Zonbescherming voor je baby

Zonbescherming voor je baby De zon is elke dag meer dan welkom. De eerste zonnestralen in de lente doen vele mensen erg veel deugd en zorgen voor een goed humeur. Het lichaam heeft immers behoefte aan vitamine D voor een sterk beendergestel. Echter tijdens de zomermaanden kunnen de zonnestralen heel fel en intens zijn, met schade voor de huid als gevolg. Zonbescherming voor je baby is dan absoluut nodig. Het is daarom meer dan aangewezen om de nodige voorzorgen te nemen om je baby te beschermen tegen de zon. Huidspecialisten raden aan om een baby die jonger is dan 1 jaar zo veel mogelijk uit de felle zon te houden. Mogelijke manieren om je baby te beschermen tegen de zon zijn een beschermende laag zonnecrème, een zonnebril en het opnemen van veel water in zonnige en warme periodes.

Laat je baby voldoende drinken

Overdag drinkt een baby water, melk en eventueel nog andere drankjes. Toch is het in warme periodes aangewezen op je baby meer te laten drinken. Je baby heeft nood aan extra vocht om niet uit te drogen. Tracht je baby wat meer water te geven maar vermijd de gesuikerde dranken zoals Coca-Cola, Fanta enzovoort. Let bij je baby heel goed op dat hij niet gaat uitdrogen. Je kan dit herkennen door een droge mond, weinig urine in de luier of een donkergele urine.

Lichte kleren zijn aangewezen

Laat je baby in een warme periode katoenen kleren dragen. Vermijd donkere kleuren. Zomerse kledij zoals een broekje met een hemdje of T-shirt genieten de voorkeur. Om het hoofdje van je baby te beschermen kies je voor een pet of een hoedje. Deze hoedjes zijn zo gemaakt dat ze een brede rand hebben om ook de ogen van je baby te beschermen.

Een zonnebril ter bescherming van de ogen

De ogen van je baby zijn nog in volle ontwikkeling en zijn daarom nog erg kwetsbaar. Een zonnebril kan hiervoor een oplossing zijn. Er bestaan heel wat leuke modellen om een “coole” bril op de neus van je kleine spruit te zetten. Een zonnebril zal de ogen van je baby beschermen tegen de gevaarlijke uv-stralen. Laat je niet vangen door een goedkope zonnebril te kopen op één of ander marktje. De ogen van jouw baby verdienen een zonnebril van hoge kwaliteit. Kwalitatieve zonnebrillen dragen een CE-kenteken.

Hou je baby koel en fris

Laat je baby nooit in de volle zon liggen of op een speelmat spelen. Hou hem goed in het oog en check of je baby zich nog lekker voelt. Een goede regel is om op warme en zonnige zomerdagen je baby uit de zon of binnen te houden tussen 11u00 en 16u00. Tijdens deze periode schijnt de zon immers heel fel en is de kans op verbranding heel reëel. Zorg in je auto ook steeds voor genoeg koelte of zet de airconditioning aan. Ook in de buggy kan het behoorlijk warm worden onder de plastieken kap. Wees hier waakzaam voor en hou je baby nauw in het oog of hij geen symptomen van een zonneslag, hitteslag of uitdroging vertoont.

Zonbescherming voor je baby: vergeet de zonnecrème niet

De huid van je baby dien je in de zon steeds in te smeren met zonnecrème. Kies steeds voor een hoge beschermingsfactor omdat de hogere factoren een betere bescherming geven. Smeer je kind een halfuurtje voor het spelen in. Het insmeren dien je elke 2 à 3 uur te herhalen. Na het zwemmen is de crème verdwenen en smeer je je baby dus opnieuw in. Blonde kindjes zijn veel gevoeliger aan de zon dan bruinharige kindjes. Kindjes die voor de eerste keer in de zon komen smeer je het beste in met een zonnecrème met factor 50. Op elke zonnecrème staat een vervaldatum. Check dus eerst de vervaldatum alvorens je start met insmeren.

Vermijd een zonneslag

Een hitteslag of een zonneslag zijn geen lachertje voor je baby. Symptomen hiervan zijn rillingen, rood worden en koorts. Bij deze symptomen geef je je baby veel water en hou je hem in een donkere omgeving. Merk je dat je baby zich echt niet goed voelt, dan moet je langsgaan bij de huisarts om een juiste diagnose te laten stellen.
© 2015 - 2024 Auteurjr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat te doen bij een zonnesteek of zonneslag?Wat te doen bij een zonnesteek of zonneslag?Warme zomerse dagen waar de temperaturen stijgen en de zon krachtig aan een onbewolkte hemel schijnt kan iedereen die on…
Wandelen aan zee: aandachtspuntenWandelen aan zee: aandachtspuntenWandelen aan zee kan heel rustgevend zijn en zorgen voor ontspanning. Veel mensen genieten van een mooie zomerdag om onb…
Uitdroging bij kinderenUitdroging bij kinderenJonge kinderen zijn niet altijd in staat om zelf aan te geven dat ze tekort aan vocht hebben. Een eerste symptoom hierva…
Kinderobesitas een flink probleemKinderobesitas een flink probleemIn Nederland en in de rest van de westerse wereld kampen we met een flink probleem. De laatste 30 jaar is het aantal vol…
Bronnen en referenties
  • Oeiikgroei.nl, http://www.oeiikgroei.nl/baby/gezond-medisch-baby/beschermen-tegen-zon/, 20 januari 2015
  • Letopdezon.nl, http://www.letopdezon.nl/baby-zon-uitslag-allergie.html, 20 januari 2015
  • Kindengezin.be, http://www.kindengezin.be/veiligheid/zon-en-vakantie/zon/, 20 januari 2015
Auteurjr (335 artikelen)
Laatste update: 04-03-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.