoline of Oxymetazoline

Babyneussprays met Xylometazoline of Oxymetazoline hebben een vergelijkbare werking. Deze stoffen vernauwen de bloedvaatjes in de neusslijmvliezen, waardoor de zwelling vermindert. Zo helpen deze stoffen je baby om weer makkelijker door de neus te kunnen ademen. Ondanks het verhoogde risico op bijwerkingen bij baby’s bestaan er toch babyneussprays met Xylometazoline (zoals Xylometazoline Neusspray Baby) of Oxymetazoline (zoals Nesivine Sine Conservans Baby 0,01%). Deze bevatten een lagere concentratie Xylometazoline of Oxymetazoline dan neussprays voor volwassenen. In enkele gevallen worden deze neussprays voorgeschreven door de huisarts, als de verkoudheid erg lang aanhoudt. Is dit niet het geval, dan is het verstandiger om voor een zoutoplossing te kiezen. Bovendien mogen neussprays met Xylometazoline of Oxymetazoline niet langer dan 7 dagen gebruikt worden, omdat anders de slijmvliezen kunnen beschadigen. Dit kan leiden tot een chronisch verstopte neus.

Baby neusdruppels (vanaf 0 maanden)

Als de verkoudheid van je baby over is, blijf je meestal met een aangebroken neusspray zitten waar nog veel vloeistof inzit. Deze kun je de volgende keer dat je baby verkouden is meestal niet meer gebruiken. Want de meeste babyneussprays zijn kort houdbaar na het eerste gebruik. Hierdoor moet je het restant vaak weggooien.

Otrivin Baby MondoseOtrivin Baby Mondose
Otrivin neusdruppels in flesjesOtrivin neusdruppels in flesjes

Als alternatief voor babyneusspray kun je ook baby neusdruppels gebruiken. Deze zitten vaak in een verpakking met meerdere miniflesjes, die ieder een kleine hoeveelheid zoutoplossing bevatten. Als er onaangebroken miniflesjes overblijven, hoef je die dus niet weg te gooien. Baby neusdruppels hebben dezelfde werking als babyneusspray. Net als bij babyneusspray is het een fysiologische zoutoplossing met een concentratie van 0,9%. Het enige verschil is de manier van aanbrengen: je druppelt de zoutoplossing in het neusje van je baby, in plaats van te spuiten. Baby neusdruppels kunnen dus ook een goed alternatief zijn voor een babyneusspray als het niet lukt om de zoutoplossing in de neus van je baby te spuiten. Voorbeelden van baby neusdruppels zijn Otrivin Baby Mondose en Daro Zoutoplossing fysiologisch 0,9%.

Neusjesreiniger (vanaf 0 maanden)

Met een neusjesreiniger (ook wel neuspeertje of neuspompje genoemd) kun je snot uit het verstopte neusje van je verkouden baby zuigen. Zo kun je je baby helpen om weer makkelijker te ademen, te eten en drinken en te slapen. Een neusjesreiniger is hygiënisch in gebruik. Op sommige soorten neusjesreinigers kun je iedere keer nieuwe wegwerpdopjes zetten, terwijl je andere steeds moet schoonmaken. Bekende neusjesreinigers voor baby’s zijn de Otrivin Baby Aspirator Neusjesreiniger, de Difrax neusreiniger en de Nûby Neus- en oorreiniger. Een neusjesreiniger mag niet te vaak gebruikt worden, omdat anders het neusslijmvlies geïrriteerd kan raken.

Luchtbevochtiger (vanaf 0 maanden)

Voor- en nadelen

Als de lucht in de babykamer te droog is, kunnen de slijmvliezen van je baby geïrriteerd raken en opzwellen. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de luchtvochtigheid in de babykamer hoog genoeg is. Dit kun je doen met behulp van een luchtbevochtiger. Het gebruik van een luchtbevochtiger in de babykamer kan ook helpen om het dikkere snot van je verkouden baby losser te maken.

Een nadeel van een luchtbevochtiger is dat er zich schimmels en bacteriën in kunnen vormen. Dit gebeurt vooral als je het water niet elke dag ververst of het apparaat niet schoon genoeg houdt. Bacteriën en schimmels gedijen namelijk erg goed in oud, stilstaand water.

Tip: als alternatief voor een luchtbevochtiger kun je ook bakjes met water aan de verwarming hangen om de lucht vochtig te houden. Of een natte handdoek over de verwarming leggen.

Aromatherapie (vanaf 3 maanden)

Aan sommige luchtbevochtigers kun je etherische oliën toevoegen voor aromatherapie. Een voorbeeld hiervan is de Duux Luchtbevochtiger. Om verlichting te geven bij verkoudheid kun je hieraan druppels Duux Aroma Olie Eucalyptus toevoegen. Deze olie is echter niet geschikt voor baby’s met astma. Ook mag je geen aromatherapie toepassen bij baby’s die jonger zijn dan 3 maanden. Een pasgeboren baby kan heel goed ruiken. Hierdoor kan de baby de lichaamsgeur van zijn of haar moeder makkelijk herkennen. Dit is belangrijk voor de binding tussen moeder en kind en het vinden van de borst. Het verdampen van een etherische olie kan deze geurherkenning verstoren. Bovendien kunnen etherische oliën irriterend werken bij pasgeboren baby’s.
Wil je aromatherapie toepassen bij je baby, let dan goed op dat je alleen etherische oliën gebruikt die speciaal voor baby’s gemaakt zijn. Anders kan de concentratie te hoog zijn, wat gevaarlijk kan zijn voor je baby.

