Flesvoeding of kunstmatige zuigelingenvoeding

Flesvoeding of kunstmatige zuigelingenvoeding Het kan gebeuren dat u geen borstvoeding kunt geven, of u kiest ervoor om flesvoeding te geven. Flesvoeding of kunstmatige zuigelingenvoeding is zorgvuldig samengesteld en een goede vervanging van borstvoeding. Flesvoeding is met zorg samengesteld en bevat alle voedingsstoffen en vitaminen die uw baby nodig heeft. Flesvoeding is verkrijgbaar in vloeibare vorm of poeder vorm.

Vloeibare flesvoeding

Flesvoeding in vloeibare vorm wordt vaak gebruikt als aanvulling op de borstvoeding als deze bijvoorbeeld nog niet op gang is. Vloeibare flesvoeding is meestal verpakt in pakjes van 400 ml. Deze voeding is ook verkrijgbaar in varianten met meer inhoud. Vloeibare flesvoeding is uitermate geschikt als u onderweg bent. U dient het flesje alleen nog warm te maken.

Poeder flesvoeding

Flesvoeding in poedervorm wordt het meest gebruikt als dagelijkse voeding en vervangt volledig de borstvoeding. In deze voeding zitten alle voedingsstoffen en vitamines die uw baby nodig heeft.

Bereiden van flesvoeding

Voor het maken van flesvoeding is het belangrijk dat u zich houd aan de verhoudingen die staan aangegeven op de verpakking. Let wel, per merk kunnen deze verhoudingen verschillen. Het is dus noodzakelijk dat u iedere keer opnieuw de verpakking leest. Laat water koken en laat deze afkoelen tot handwarme temperatuur (37°C). Daarna mengt u de flesvoeding met het handwarme water in een schone fles. U kunt als dat nodig is meerdere flessen van te voren maken. Dit is handig voor ’s nachts. De klaar gemaakte voeding moet direct gekoeld bewaard worden in de koelkast. Bewaar klaargemaakte flesvoeding nooit langer dan 8 uur. Gooi niet gebruikte flesvoeding weg.

Opwarmen van flesvoeding

Als u flesvoeding op warmt onthoudt dan dat deze niet heet hoeft te zijn. Borstvoeding is lauw, deze temperatuur mag de flesvoeding ook zijn. Niet te koud maar zeker niet heet. Flesvoeding kan op verschillende manier worden opgewarmd bijvoorbeeld:
  • in een pannetje met water.
  • in een flessenwarmer.
  • in de magnetron (speen moet van de fles verwijderd zijn).

Op welke manier u de flesvoeding ook verwarmd, deze mag zeker niet koken. Het is ook raadzaam om de flesvoeding nog een keer goed te roeren met een vork. Test altijd even de temperatuur van de melk door een druppeltje op de binnenkant van uw pols te laten vallen.

Spenen

Om de flesvoeding te kunnen geven moet u ook spenen hebben.
Er zijn meerdere spenen te verkrijgen, onder andere:
  • Kersmodel speen: een speen met een ronde bovenkant.
  • Dental speen: een speen met een plat steunvlak voor de lippen van de baby.
  • Drie-standen speen: een speen waarvan de opening regelbaar is.

Voedingshouding bij flesvoeding

Bij het voeden van uw baby is het belangrijk van tijd tot tijd te wisselen van voedingshouding, dit om voorkeurshouding te voorkomen.

Uitkoken van flessen en spenen

Om uw flessen en spenen goed te reinigen is het van belang dat u na iedere voeding de fles en speen goed uit spoelt met warm water. Een keer per dag fles en speen reinigen met heet water en afwasmiddel. U kunt hiervoor een speciale borstel gebruiken om de binnenkant van de fles goed te reinigen. Het is belangrijk de eerste 3 maanden flessen en spenen dagelijks 3 minuten uit te koken. Spenen moet u na 3 maanden vervangen. Flessen en spenen kunt u het beste in de koelkast bewaren.
© 2008 - 2024 Nannie78, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alles wat je wilt weten over borst- en flesvoedingAlles wat je wilt weten over borst- en flesvoedingTijdens je zwangerschap denk je er al over na of je borstvoeding wil gaan geven aan je baby of dat je toch de voorkeur g…
Flesvoeding bij baby'sFlesvoeding bij baby'sMoedermelk blijft de beste voeding voor een pasgeboren baby. Flesvoeding is een goed alternatief als het om wat voor red…
Babyvoeding: is goedkope flesvoeding goed voor de baby?Babyvoeding: is goedkope flesvoeding goed voor de baby?Wanneer je er voor kiest om je baby flesvoeding te geven wordt je al snel geconfronteerd met verschillende merken voedin…
Welke fles en speen passen het beste bij jouw baby?Welke fles en speen passen het beste bij jouw baby?Je wilt je baby flesvoeding geven, maar er zijn zoveel verschillende flessen en spenen, welke moet je kopen? Flessen zij…

Kinderen gezond en in bewegingKinderen gezond en in bewegingIeder ouder wil graag dat zijn of haar kind gezond eet en beweegt. Hoe kunt u in de hand houden dat uw kind niet te dik…
Slaapproblemen bij kinderenDit artikel gaat over de problematiek van slaapproblemen met als gerelateerde stoornis, kinderinsomnia. In hoofdstuk 1 g…
Nannie78 (33 artikelen)
Laatste update: 04-04-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.