Symptomen die je niet moet negeren bij je kind

Symptomen die je niet moet negeren bij je kind Als jouw kind ziek is, dan kun je je als ouder behoorlijk zorgen maken. De meeste klachten zullen uiteindelijk onschuldig blijken. In sommige gevallen is er echter meer aan de hand. Bepaalde symptomen of klachten kunnen degelijk alarmerend zijn, dus moet je als moeder of vader heel goed op je kind letten. Als je kinderen symptomen vertonen die in dit rijtje voorkomen, wil dat niet zeggen dat je onmiddellijk naar de huisarts moet gaan. Dit moet je alleen doen als je merkt dat het ernstig is.

Hoge koorts

Alle kinderen zullen wel eens last hebben van koorts. Daar hoef je je meestal geen zorgen om te maken. Het is namelijk een van de manieren waarmee het lichaam bacteriële en virale infecties kan bestrijden. Over het algemeen geldt dat je je huisarts moet bellen:
  • Bij een baby jonger dan 7 weken met een koorts van 38.4 graden of hoger. Je moet dan onmiddellijk contact opnemen met je huisarts. Buiten werktijden moet je onmiddellijk contact opnemen met de huisartsenpost.
  • Bij een baby jonger dan 3 maanden met een koorts van 38.4 graden of hoger. Je moet dan ook onmiddellijk contact opnemen met je huisarts. Echter, hier hoef je niet onmiddellijk contact op te nemen met de huisartsenpost in de meeste gevallen. Dit moet je alleen doen als je merkt dat het ernstig is.

Als jouw kind ( alle leeftijden) koorts heeft en één of meer van de volgende symptomen heeft:
  • Als zijn/haar temperatuur 40 graden of hoger is en de koorts niet verlaagt nadat je je kind medicijnen hebt gegeven
  • Lethargie
  • Een ernstige vorm van prikkelbaarheid. Je kunt hier bijvoorbeeld aan urenlang gehuil denken.
  • Koortsstuipen
  • Diverse symptomen van meningitis. Je kunt hierbij denken aan o.a. nekstijfheid, hoofdpijn en braken.

Snij- en schaafwonden

Als je kinderen hebt dan weet je dat het vrij normaal is als je kinderen snij- en schaafwonden oplopen als ze spelen. Daar hoef je je over het algemeen geen zorgen om te maken. Na 30 minuten moet de bloeding gestopt zijn. Als de wond door blijft bloeden dan kun je het beste naar een dokter gaan. Het kan namelijk zijn dat je kind hechtingen nodig heeft. Als je merkt dat je kind ernstig bloedverlies heeft dan is het belangrijk dat je naar een arts gaat. Vooral als de wond op een risicoplek gelegen is. Denk hierbij aan de slagader. Ook is het zeer verstandig om naar de huisarts te gaan, als je merkt dat je kind een gele of zwarte wond heeft of een ernstig vorm van infectie heeft opgelopen.

Huiduitslag

Veel kinderen hebben wel eens last van huiduitslag en dit kan in principe overal op het lichaam voorkomen. Dus als je vlekjes op het lichaam van je kind vindt, hoef je je geen zorgen te maken. Er zijn verscheidene soorten van huiduitslag die jouw kind zou kunnen hebben. Huiduitslag kan namelijk door diverse factoren ontstaan. Meestal is een droge huid de boosdoener, maar het kan ook bijvoorbeeld een symptoom zijn van een allergische reactie. Als je kind er geen last van heeft en het na een paar dagen niet weg is, zou je eventueel een afspraak kunnen maken met je huisarts. Daarnaast moet je ook contact opnemen met jouw huisarts als je merkt dat het uitslag paars of pijnlijk is. Ook moet je contact opnemen met je huisarts als je kind naast huiduitslag ook last heeft van andere ernstige symptomen. Denk hierbij aan o.a. koorts of braken.

Pijnlijke gewrichten

Net als volwassenen kunnen kinderen last hebben van pijnlijke gewrichten. Een kind zou dit voornamelijk kunnen ondervinden als ze op een sport zitten of zeer actief zijn. Over het algemeen geldt dat je je huisarts moet bellen:
  • Als je kind last heeft van pijnlijke gewrichten in combinatie met koorts.
  • Als je kind last heeft van opgezwollen gewrichten
  • Als je kind zijn gewrichten niet meer kan bewegen door intensief pijn.