Baby verzorgingsproducten met eucalyptus (vanaf 3 maanden)

Kruidvat Baby Eucalyptus SchuimbadKruidvat Baby Eucalyptus Schuimbad
Er zijn verschillende baby verzorgingsproducten met eucalyptus die je kunt toevoegen aan het babybadje, zoals Zwitsal Adem Vrij Bad & Wasgel of Kruidvat Baby Eucalyptus Schuimbad. Eucalyptus helpt om taai slijm in de luchtwegen op te lossen en makkelijker te kunnen ademen. Maar pasgeboren baby’s kunnen het vrijgekomen slijm nog niet goed genoeg ophoesten, omdat hun spieren daarvoor nog niet genoeg ontwikkeld en geoefend zijn. Daarom wordt afgeraden om producten met eucalyptus te gebruiken voor baby’s die jonger zijn dan 3 maanden.
Een te hoge concentratie eucalyptus kan de gevoelige slijmvliezen van baby’s op laten zwellen, waardoor ze ademhalingsproblemen kunnen krijgen. Daarom mag er nooit een product met eucalyptus gebruikt worden dat niet speciaal gemaakt is voor baby’s.

Vochtige zakdoekjes (vanaf 3 maanden)

Baby’s kunnen nog niet hun neusje snuiten. Daardoor is het lastig om het loopneusje van een baby open en schoon te houden. Het gebruik van stoffen zakdoeken, papieren zakdoekjes of tissues kan ervoor zorgen dat de huid rond het neusje van je baby erg schraal wordt. Daarom is het beter om vochtige zakdoekjes te gebruiken. Kies voor vochtige zakdoekjes die speciaal voor baby’s gemaakt zijn. Want in gewone vochtige zakdoekjes zitten vaak ingrediënten die de gevoelige babyhuid kunnen irriteren.

Er zijn verschillende merken vochtige zakdoekjes voor baby’s, zoals Zwitsal en Jackson Reece. In Zwitsal Adem Vrij Vochtige Zakdoekjes zit een vleugje olie, dat ervoor zorgt dat de huid rond het neusje van je baby niet uitdroogt. Ook zitten er kamille- en eucalyptusextracten in, die de verkoudheidssymptomen helpen verlichten. Tip: hou je niet van chemische ingredienten in babyproducten? Kies dan voor Jackson Reece Nose Nuzzles. In deze vochtige zakdoekjes zitten alleen plantaardige en biologische ingrediënten. Er zitten dus geen stoffen zoals alcohol, parabenen, parfum of lanoline in. Bovendien zijn ze chloorvrij en biologisch afbreekbaar.

Zwitsal Adem Vrij Vochtige ZakdoekjesZwitsal Adem Vrij Vochtige Zakdoekjes
LUUF BabybalsemLUUF Babybalsem

LUUF Babybalsem (vanaf 6 maanden)

LUUF Babybalsem is een milde verkoudheidsbalsem die speciaal ontwikkeld is voor baby’s. Je kunt deze zalf op de borst, rug en hals van je baby uitsmeren. Het is de enige verkoudheidsbalsem die geen menthol bevat. Inhalatiezalven die wel menthol bevatten, zoals Dampo, mogen niet bij baby’s gebruikt worden.

LUUF Babybalsem verlicht de gevoelige luchtwegen van baby’s op een natuurlijke manier. De zalf bevat vluchtige oliën en aromatische stoffen, namelijk kamfer, majoramolie, eucalyptusolie en terpentijnolie. Deze komen vrij door lichaamswarmte en geven verlichting van de verkoudheidsklachten als ze ingeademd worden.

Lees de bijsluiter goed door voordat je LUUF Babybalsem op je baby smeert. Deze verkoudheidsbalsem mag bijvoorbeeld niet gebruikt worden voor baby’s die aandoeningen aan hun ademhalingswegen hebben. Zoals astma of bronchitis. Verder kunnen baby’s die overgevoelig zijn voor bepaalde ingrediënten huiduitslag krijgen van deze zalf.

Soms kom je de tip tegen om bij verkouden baby's die jonger zijn dan 6 maanden LUUF onder de voetjes te smeren. Doe dit nooit zonder eerst met je huisarts te overleggen.

Hoestdrankjes voor baby’s (vanaf 6 maanden)

Er zijn ook hoestdrankjes voor baby’s te koop. Het gebruik ervan is echter omstreden, omdat er in zeldzame gevallen gevaarlijke bijwerkingen kunnen optreden.
Een voorbeeld van een hoestdrankje voor baby’s is Daro thijmsiroop, waar een plantenextract van thijm in zit. Dit middeltje heeft een verzachtende invloed op de keel en de luchtwegen. Daro thijmsiroop is geschikt voor kinderen vanaf 6 maanden tot 2 jaar. Bij een baby van minder dan 6 maanden mag deze hoestdrank alleen op doktersadvies gegeven worden.

