Ontwikkelen van zelfvertrouwen bij een kind

Een kind ontwikkelt zelfvertrouwen door het ontdekken van de wereld. Dit doet het kind door spelen. Hierdoor leert hij met vallen en opstaan grip op de wereld om hem heen te krijgen, leert de mogelijkheden van zichzelf en van de ander.

Wat heeft spelen met zelfvertrouwen te maken?

Spelen is essentieel voor de ontwikkeling van kinderen, het stimuleert het vertrouwen in zichzelf: ik kan dit! En spelen levert een bijdrage aan de ontwikkeling van de lichamelijke, sociale, cognitieve, emotionele en geestelijke ontwikkeling. Helaas hebben we de tijd en de mogelijkheden tot het vrije spel drastisch verlaagd voor veel kinderen. Leren omgaan met je (on)mogelijkheden en je leren te concentreren voor een lande periode komt tot stand door vrij spel. Onder vrij spel versta ik de mogelijkheid om vrij te spelen zonder de eisen van de volwassene en een tijdsduur. Vrij kunnen experimenteren met klimmen en klauteren, bouwen en laten vallen van de blokken, iets in elkaar prutsen en weer uit elkaar halen, enz. Zonder dat er al regels zijn hoe iets moet of wanneer iets af moet. Om zich helemaal te kunnen laten gaan in hun activiteiten met of zonder andere kinderen. Spelen is hard werken voor een kind om zelf de dingen ontdekken. Hij ontdekt alles door zijn eigen creativiteit. Hierdoor ervaart hij wat hij kan en dat geeft zelfvertrouwen:

  • Het kind leert om samen te werken met andere kinderen en/of volwassenen
  • Het kind leert met vallen en opstaan
  • Het kind leert delen
  • Het kind leert communiceren
  • Het kind leert te winnen en tegen zijn verlies te kunnen
  • Het kind leert te spelen met andere kinderen

Kleine kinderen doen volwassenen en andere kinderen na, het geniet van het telefoneren, zoals moeder dat ook doet. Het schenkt koffie of thee in met een eigen theepotje. Het geeft de pop de fles of doet de pop in bad. Kinderen leren de wereld te begrijpen door middel van nadoen en uitproberen van allerlei complexe interacties. Vaak spelen ze vol overgave en zitten ze helemaal in hun spel. Ze hebben het meest behoefte aan:

  • Een veilige omgeving om te spelen en te ontdekken
  • Zandbakken, schommels, glijbanen, klim- en klautermateriaal
  • Het imiteren van volwassenen; bellen, mama helpen, papa helpen, enz.
  • Het spelen met zand, water, stokken, bladeren, stenen]
  • Het spelen met grote dozen en allerlei spullen, waar ze mee kunnen rommelen

Als ouders biedt je de mogelijkheden aan van een veilige en kindvriendelijke omgeving, waarin het kind kan spelen. Laat je kind zo weinig mogelijk spelen met voorgeprogrammerd speelgoed. Buiten spelen is niet alleen gezond, maar ook een belangrijke mogelijkheid om de wereld te ontdekken. Ook in de regen kunnen kinderen zich goed vermaken. Het gaat je wel iets meer was opleveren. Veel wandelen en samen de natuur ontdekken is niet alleen goed voor het kind, maar zal ook de onderlinge band versterken.
© 2009 - 2024 Yellow, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is zelfvertrouwen?Wat is zelfvertrouwen?Wat is zelfvertrouwen? Wat doet zelfvertrouwen met u? Heeft zelfvertrouwen een nut? Waar is zelfvertrouwen goed voor? Le…
De sociaal-emotionele ontwikkeling van een hoogbegaafd kindDe sociaal-emotionele ontwikkeling van een hoogbegaafd kindVeel mensen denken dat hoogbegaafde kinderen vanzelf goed en snel kunnen leren, dat is iet wat ze makkelijk afgaat. Maar…
Factoren die de ontwikkeling beïnvloedenFactoren die de ontwikkeling beïnvloedenAls je de opleiding SPW doet en je hebt als doelgroep kinderen gekozen, moet je op een gegeven moment weten welke factor…

Discussies in het gezinSoms lijkt het erop, dat je kind niet meer wilt doen wat jezegt en zich niet aan regels wil houden. Vaak begint een kind…
Kinderen en stervenWanneer een familielid overlijdt zullen kinderen heel anders reageren dan volwassenen. De leef- en denkwereld van een ki…
Yellow (42 artikelen)
Gepubliceerd: 06-09-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.