Melktandjes, tradities van over de hele wereld

De tandenfee is van oorsprong een Amerikaanse traditie en bijna iedereen kent haar wel. Ze komt midden in de nacht en vervangt het tandje onder het kussen voor een centje. Maar hoe is ze ontstaan en waar komt ze nou echt vandaan?

Haar origine

De tandenfee zoals we haar kennen komt van het Franse sprookje uit de 18de eeuw, in welk een muis zichzelf veranderd in een fee om een goede koningin een gemene koning te helpen verslaan. De muis/ fee verstopte zich onder het kussen van de gemene koning en pestte hem en sloeg al zijn tanden eruit.

Verhalen van de muis

In sommige landen geloven ze dat het inderdaad een muis is en geen fee die de tand komt omwisselen. De muis sluipt het huis binnen en vervangt het tandje met snoep, centjes of speelgoed. In Mexico en Spanje wordt deze muis ook wel Rancito Perez genoemd. In de lage landen van Schotland is het een witte rat die een fee is, die de tandjes komt ruilen voor munten.

Tanden gooien

In sommige aziatische landen hebben ze andere tradities. In Japan en Korea worden boventanden op het dak van het huis gegooid en de ondertanden worden onder het huis gegooid. Deze traditie heeft te maken met welke kant de wortels opgroeien en zou een goede gezondheid verzekeren.

In Vietnam worden zowel de boven als ondertanden over het huis heen gegooid. Tijdens het gooien schreeuwt het kind dat hij/zij knaagdier tanden wilt, omdat die hun hele leven blijven groeien.

De Oostenrijkse traditie is dat er een sleutelhanger gemaakt wordt met het melktandje eraan.

In Nigeria worden de tandjes op de zolder gelegd bij de muizen. Mocht er een muis aan de tand gaan knabbelen dan zal er geen nieuw tandje groeien bij het kind.

Bescherming tegen kwaad

Er wordt gezegd dat in de tand, het haar en de nagels van iemand een deel van hun ziel zit. En als een heks een van deze dingen in handen krijgt, zij de macht zal hebben over de ziel van de persoon. In de middeleeuwen werden de kinderen in Engeland aangemoedigd om hun tandje in het vuur te gooien om het te beschadigen, om hun zo te beschermen tegen kwade invloeden.

In sommige Europese landen geloofden ze dat pas als het tandje werd begraven er een nieuwe zou komen.

Andere tradities

In Mongolie wordt het melktandje aan een hondje gevoerd, zij geloven dat een hond een beschermengel zou zijn. Het tandje wordt dan in een balletje vlees gemixt en als de hond het opeet, komt er pas een nieuwe tandje.

In Italie bewaren ouders de tandjes voor de kindjes als een leuke herinnering.
© 2008 - 2024 Daisy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tanden wisselen bij kinderen; het verhaal van de tandenfeeTanden wisselen bij kinderen; het verhaal van de tandenfeeTanden wisselen. Vanaf vier jaar oud beginnen kinderen met het omwisselen van hun melktandjes naar het gebit dat ze de r…
Tanden poetsen bij een baby of peuterTanden poetsen bij een baby of peuterDe eerste tandjes van een baby breken door vanaf de zesde levensmaand. De tandjes van een pasgeboren baby zitten immers…
De eerste tandjes bij je babyDe eerste tandjes bij je babyDe eerste tandjes bij je baby komen er heel snel. Bij de ene baby kan dit al wat sneller zijn dan bij de andere. Gemidde…
Kinderen en hun begrip van GodKinderen hebben een ander beeld van God en religie dan volwassenen, dit komt mede door het brein wat nog niet geheel ont…

Verlaagde bloedplaatjes (ITP)Uit het niets vormen zich kleine rode puntjes over het gehele lichaam van uw kind. Bij nader onderzoek wordt vastgesteld…
Slaapproblemen bij kinderen: uw eigen nachtrust waarborgenWilt u uw kind goed leren slapen, dan gaat de aandacht natuurlijk vooral naar hem uit. Zowel het probleem als de oplossi…
Daisy (43 artikelen)
Gepubliceerd: 12-02-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.