Gezonde tussendoortjes voor je peuter

Gezonde tussendoortjes voor je peuter Peuters zijn echte ontdekkers en naarmate ze groter worden, gaan ze ook steeds meer lekkers ontdekken. Op een bepaald moment begint een peuter te vragen om snoep of lekkers tussendoor. Wat kan je je peuter het beste geven?

Kinderen worden steeds dikker

Door het hoge aanbod aan verschillende voedingsmiddelen en de aantrekkingskracht van reclame, maken steeds meer ouders verkeerde keuzes in het aanbod van lekkere tussendoortjes voor hun kind. We gunnen ons kind af en toe een lekker snoepje, maar ongemerkt gaat je peuter om meer vragen. Van sommige tussendoortjes denk je misschien dat ze gezond zijn voor je kind, maar dat kan aardig tegenvallen. Een tussendoortje bevat al gauw te veel suikers, zout en/of te veel vet voor zo´n kleintje. Zo kan je peuter ongemerkt meer ongezonde voeding binnenkrijgen dan je in de gaten hebt.

Hoeveel tussendoortjes voor je peuter is normaal?

Een peuter is volop in de groei. Daarnaast is een peuter constant op ontdekkingsreis. Je zoon of dochter zal daardoor veel energie nodig hebben om de dag door te komen. Naast slaap en maaltijden zijn ook tussendoortjes een belangrijke bijdrage aan de dagelijkse energiebehoefte van een peuter. Je kunt je peuter 3 à 4 tussendoortjes per dag geven en dan bij voorkeur tussendoortjes die zo gezond mogelijk zijn.

Welke tussendoortjes zijn gezond voor mijn peuter?

Om de tussendoortjes voor je peuter aantrekkelijk te houden is afwisseling belangrijk. Bovendien wordt, door af te wisselen met soorten voedingsmiddelen, je peuter gestimuleerd te wennen aan allerlei verschillende smaken. Je peuter zal hierdoor makkelijker verschillende dingen leren eten. Hieronder een aantal suggesties om je kind gezond te leren snoepen:
  • Soepstengels: soepstengels zijn lekker knapperig en bevatten weinig vet en geen suiker. Voor erg jonge kinderen is een soepstengel minder geschikt. Zij stoppen de soepstengel al gauw te ver in hun keel.
  • Kerstomaatjes: snijd de kerstomaatjes doormidden en laat je kind ze met een vorkje eten. Een rond klein kerstomaatje kan verstikkingsgevaar opleveren, dus geef geen hele kerstomaatjes.
  • Worteltjes: snijd een rauw geschrapt worteltje in kleine reepjes (Juliennes). Dat knabbelt makkelijk weg.
  • Een plakje ontbijtkoek: ontbijtkoek bevat wel suiker, maar geen vet. Dat maakt het gezond genoeg voor een verantwoord tussendoortje.
  • Een eierkoek: ook voor de eierkoek geldt dat deze wel suiker, maar weinig vet bevat. Zorg wel voor een normaal formaat, of anders een halve eierkoek. Voor een kleine peuter kan een hele echt te veel zijn.
  • Een glas vruchtensap speciaal voor kinderen, bijvoorbeeld diksap. Kant en klare vruchtensappen bevatten teveel suikers en light vruchtensappen bevatten zoetstoffen. Zoetstoffen zijn voor peuters niet zo gezond. Ze kunnen laxerend werken.
  • Mini krentenbolletjes: deze zijn zoet door de rozijntjes, en bevatten weinig suiker en vet.
  • Een doosje rozijntjes. Lekker voor de peuter die van zoet houdt en een goede vervanger voor snoep.
  • Een leuk tussendoortje is figuurtjes uitsteken uit een dubbele boterham belegd met magere smeerworst of met een beetje honing. Wanneer je dit doet met koekjesvormpjes of (uiteraard schone) kleivormpjes in de vorm van dieren wordt dit tussendoortje extra aantrekkelijk voor je kind.
  • Stukjes fruit, je kunt hier lekker mee afwisselen door elke keer een ander stuk fruit aan te bieden.

Welke tussendoortjes lijken gezond, maar kun je beter niet geven?

  • Stukjes worst of kaas: deze bevatten te veel vet en te veel zout.
  • Zoute sticks: deze bevatten weliswaar weinig vet, maar heel veel zout.
  • Frisdranken gezoet met zoetstoffen.
  • Suikervrij snoep: dit bevat een grote hoeveelheid zoetstoffen. Een peuterlichaam kan deze zoetstoffen nog niet goed verwerken en je peuter kan hier erge buikpijn en diarree van krijgen
  • Kant en klare vruchtensappen, deze hebben een te hoog suikergehalte.
  • Koekrepen die als gezond tussendoortje worden aangeboden bevatten vaak te veel suiker
© 2009 - 2024 Ceetee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat zijn verantwoorde tussendoortjes?Wat zijn verantwoorde tussendoortjes?Tussendoortjes zijn er in vele maten en soorten. Gezonde en minder gezonde en verantwoorde en minder verantwoorde tussen…
Tips voor gezonde en lekkere tussendoortjes voor kinderenTips voor gezonde en lekkere tussendoortjes voor kinderenSteeds vaker zie je het, kinderen met overgewicht! De laatste jaren neemt het aantal kinderen met overgewicht flink toe…
Gezond dikker wordenGezond dikker wordenHoe wordt je op een gezonde manier dikker? Er zijn veel mensen die graag ietsjes meer gewicht zouden willen hebben. Door…
Gezonde tussendoortjes voor baby's en jonge kinderenGezonde tussendoortjes voor baby's en jonge kinderenGezonde voeding is voor baby's en jonge kinderen erg belangrijk; zij moeten er namelijk van groeien en leren al op jonge…

Kinderpartijtjes: KookfestijnKinderpartijtjes: KookfestijnHelp! Een kinderpartijtje! Geen nood, want in de onderstaande tekst leest u hoe u een enorm leuk kookfestijn voor uw jar…
Kinderziektes genezen zonder apotheker: verkoudheidKinderziektes genezen zonder apotheker: verkoudheidKleine kinderen zijn vatbaarder voor infecties dan volwassen. Een kind dat een verkoudheid oploopt is dan ook geen uitzo…
Ceetee (242 artikelen)
Gepubliceerd: 24-03-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.