Discussies in het gezin

Soms lijkt het erop, dat je kind niet meer wilt doen wat jezegt en zich niet aan regels wil houden. Vaak begint een kind met argumenten en oeverloze discussies. Je kind in de positie van onderhandelaar.

De onderhandelaar

Je gesprek met je kind verzandt voor de zoveelste keer in een ruzie en ineens vind je jezelf in de weinig benijdenswaardige positie van iemand, die een kruisverhoor afneemt en voel je je gevangen in je eigen woorden. Het lijkt erop, dat je kind zijn ambitie als toekomstig advocaat of rechter op jou oefent. In plaats van zich aan de afspraak te houden gaat hij een debat met je aan en komt met argumenten en overtuigend bewijs, dat jij als ouder niet deugt. Als dit af een toe eens gebeurt, is het nog om te glimlachen, maar gebeurt dit dagelijks dan is dat zeer frustrerend en kan de harmonie in je gezin verstoren.

Om dit soort ruzies en geargumenteer te voorkomen, zijn er een aantal tips:
  • De bereidheid als ouder om goed naar je kind te luisteren en zijn hele verhaal aan te horen zonder jouw tegenargumenten belangrijker te vinden.
  • De bereidheid om een regel of besluit te herzien als blijkt, dat het minder goed doordacht is.
  • Consequent blijven als je nee hebt gezegd tegen iets en niet veranderen in Ja, ook al haalt hij alles uit de kast om zijn zin te krijgen.

Op welke manier kan het kind proberen zijn zin toch te krijgen?

Door herhaling. Sommige kinderen blijven hun vraag herhalen, steeds opnieuw, soms op de vreemdste momenten. Ongeacht zijn argumenten en herhalen is het niet nodig om steeds weer te antwoorden. Een keer duidelijk zijn en dan zeggen, dat hij het antwoord wel weet, is genoeg. Je kunt ervoor kiezen hem te negeren of weg te lopen. Op een keer zal hij er achter komen, dat eindeloze herhalingen geen resultaat hebben.

Door te klagen. Hij is niet blij met de beslissing en zal ervoor zorgen, dat je dat weet. Hij zal klagen over zijn vrienden, die het allemaal wel mogen en alleen hij niet. Maar al snel zal hij weten, dat zijn geklaag geen baat heeft en zal hij er mee stoppen.

Hoe zorg je er voor, dat niet elk gesprek eindigt in een eindeloze ruzie? Er zijn een aantal basisregels. Kinderen zijn er dol op om dingen te bespreken en als je uitlegt, dat elke discussie aan regels gebonden is, dan zullen ze al blij zijn, dat er over gepraat mag worden. Dit kan het beste niet gebeuren als je al midden in een moeilijke discussie of ruzie bent beland. Bespreek dit op een rustig moment:
  • Er wordt niet geschreeuwd naar elkaar
  • De persoon, die praat mag rustig zijn zin afmaken
  • Je mag de ander niet vernederen
  • Als ouders mag je uiteindelijk zeggen, dat dit onderwerp niet meer ter discussie staat

Een andere mogelijkheid is een kind te laten kiezen. Als een kind mag kiezen zal hij minder snel tot discussie overgaan. Natuurlijk kan dit niet altijd, soms moeten dingen gebeuren zoals je dat als ouders het beste vindt. Het kan zijn, dat ondanks alles je kind toch op een respectloze manier probeert om je om te halen. Dat mag hem duidelijk gemaakt worden door hem bijvoorbeeld naar zijn kamer te sturen, iets af te nemen van wat hij erg leuk vindt of eerder naar bed te sturen. Later kan hij zijn excuses aanbieden en zijn spullen weer terugkrijgen. Het belangrijk om het kind duidelijk te maken, dat dit gedrag niet geaccepteerd wordt. Stop het gesprek en loop weg, zodat je niet getrokken wordt in een woordenstrijd.

Als het kind het goed doet en zich aan de discussieregels houdt kun je hem best belonen. Iets later naar bed of een extra TV programma laten zien. Wel altijd uitleggen, waarom je iets wel of niet wilt. En als ouder zul je je ook aan de gemaakte discussieregels moeten houden
© 2009 - 2024 Yellow, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een ODD kind opvoedenEen ODD kind opvoedenODD is de afkorting voor de Engelse benaming Oppositional Defiant Disorder, in het Nederlands betekend dit Oppositioneel…
Opvoeden met Triple P, enkele basisprincipesOpvoeden met Triple P, enkele basisprincipesOpvoeden. Iedere ouder doet het met ziel en zaligheid, en probeert zijn kinderen naar beste kunnen op te voeden. Met het…
Wat zijn de taken van Kind en Gezin?Wat zijn de taken van Kind en Gezin?Kind en Gezin ondersteunt de ouder(s) met betrekking tot de gezondheid, opvoeding en welzijn van hun pasgeborene en kind…
Omgaan met andere opvoedmethodenZowel in de echte wereld als in de virtuele wereld vallen mensen met verschillende opvoedmethoden elkaar aan. Omdat Atta…

Hooggevoeligheid of hoogsensitiviteit bij kinderenHooggevoeligheid of hoogsensitiviteit bij kinderenHooggevoeligheid of hoogsensitiviteit bij kinderen maakt vaak dat de kinderen het erg moeilijk hebben. Het woord hoogsen…
Ontwikkelen van zelfvertrouwen bij een kindEen kind ontwikkelt zelfvertrouwen door het ontdekken van de wereld. Dit doet het kind door spelen. Hierdoor leert hij m…
Yellow (42 artikelen)
Gepubliceerd: 06-09-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.