Homeopathische middeltjes

Er zijn ook van allerlei homeopathische middeltjes tegen verkoudheid bij baby’s. Deze zijn echter moeilijk te vinden. Dit komt doordat er sinds 1 juli 2012 niet meer op het etiket mag staan waarvoor het middel bedoeld is, tenzij de werking ervan wetenschappelijk bewezen is. Daarom kun je het beste contact opnemen met de fabrikant om te vragen welke middeltjes zij hebben tegen verkoudheid bij baby’s.
Voorbeelden van homeopathische middeltjes zijn Cinuforce neusspray baby en kind van A. Vogel, Nisykind neusspray van VSM en Tussikind siroop van VSM.
© 2014 - 2024 4nna, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Baby verkouden – Wat moet je doen?Baby verkouden – Wat moet je doen?Wanneer een baby verkouden is, kan dat erg vervelend zijn. Als volwassene kunnen we ons best voorstellen hoe beroerd de…
Luuf verkoudheidsbalsem: voor verkouden baby's en kinderenLuuf verkoudheidsbalsem: voor verkouden baby's en kinderenLuuf is een verkoudheidsbalsem die verkrijgbaar is als babybalsem en kinderbalsem. De verkoudheidsbalsem van Luuf is op…
Als je baby verkouden is en een volle snotneus heeftAls je baby verkouden is en een volle snotneus heeftBaby's zijn nogal eens verkouden. Op zichzelf is zo'n verkoudheid van je baby niet iets om je ernstig over bezorgd te ma…
Neusspray: om de hoeveel uur mag je het gebruiken?Neusspray: om de hoeveel uur mag je het gebruiken?Heb je door verkoudheid last van een verstopte neus, dan wil je hier snel van af. Je kunt dan een neusspray gebruiken om…

Wat is beter: een gewone beker, rietjesbeker of tuitbeker?Wat is beter: een gewone beker, rietjesbeker of tuitbeker?Je wilt je baby de borst of de fles ontwennen. Wat is er dan het beste voor de ontwikkeling van je kindje: een gewone dr…
Soorten flesvoeding voor je babySoorten flesvoeding voor je babyEen gezonde en evenwichtige voeding is de beste garantie voor de goede ontwikkeling van je baby. Je kan kiezen voor bors…
Bronnen en referenties
  • http://dragenenzo.nl/winkel/verzorgingsproducten/jackson-reece-nose-nuzzles-vochtige-zakdoekjes/
  • http://jacksonreece.com/
  • http://nl-nl.difrax.com/babyproducten/neusjesreiniger-voor-verstopte-neus-blauw.html
  • http://www.ad.nl/ad/nl/4560/Gezond/article/detail/2168429/2008/03/10/Hoestdrank-gevaarlijk-voor-baby-rsquo-s.dhtml
  • http://www.apotheek.nl/Medische_informatie/Medicijnen/Medicijnen/oxymetazoline_voor_de_neus.aspx?mId=10698&rId=517
  • http://www.apotheek.nl/Medische_informatie/Medicijnen/Producten/Otrivin_Baby.aspx?mId=10704&rId=770
  • http://www.apotheek.nl/Medische_informatie/Medicijnen/Producten/Xylometazoline.aspx?mId=10704&rId=240
  • http://www.avogel.nl/webwinkel/producten/cinuforce-baby-kind.php
  • http://www.babyopkomst.nl/article/verkoudheid/
  • http://www.daro.nl/bijsluiters/Daro%20Thijmsiroop%20Kind%20bijsluiter.pdf
  • http://www.drninashapiro.com/safety/breathing-issues-in-your-newborn
  • http://www.embody.nl/wp-content/uploads/2013/10/aromatherapie-en-verkoudheid-bij-babys.pdf
  • http://www.gelderlander.nl/algemeen/binnenland/nieuwe-etiketteringsregel-voor-homeopathische-middelen-1.889304
  • http://www.gielenaroma.nl/index.php?page=baby-s-peuters-kinderen
  • http://www.kruidvat.nl/kruidvat-baby-eucalyptus-schuimbad/p/1127204
  • http://www.luchtbevochtigerwebshop.nl/informatie/luchtbevochtiger_faq/
  • http://www.luuf.nl/luuf-verkoudheidsbalsems
  • http://www.pampers.nl/wat-is-het-beste-voor-de-babykamer
  • http://www.vsmkind.nl/Nisykind-neusspray
  • http://www.zwitsal.nl/product/detail/404070/adem-vrij-bad-wasgel-voor-baby-peuter-en-kleuter
  • http://www.zwitsal.nl/product/detail/367359/adem-vrij-vochtige-zakdoekjes-voor-baby-peuter-en-kleuter
4nna (55 artikelen)
Laatste update: 05-01-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 21
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.