Verlaagde bloedplaatjes (ITP)

Uit het niets vormen zich kleine rode puntjes over het gehele lichaam van uw kind. Bij nader onderzoek wordt vastgesteld dat uw kind "verlaagde bloedplaatjes" (Indiopatische Trombocytopenische Purpura, ITP) heeft.

Bloedplaatjes/trombocyten

Uw kind heeft problemen met de bloedplaatjes of wel trombocyten. Bloedplaatjes zijn er voor de bloedstelping. Bij iedere beschadiging van de bloedvaten stroomt er bloed uit het bloedvat en ontstaat er een bloeding. Trombocyten zorgen ervoor dat het gaatje in een bloedvat weer wordt gesloten en dat de bloeding stopt.

Te weinig bloedplaatjes

Als er te weinig bloedplaatjes aanwezig zijn duurt het langer voordat een bloeding stopt. Bij een veel te laag aantal bloedplaatjes ontstaan er spontaan kleine puntbloedinkjes en kunnen er grotere blauw plekken komen op plaatsen waar uw kind zich heeft gestoten of is gevallen.

Beenmerg

Bloedplaatjes worden aangemaakt door het beenmerg. Beenmerg zit in al onze botten. Normaal maakt het beenmerg steeds zoveel bloedplaatjes als nodig is om een goed stollingsmechanisme te krijgen. Oude bloedplaatjes worden afgebroken en nieuwe weer aangemaakt. Een te laag aantal bloedplaatjes kan verschillende oorzaken hebben.
  • De aanmaak van de nieuwe plaatjes kan onvoldoende zijn omdat het beenmerg niet goed functioneerd.
  • Andere mogelijkheid is dat de bloedplaatjes te snel worden afgebroken.
Het afbreken van de bloedplaatjes kan zo snel gebeuren dat het beenmerg de aanvoer van nieuwe bloedplaatjes niet meer bij kan houden. Zo ontstaat dan een tekort aan bloedplaatjes.

Behandeling

Behandeling van ITP is niet nodig zolang de bloedingen niet ernstig zijn. Bij de meeste kinderen gaat de ziekte vanzelf in een aantal weken over. Bij ernstige bloedingen of indien de ziekte langer dan 6 maanden bestaat wordt er gestart met een behandeling.

Zolang uw kind een verlaagd aantal bloedplaatjes heeft, is de kans op het krijgen van bloedingen vergroot.
Om die reden is het beter dat uw kind een aantal activiteiten mijd zoals:
  • spelen in klimrekken
  • stoeien en vechten
  • contactsporten
  • slapen in een hoog bed
  • alle andere zaken waarbij uw kind zich makkelijk kan stoten of vallen

Inentingen bij het concultatiebureau en tandarts ingrepen moeten worden uitgesteld. Mochten er tot spoedgevallen ontstaan dan dient uw contact op te nemen met de kinderarts in uw ziekenhuis
© 2008 - 2024 Nannie78, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Trombocytopenie: Tekort aan bloedplaatjesTrombocytopenie: Tekort aan bloedplaatjesNormaalgezien hebben mensen 150.000 tot 450.000/mm3 bloedplaatjes in het circulerende bloed. Het beenmerg produceert voo…
Immuun trombocytopenische purpura: BloedaandoeningImmuun trombocytopenische purpura: BloedaandoeningImmuun trombocytopenische purpura is een bloedaandoening waarbij het aantal bloedplaatjes verlaagd is. Deze bloedziekte…
Te veel bloedplaatjes: symptomen, oorzaken en behandelingTe veel bloedplaatjes: symptomen, oorzaken en behandelingBloedplaatjes, je kan niet zonder. Maar het kan wel gebeuren dat je er te veel van hebt. Dit is een probleem en brengt r…
Bloedcellen in bloed: erytrocyten, leukocyten en trombocytenBloedcellen in bloed: erytrocyten, leukocyten en trombocytenOns bloed kan worden opgevat als een vloeibaar weefsel voor afweer en transport. Maar waar bestaat het nu uit? Het bloed…

Te dikke kinderenJe ziet steeds meer dikke kinderen. Maar hoe kan dat nou? Tegenwoordig vind je toch steeds meer gezonde en verantwoordel…
Melktandjes, tradities van over de hele wereldDe tandenfee is van oorsprong een Amerikaanse traditie en bijna iedereen kent haar wel. Ze komt midden in de nacht en ve…
Bronnen en referenties
  • St. Antonius Ziekenhuis Nieuwegein
Nannie78 (33 artikelen)
Laatste update: 27-08-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.