Hoe heeft mijn kind zo min mogelijk last van het vaccineren?

Hoe heeft mijn kind zo min mogelijk last van het vaccineren? Vaccineren is voor veel ouders een logische keuze voor hun kind. Volgens het Rijksvaccinatieprogramma krijgt je kind op verschillende momenten een inenting. Voordat je kind een prik krijgt, ga je vaak op zoek naar tips om ze zo min mogelijk last van deze inenting te laten hebben. Welke dingen kun je doen om het vaccineren voor je kind zo aangenaam mogelijk te maken?

Elk kind reageert op zijn of haar manier

Prikjes krijgen is voor geen enkel kind leuk. Het doet bij allemaal pijn, maar elk kind reageert verschillend op de prikken. Zo zul je ook op zoek gaan naar de beste tip. Wat bij de één het beste werkt, kan voor jouw kind totaal niet werken. Neem onderstaande tips dan ook niet als de waarheid aan, maar zie het als een mogelijkheid wat bij jou kind zou kunnen werken.

Wat kun je als ouder doen voor je kind?

Een aantal tips om je kind zo min mogelijk last van de vaccinaties te laten hebben:
  • Neem een knuffel mee
  • Neem je kind op schoot
  • Laat je kindje op tijd eten
  • Masseer de zere plek
  • Een zetpil/paracetamol geven
  • Leg een ouder kind uit wat er gebeurt
  • Hou de dagen erna wat meer rust
  • Laat een ouder kind eerst prikken
  • Laat je kind liggen als je weet dat hij gaat flauwvallen

Een knuffel meenemen

Een lievelingsknuffel of speeltje kan je kind afleiden tijdens de prik. Daarnaast kan een knuffel nadien troost bieden aan je kindje. Als je kind wat ouder is, kun je hem zelf laten kiezen welke knuffel hij mee zou willen nemen.

Neem je kind op schoot

Jonge kinderen kun je het beste op je schoot laten vaccineren. Dit geeft ze een gevoel van veiligheid en bescherming. Daarnaast kun je ze na de prik gelijk troost bieden.

Even wat eten...

Geef je kindje voor de vaccinatie een voeding. Het kan zijn dat je kind als je thuis komt na de vaccinatie minder dorst heeft of slaperig is en dan een voeding overslaat. Je kunt ook direct na de vaccinatie wat te drinken geven als troost.

Masseer de zere plek

op de plek van de vaccinatie kan er een harde schijf ontstaan. Deze plek is vaak pijnlijk voor je kindje. Door het been of arm te masseren, verspreid de entstof zich sneller en voorkom je een grote harde schijf. Je kunt ook even met de beentjes “fietsen”. Dit heeft eenzelfde effect. Leg geen (ijs)koude compressen op de plek. Dit vertraagt juist de verspreiding van de entstof.

Geef een zetpil / paracetamol

Vaak is een kind een paar dagen wat hangerig en huilerig. Soms krijgt het ook wat lichte verhoging. Je mag dan gerust een zetpil geven. Neem bij hoge koorts altijd even contact op met de huisarts of het consultatiebureau. Zij kunnen je het beste vertellen wat je dan moet doen.
Wanneer na een eerste keer vaccineren blijkt dat je kindje erg last krijgt van de prik, kun je overleggen met je consultatiebureau of het een volgende keer al van tevoren een paracetamol mag krijgen. Echter, het wil niet zeggen dat je kindje op een volgende vaccinatie net zo reageert.

Leg een ouder kind uit wat er gebeurt

Je kunt een ouder kind prima uitleggen wat er gebeurt. Hierdoor raken ze wat minder in paniek. Je kunt ze bijvoorbeeld vertellen dat een prik ervoor zorgt dat er soldaatjes in de lichaam komen die hem beschermen en zorgen dat hij niet ziek wordt. Zeg ook eerlijk dat het prikje even pijn doet.

Hou de dagen erna wat meer rust

Je kind kan in de dagen erna wat hangerig of huilerig zijn en verhoging krijgen. Dan is het wel zo lekker als je niet veel op de planning hebt staan. Een beetje rust zorgt ervoor dat je kind sneller herstelt van de prik.

Laat een ouder kind eerst prikken

Als je twee of meer kinderen tegelijk moet laten prikken, kun je het beste de oudste eerst laten prikken. Wanneer je de jongste eerst laat prikken en deze begint erg te huilen, kan het zijn dat de oudste niet meer wilt. Om deze strijd te voorkomen, kun je de oudste beter als eerste laten gaan.

Laat je kind liggen als je weet dat hij gaat flauwvallen

Sommige kinderen vinden het zo spannend als ze prikken krijgen, dat ze flauwvallen. Dit zie je vaak bij schoolgaande kinderen. Wanneer dit bij jouw kind het geval is, dan kun je hem of haar laten liggen bij de vaccinatie. Laat je kind ook niet direct opstaan, maar laat het eerst even zitten. Eén op de drie kinderen die flauwvallen krijgen hierbij ook spiertrekkingen en plassen in hun broek. Dit heeft echter niets te maken met epilepsie.


Twijfel je of het wel goed gaat met je kind na de vaccinatie, bel dan je huisarts. Er kan ook wat anders aan de hand zijn dan een bijwerking van de vaccinatie.
© 2009 - 2024 Cato, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vaccinatie voor je babyBijna ieder kind in Nederland wordt ingeënt tegen bepaalde, gevaarlijke ziektes. Dit wordt ook wel vaccineren genoemd. D…
Overzicht vaccinaties voor kinderen in NederlandOverzicht vaccinaties voor kinderen in NederlandOm mensen te beschermen tegen een aantal ernstige virussen is in Nederland het Rijksvaccinatieprogramma opgezet. Een bab…
Ziektebestrijding door RijksvaccinatieprogrammaIngeënt worden is voor de meeste mensen en zeker voor kinderen geen prettige gebeurtenis. Velen schrikken terug voor de…
Inentingen, wanneer krijgt je kind ze?Inentingen, wanneer krijgt je kind ze?In Nederland wordt al sinds 1957 gevaccineerd. Dit wordt verzorgd door het rijksvaccinatieprogramma en gebeurd op het co…

Ongelukken in en om het huisOngelukken in en om het huisEen ongeluk zit vaak in een klein hoekje. Dit geldt zeker voor jonge kinderen, ondanks de goede zorg van ouders. Veel on…
De Mutsy kinderwagenDe Mutsy kinderwagenDit artikel gaat uitgebreid in op de verschillende types kinderwagen van het merk Mutsy. Waar zijn ze voor geschikt, wat…
Bronnen en referenties
  • www.rivm.nl
  • www.vaccinatiesvoorkinderen.nl
Cato (83 artikelen)
Laatste update: 01-02-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.