Dit doe je voornamelijk om condities zoals de ziekte van Henoch-Schönlein, Reumatische ziekten of ontstekingen te kunnen uitsluiten. Als je kind last heeft van deze symptomen betekent het niet automatisch dat je kind een of andere kwaal heeft. Het kan namelijk ook zijn dat jouw kind last heeft van bijvoorbeeld een verstuiking.

Hoofdpijn

De meeste kinderen zullen af en toe klagen over hoofdpijn. Over het algemeen is hoofdpijn een onschuldige klacht. In de meeste gevallen, kan hoofdpijn eenvoudig worden behandeld met pijnstillers. Het zou ook een mogelijkheid kunnen zijn dat je kind last heeft van migraine of spanningshoofdpijn. Dat is zeer naar, maar niet iets waar je je zich zorgen over hoeft te maken.

Over het algemeen geldt dat je je huisarts moet bellen:
  • Als je kind vaker dan één keer per maand hoofdpijn heeft.
  • Als je kind jonger dan 7 jaar is.
  • Als je kind klaagt over een zeer pijnlijke vorm van hoofdpijn.
  • Als je kind voor een lange periode hoofdpijn heeft.

Als je kind hoofdpijn heeft en één of meer van de volgende symptomen heeft:
  • Een drastische vermindering van alertheid
  • Braken
  • Hoofdpijn als je kind wakker wordt of hoofdpijn die jouw kind wakker maakt.
  • Hoofdpijn na een hoofdletsel of verlies van bewustzijn
  • Hoofdpijn gepaard met epileptische aanvallen
  • Huiduitslag
  • Moeite met lopen of staan
  • Moeite met praten
  • Nekpijn
  • Niet in staat is om naar school te gaan of deel te nemen aan de dagelijkse routines en activiteiten
  • Veranderingen in persoonlijkheid
  • Veel drinken of plassen

Blauwe lippen

Er zijn diverse mogelijke oorzaken waarom je kind blauwe lippen zou kunnen hebben. Meestal is er niets ernstig aan de hand en ontstaan blauwe lippen door kou, uitputting of een tijdelijke zuurstoftekort. Echter, als je twijfelt over de oorzaak van blauwe lippen bij je kind, moet je een afspraak maken bij jouw huisarts. Blauwe lippen kunnen namelijk een symptoom zijn van diverse ernstige kwalen.

Lees verder

© 2014 - 2024 Fenrir, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Welke symptomen bij kinderen zijn alarmsymptomen?Welke symptomen bij kinderen zijn alarmsymptomen?Welke symptomen bij kinderen zijn alarmsymptomen waarbij je direct de huisarts moet inschakelen? Alarmsymptomen zijn ver…
Roseola: de zesde ziekte (kinderziekte)Roseola: de zesde ziekte (kinderziekte)Roseola, ook wel de zesde ziekte genoemd, is een veel voorkomende virusinfectie bij kinderen. Na een symptoomloze incuba…
Groeipijn, hoe kun je een kind helpenGroeipijn, hoe kun je een kind helpenAls een kind valt en een wondje heeft dan troost je hem of haar en plakt eventueel een pleister op de wond. Maar wat als…
Homeopathie: MazelenMazelen is een van de besmettelijkste ziekten die wij kennen. In de westerse landen komt de ziekte niet vaak meer voor,…

KISS-syndroom: een huilbaby die spuugt en zich overstrektKISS-syndroom: een huilbaby die spuugt en zich overstrektAls je kindje net is geboren en het huilt veel, kun je daar als ouder behoorlijk gestrest van worden. Je wilt helpen, ma…
Bronnen en referenties
  • http://www.askdrsears.com/topics/health-concerns/childhood-illnesses/fever
  • http://kidshealth.org/parent/general/aches/headache.html
  • http://www.today.com/parents/dangerous-kid-symptoms-you-should-never-ignore-I533578
Fenrir (46 artikelen)
Laatste update: 29-05-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.