Wat te doen bij krentenbaard

Blaasjes op het gezicht, vaak rond de mond, de ogen en de neus. Meestal komen ze voor bij kinderen, maar het kan ook voorkomen bij volwassenen. Hier hebben we het over krentenbaard. Heeft niets met krenten te maken, maar is wel verschrikkelijk lastig – én besmettelijk.

Infectie

Krentenbaard wordt overgebracht middels een infectie, gecreëerd door aanwezige bacterieën. Een geïnfecteerd kind hoeft een ander kind – of een volwassene, zij het in mindere mate – maar te krabben om de infectie over te brengen. Op momenten dat de weestand minder is slaat de krentenbaard toe. Blaasjes en vlekken verschijnen overal en veroorzaken een verschrikkelijke jeuk. Daardoor worden de plekjes meestal onbewust opengekrabd en juist dat maakt de hele situatie alleen maar erger.

Honing

De pukkels en korsten die bij krentenbaard ontstaan zien er niet bepaald smakelijk uit. Daar komt de benaming krentenbaard vandaan. Meestal zijn de wonden tijdelijk open en groeien ze pas later dicht, middels een honingkleurige korst. Op het moment dat de wonden open zijn, kan er vocht uit naar buiten sijpelen. Dit is erg hinderlijk en verplaatst zich - zeker als kinderen eraan zitten - op steeds meer plekken. Hoewel krentenbaard voornamelijk op het gezicht voorkomt, wil het zich nog wel eens verspreiden naar andere delen van het lichaam. Zo komt het bij baby's ook wel eens voor op de billen, maar wordt daar een andere benaming aangegeven.

Besmettelijk

Omdat het vocht uit de blaasjes die ontstaan bij krentenbaard verschrikkelijk besmettelijk is, is het raadzaam om een kind met deze symptomen buiten de school te houden, totdat de krentenbaard verdwenen is. Het is vaak ook zo dat wanneer een leerkracht krentenbaard signaleert, deze contact opneemt met de ouders en hen vraagt het kind thuis te houden. Met andere woorden; een kind met krentenbaard is niet welkom. Ook niet in peuterspeelzalen, wegens het hoge verspreidingsrisico. De GGD houdt dit ook nauwlettend in de gaten. Wanneer zich meerdere gevallen tegelijk voordoen, zullen kinderen op een lijst komen te staan.
Het duurt doorgaans een tot twee weken voor de uitslag verdwenen is. Let wel, de krentenbaard kan uit het zicht zijn, dat betekent nog niet altijd dat het helemaal verdwenen is.

Antibiotica

Het enige wat helpt bij krentenbaard is afwachten. De wondjes zullen niet verdwijnen door zalfjes of pillen. Deze kunnen het proces echter wel versnellen. Antibiotica is goed om de bacteriën die de krentenbaard ontwikkelen, te bestrijden, waardoor de ziekte een halt wordt toegeroepen. Meestal weet een huisarts hier wel raad mee.
© 2009 - 2024 Paulsmiezen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Krentenbaard bij de babyKrentenbaard bij de babyKrentenbaard wordt ook wel impetegio of kinderzeer genoemd. Het is een huidinfectieziekte die wordt veroorzaakt door bep…
Krentenbaard, een infectie van de huid met gele plekkenKrentenbaard, een infectie van de huid met gele plekkenKrentenbaard, of Impetigo, is een vervelende infectie van de huid deze wordt veroorzaakt door een bacterie. Krentenbaard…
Krentenbaard bij kinderenKrentenbaard is een lastige aandoening. Hoe kun je krentenbaard herkennen, en wat kun je er aan doen? In dit artikel lee…

Hete thee is oorzaak nr. 1 van brandwonden bij kinderenHete thee is oorzaak nr. 1 van brandwonden bij kinderenBrandwonden bij kinderen komen meestal door hete vloeistof. Jaarlijks zijn veel peuters het slachtoffer van ernstige bra…
Kinderziektes genezen zonder apotheker: luieruitslag/eczeemKinderziektes genezen zonder apotheker: luieruitslag/eczeemLuieruitslag of luiereczeem komt voor bij elke baby en wordt veroorzaakt door contact met urine of ontlasting. De kruide…
Paulsmiezen (97 artikelen)
Gepubliceerd: 30-04-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.